Säästämistä ja matkakuumetta

Sataman valot

Nettipankkiin oli tullut viesti: "Tiliin liittyvä säästötavoite on täyttynyt 09.10.2014. Säästämistä kannattaa kuitenkin jatkaa." 

Työkuviot selkiintyivät siten, että nykyinen pätkä päättyy toukokuun lopussa ja seuraava alkaa ensi vuoden syyskuussa ja kestää noin kahdeksan kuukautta. Jos siis suunnitelmat menevät juuri näin, se tarkoittaa, että olen todennäköisesti työttömänä kesä-, heinä- ja elokuun. Muutaman hallinnollisen kiemuran vuoksi uusi pätkä ei voi jatkua suoraan edellisen päättyessä, ja pätkätyöläinenhän on ovimattomaisesti tietenkin valmis kaikkeen, kunhan vain töitä on mahdollisimman paljon tiedossa. Kuulostaako silti uskottavalta, jos sanon, että voi harmi? Useana viime vuotena minulla on ollut kesälomaa korkeintaan kaksi viikkoa, jos sitäkään. Kun kolmen kuukauden työttömyyspätkä on noin selkeä ja tiedän töiden jatkuvan syyskuun alusta, pystyn suhtautumaan edessä olevaan työttömyyteen oikeasti lomana. Siksi minulla on kova polte laittaa joka kuussa palkastani säästöön rahaa, jotta ensi kesänä pystyn tekemään jotain äidin ateljeella tuuraamisen lisäksi, kun on aikaa huomattavasti enemmän. 

En muistanut, että olin laittanut tiliini säästötavoitteen. Pankin viesti ilahdutti ja innoitti jatkamaan säästämistä, sillä tavoite on nyt erilainen ja konkreettisempikin. Toki huonolla tuurilla jokin kodinkone tai auto hajoaa ja homma kaatuu siihen, mutta hyvällä tuurilla osa säästöistä tarkoittaa lentolippuja. Huomaan, että tavaroiden ja vaatteiden ostaminen, shoppailu, houkuttaa aina vain vähemmän. Sen sijaan matkustaminen, kulttuuri ja liikunta saavat kukkaroltani peukutuksia osakseen. Kun muutimme uuteen kotiin, laitoimme tosi paljon tavaroita pois kierrätykseen ja odottamaan ensi kevään Siivouspäivää. Uutta on vain keittiön pöytäryhmä ja sekin on moneen kertaan kierrätetty ja tuunattu. Mietimme mieheni kanssa, että olisipa ollut hupsua laittaa monta sataa euroa uuteen pöytäryhmään, kun nyt saimme kivan varastoista haalituilla tavaroilla, kympillä ostetulla pöydänjaloilla ja purkilla valkoista maalia. Säästöt saavat siis ruokkia vapaasti matkakuumetta. Ja jos työelämä heittää häränpyllyä ja paukutankin luettelointiohjelmaa aina vaan yli koko pitkän ensi kesän, niin ei se ainakaan tee hallaa säästöohjelmalle. Silti ennemmin haaveilen niistä lentolipuista, sillä jo haaveilu on ihanaa, kun koko maailma ja sen mahdollisuudet ovat auki ja lentoliput vain muutaman hiirenklikkauksen päässä.

 

kuva ElinaPK

Kommentit

veera-s

tuut sit kesällä kylään! :)

ElinaPK
Sataman valot

Kyllä!! :)

Kommentoi