Luvallista touhua

Viimeiset pari kuukautta on kulunut hujauksessa paperitöiden parissa. Olemme täytelleet jos jonkinmoista lomaketta.

Pelkkä rakennusluvan hakeminen oli melkoinen prosessi. Täyttelimme erinäisiä lomakkeita rakennushankkeen ilmoittamiseen, naapurien kuulemiseen, lainhuutoon ynnä muuhun liittyen. Rakennus-, rakenne-, detalji- ja asemapiirroksia on teetetty ja tulostettu määrätyssä koossa ja määrätyjä määriä.

Hiukan nauratti se, että pelkän ulkohuussin rakentamisesta pitää ilmoittaa kolmessa lomakkeessa ja lisäksi käymälästä pitää ilmoittaa tarkat koordinaatit! Eipä muutama vuosikymmen takaperin ole sellaisia tainnut tarvita ilmoitella. Lisäksi kunnalta piti tilata karttapaketti, joka sitten paluupostissa bumerangina lähetettiin takaisin. Kyllä tähän maahan saadaan byrokratiaa mahtumaan!

kuva.jpg
Kunnan virkanainen kävi tilauksestamme tontilla vierailulla ja luulimme, että tuolloin suoritetaan myös vaadittavat mittaukset. No paikan päällä ilmenikin, että kyseessä on vain maastokatselmus, ja he tulisivat myöhemmin erikseen omatoimisesti suorittamaan mittauksen. Hieman minua ihmetytti etteikö mittausta nyt samalla reissulla voitu suorittaa, kun hänet oli kerran saareen veneellä käyty noutamassa.

Toista kuukautta siinä taas kului, kun meille selvisi, että meidän pitääkin erikseen tilata mittaus itse uudelleen. Sen siis luulimme ensimmäisellä kerralla jo suoritettavan. No, onneksi virkailija oli sentään oikein mukava, avulias ja joustava ja lupautui uudelleen paikalle meille sopivaan aikaan.

Aivonystyröitä on siis saanut jonkin verran vaivata kaikkia lomakkeita täytellessä ja ohjeita tulkitessa. Ihan hyvää aivojumppaa sinänsä. Olemme pohtineet, että mikäli tilaa valmiin mökkipaketin, niin sisältyvätköhän niissä lupahakemusten täyttö- ja hakuprosessit hintaan? Sen verran haasteelliselta homma nimittäin tuntuu, että sitä varten voisi tarvita erillisen tutkinnon.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *