Tavoitteita vaihtovuodelle
Kuva liittyy kohtaan 2. siten, että kaverin kanssa voi vaikka mennä yliopiston kirjaston näköalatasanteelle lueskelemaan. TUMissakin on kuulemma hieno näköalatasanne, mutta tämä kuva on Helsingin Kaisasta.
Koska vaihtoa on tullut harkittua paljon ja siitä on käyty lukuisia keskusteluja eri ihmisten kanssa, voisin listata itselleni pari mieleen piirtynyttä tavoitetta vaihtovuodelle:
1. Puhu. Puhu saksaa, osaat sitä vähän, maaliskuussa ehkä todellakin enemmän. Jos et puhu saksaa, puhu englantia, osaat sitä enemmän kuin saksaa. Älä unohda ruotsiakaan. Jos et puhu muuta, puhu suomea korotetulla volyymillä, se toimi ainakin meidän mummolla Prahan-matkalla. Kunhan puhut, yleensä se on tarpeellista kohtaa 2. varten.
2. Saa kavereita. En hae vaihtopuolvuotiselta kypsentävää erakkokokemusta. Jos siitä tulee sellainen, otan sen vastaan, mutta kaiffarit ois kivoja. Niitä saa sillä, että ei aina istu kotona. Sitten kun on saanut niitä, voi istua niiden kanssa kotona.
3. Matkusta. Münchenistä on lyhyt matka mm. muualle Saksaan, Sveitsiin, Itävaltaan, Pohjois-Italiaan, Ranskaan, Unkariin, Puolaan, yms. Juna kulkee, bussi samaten.
4. Viihdy. Tähän kuuluu se, että tutustuu lähiympäristöön ja oppii tietämään, mikä on lähikaupan parasta leipää ja mikä halvinta juustoa.
5. Opiskele. Mutta älä stressaa liikaa, koska tää on kuitenki vasta tässä kohdassa. Apurahaa ei tipu ilman opintopisteitä.
6. Lesoa. Opiskelit Euroopan 3. parhaassa yliopistossa (Cambridgen ja Oxfordin jälkeen). Lälläslää. Suorita kohta 5. niin voit sanoa tätä hyvällä omallatunnolla.
7. Ole kiltti. Koska kaikkien pitäs aina olla!
8. Lähetä postikortteja. Pyydän anteeksi jo etukäteen, jos tämä ei toteudu.
9. Tätä en viitsi ottaa tavoitteeksi, mutta uskoisin että panimoteknologiaa opiskellessa Saksassa oppii myös väistämättä pitämään oluesta.