kanabörgöör

Oon burgerityttö ja monesti vaikka tarkotus olis mennä ulos hienosti syömään, valitsen hampurilaisen. Oon ruuan kanssa se ihminen joka kitisee usein koostumuksesta ja ehkä hampurilaisen suutuntuma on vaa se mikä itteä kiehtoo. En voi sietää hampurilaisia missä on raaka tai medium pihvi koska sillon koostumus ei ole hyvä. Pihvin kuuluu olla pureskeltava. No mutta usein suunnittelen kotona ruuan niin että jos jotain jää yli ni saan seuraavalle päivälle jalostettua uuden ruuan siitä. Useinhan ruokaa ei jää mutta…No toissapäivänä tein kanasalaatin, johon paistoin kanafileet( simppelisti suolassa ja pippurissa) ja vähän säästelin paria fileetää että saisin seuraavana päivänä tehtyä niistä burgerit. Hampurilaisethan on siitä helppoja ruokia että ne voi täyttää lähes millä tahansa. Tein aamusella briossisämpylät koska ite tykkään siitä että ne on aavistuksen kuivahtaneet ennen kun päätyvät burgereiksi. 

Ohje 12 sämpylään ( itse yleensä puolitan tai jopa jaan 3 osaan määrän jotta saan sen verran tuoreit sämpylöitä kun niitä menee)

2 1/2 dl maitoa

25g hiivaa

1rkl sokeria (välillä jätän pois)

1tl suolaa

2kananmunaa

100g voita

n.7dl jauhoja 

(plus 1 kananmuna voiteluun)

Lisää kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri ja suola. Sekoita kananmunat joukkon. Lähe lisäämään jauhoja pikkuhiljaa ja voit käyttää yleiskonetta ja vaivata sillä taikinaa n.15 min (useimmissa ohjeissa on yleiskone mainuttu mutta itse en jaksa sitä kaivaa esiin ja putsata aina kun sämpylöitä tekee mieli joten veivaan ihan käsin) ja lisää huoneenlämpöinen voi kuutioina joukkoon. Vaivaa vielä tovin verran että saat sileän taikinan. Anna taikinan kohota noin tunti ja tee sämpylät pellille kohoamaan pikkasen lisää(noin 30min). Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla (ite yleensä rouhin suolamyllystä vähän suolaa päälle) ja laita uunin keskitasolle 200asteeseen ja paista 10-15 min

20160316_125616.jpg

20160316_133606.jpg

Briossisämpylä on rasvaisempi ja kuohkeampi mitä perussmpylä ja siksi se onkin hyvä hampurilaiseen. Tein nopean majoneesin sotkemalla valmismajoneesia ja mustaapippuria keskenään sekä pyöräytin chiliöljyssä pannulla 8 kirsikkatomaattia, puolikkaan sipulin sekä n.puolet valkosipulin kynnestä höysteeksi väliin. Käytin viinisuolaheinän(eli verisuonisalaatin) jämät pohjalle kun kokosin sämpylöitä. Ja hampurilainen ei ole hampurilainen ilman suolakurkkua. Tai no elämäkään ei ole elämä ilman suolakurkkua.

20160316_200531 (1).jpg

Tällä aikaa uunissa oli puolikas bataatti öljyttynä, suolattuna ja ranutettuna. Käytin edellispäivän kanafileet pannulla ja lisäsin cheddaria kanan päälle sulamaan ja kokosin annokset kasaan. Käytin hampurilaisten hatut nopeasti kanssa pannulla leikkauspinta alaspäin jotta sain vähän rapeutta vielä peliin. Sama mustapippurimajoneesi oli hampurilaisen sisällä ja lautasella dippinä ranuille. 

20160316_201245 (1).jpg

Kohtuullisen hyvä pöperö siitä syntyi. 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo DIY

Lohturuokaa

Olen tietyllä tapaa tunnesyöjä, ilot voi juhlia hyvällä ruualla ja surut myös paranee hyvällä ruualla.  Aika simppeliä siis että hyvää ruokaa pitäisi olla aina. Hyvällä fiiliksellä ruokaa jaksaa kokata pitkään ja känkkäränkkänä safkan olisi syytä valmistua ilman hillitöntä panostusta. Lohi on helppo ja kohtuullisen nopea ruoka. Lapsuudenkodissani lohi oli aina joko kuivaa tai tuorejuustolla kuorrutettua ja kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei kuulosta tänäpäivänä omaan korvaan houkuttelevalta. Itse tykkään sekä kanan että kalan kanssa käyttää erilaisia mausteita ja eri tavoin laittaa molempia. Tässä resepti helppoon ja ehkä vähän erilaiseen loheen. 

20160207_145647.jpg

Kala pellille nahka alaspäin, päälle raastettua limen kuorta sekä limen mehua, suolaa, pippuri, chiliä(maun mukaan niin tulista kun suu sietää) ja yllätysmomenttina suolapähkinää rouheena. Uuniin 200 asteeseen ja paisto 20-30min riippuen fileen paksuudesta. Ei juuri simppelimpää ole. Lohihan on siitä hyvä että kun sitä on jääkaapissa voi sen jatkokäyttää kätevästi salaattiin, sämpylän väliin…

20160207_153823.jpg

Lohen kanssa voi tarjota muutenkin vaikka mitä mutta ite tykkään perunasta monessa muotoa, joten tämän kalan kanssa keitin ensin muutaman perunan jonka jälkeen pilkoin ne kuorineen ja käytin voissa pannulla vielä, jotta sain rapean pinnan pottuihin. Olen kermaviilin suurkuluttaja ja sekotin kermaviilistä,suolasta, wasabista ja limenmehusta nopean kastikkeen kylkeen. Lisukkeeksi tein muutaman leivän niin että leikkasin patongista ohuita paloja ja voitelin ne maustamattomalla tuorejuustolla, rouhin vähän mustapippuria päälle ja osaan laitoin kapriksia ja mätiä ja osaan tuli meetvurstia jonka päälle laitoin pari tippaa srirachaa (jota olen jo pitkään käyttänyt jonkin sortin yleismausteena).Yhteensä noin 30 min meni koko hommassa, toki tein siinä lohen kypsymisaikana muut hommat ja katoi pöydän. 

20160207_153812.jpg

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Liikunta