Auringosta voimaa

Sinänsä mökillä on mukava olla ilman sähkölaitteita ja telkkaria sinne ei todellakaan ole tulossa, mutta ruoat olisi kuitenkin mukava säilyttää jokseenkin viileässä. Koska tontille ei tule sähköä, olemme pohtineet erilaisia energiaratkaisuja. Olemme vertailleet kokemuksia mm. kaasujääkappeihin liittyen ja saaneet ymmärtää, että kaasujääkaapin viilenemiseen menee lähes vuorokausi. Jos mökille menee käymään vain viikonlopuksi, niin jääkaapin jäähdyttämiseen menee jo iso osa ajasta, kunnes viikonloppu jo lähestyy loppuaan ja saakin taas pakata eväät ja suunnata kohti arkea.

Myös älypuhelimet kuluttavat akkua nopeasti ja joskus voisi ehkä olla halua vilkaista säätä tai uutisia netistä. Käväisimme taannoin Oma Mökki -messuilla, jossa tutustuimme aurinkopaneeleihin. En tiennytkään, että aurinkopaneeleita varten on olemassa ihan omat jääkaapit! Myyjä myös kertoi, että aurinkopaneeleilla toimivan jääkaapin voi alkukesästä laittaa päälle ja virran pitäisi riittää, vaikka jääkaappia pitäisi päällä koko kesän, syksyyn saakka.

p4014660.jpg

Aurinkopaneeleista ei ole kertynyt omaa eikä tuttujenkaan kokemusta, mutta netistä löytyy monenlaista keskustelua. Ehkä parasta kuitenkin on vain kokeilla ensin itse ja todeta millaiset tarpeet juuri itsellä on ja mahdollisesti sitten vaihtaa varustetasoa. Sen ymmärsimme, että pienikin lipputangosta tuleva varjo saattaa radikaalisti heikentää auringosta latautuvaa energiamäärää, joten sijoittelu on tehtävä huolella. Saksassa tehot tuntuvat olevan aivan eri luokkaa ja siellä paneeleilla tuotetaan omakotitalon sähköt ja sen lisäksi saatetaan ohjata ylijäävä sähkö sähköverkkoon. Pohjoismaiseen ilmastoon paras vaihtoehto on kuulemma monikidepaneelit.

Pohdimme myös josko tulisi edullisemmaksi tilata paneelit ulkomailta, mutta kun emme sähkölaitteista juuri mitään ymmärrä, ja tarvittavat määrät olivat hyvin pieniä, niin järkevimmältä tuntui tilata valmis paketti Suomesta. Valitsemaamme settiin kuuluu paneelit (180 W), akut, jääkaappi, johdot, töpselit, kiinnitystelineet, asennustarvikkeet sekä ohjausyksikkö. Lisäksi tuotteet voi napata mukaansa matkan varrelta, joten tämä tuntui meille järkevimmältä ratkaisulta. 

Mielenkiinnolla odotan, miten valitsemamme aurinkopaneelit käytännössä toimivat ja riittääkö tehot. Myyjä kertoi, että mikäli akkuja haluaa myöhemmin hankkia lisää, tulisi kaikki akut vaihtaa kerralla, sillä muuten ne alkavat syömään virtaa toisiltaan. Lapsesta saakka uusiutuvien energiavarojen käyttö on kuulostanut järkevimmältä vaihtoehdolta, mutta kuinka moni oikeasti näkee vaivaa valitakseen ne? Ekoihmisenä on myös kiva testata käytännössä aurinkopaneelien toimivuutta, helppoutta ja hyötyjä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *