Paholainen pukeutuu Pradaan?

Sataman valot

Ensimmäistä kertaa kävin optikolla puolitoista vuotta sitten. Silmät tuntuivat väsyneiltä ja rasittuneilta herkästi. Tuolloin optikko sanoi, että olen siinä rajalla, että tarvitsisin silmälasit, mutta hänen mielestään niitä ei kuitenkaan vielä kannata hankkia. Annoin olla ja aika kului. Silmät tuntuivat yhä väsyneiltä ja huomasin loikkivani pitkien tekstien yli ja lukevani romaaneja hitaasti, vain pari sivua kerrallaan. Minä, joka olen koko ikäni pitänyt lukemisesta! Silloin päätin mennä optikolle uudelleen ja tällä kertaa eri firmaan, vaikka sillä tuskin on väliä. Silmissäni todettiin hajataittoa. En osaa tätä terminologiaa vielä lainkaan, mutta siis oikean silmäni arvo on +0,25 ja vasemman +1,25 ja siksi vasen silmä aiheuttaa väsymystä niin reippaasti, että minua kehotettiin hankkimaan silmälasit. 

Lomalla kävin Jyväskylässä, jossa yksi parhaimmista ystävistäni asuu. Hänen tyylitajunsa on pettämätön ja kärsivällisyytensä myös, joten pyysin hänet mukaan makutuomariksi, kun kävin samalla reissulla etsimässä itselleni kakkuloita. Mikä työ siinä olikaan! Seilasin ystäväni ja optikon kanssa pitkin silmälasihyllyjä ja viimein etsimisen tuloksena semifinaaliin selviytyivät kahdeksat kehykset, finaaliin valittiin niistä neljät ja lopullinen taisto käytiin kahden eri kehysten kanssa. Nyt nenälleni ovat asettuneet mustat Pradan kehykset. Tyyristähän silmälasien hankinta on, mutta lukeminen ja työssä jaksaminen on niin tärkeitä juttuja, että jos silmälasit helpottavat asiaa, niin maksan niistä erittäin mielelläni. Ja toki lasit ovat myös näkyvä asuste, joten siksi halusin hankkia sellaiset, jotka asetan nenälleni ilolla.

Viime viikolla sain uudet lasini ja nyt olen totutellut elämääni silmälasinkäyttäjänä. Ensisijaisesti lasien tehtävä on helpottaa lukemista ja tietokoneella työskentelyä ja lukiessani illalla Äidin lokikirjaa huomasin, etteivät rivit hypi enää samanlailla kuin ennen. Kysyin silmälasiliikkeessä kannattaako näitä ensisijaisesti lukulaseiksi tarkoitettuja laseja käyttää muutenkin vai ainoastaan kirjan tai tietokoneen ääressä, ja he vastasivat, että sen saisin itse päättää. Jotta tottuisin laseihin ja niistä tulisi rutiinia, olen käyttänyt niitä muutenkin, vaikka hieman hupsulta ne vielä tuntuvat. Kuin vappunaamari ilman irtonenää.

 

kuva ElinaPK

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.