Ravitsemusterapeutti, kääk!
Sain perjantaina postia: minulle on varattu aika ravitsemusterapeutille. Vihdoinkin! Kesäkuun alussa ravitsemusterapeutti soittaa (puhelinaika johtuu kaiketi koronasta), ja puhumme asioista. En tiedä, mihin varautua, en tiedä, mitä odottaa, en tiedä, miten valmistautua. Minun on kyseltävä Facebookin ryhmässä asiasta.
Olen koettanut valaa itseeni uskoa siihen, että pystyn vielä laihtumaan, jos ei muuten niin sitten leikkauksen kautta. Olen koettanut uskotella ei kun siis valaa itseeni uskoa, että hoidot kehodysforiani suhteen eivät ole poissuljettuja ainakaan painoni takia – koska kykenen laihtumaan.
Mutta vaikeaahan se uskominen on. Vaikeaa, vaikeaa. Laihdutusyritykseni ovat käytännössä aina kaatuneet mielenterveyden lakoamiseen. Olen testannut eri metodeja, mutta jokainen on saanut mielenterveyteni huonommaksi, sillä obsessoidun aivan liian helposti siitä, että on laskettava kalorit ja makrot ja kaikki. Lihavuusleikkauksen jälkeen käsittääkseni syödään pieniä annoksia, mutta usein, ja proteiinit etusijalla.
Ravitsemusterapeutti varmaankin osaa tästäkin puhua. Mutta ennen leikkausta pitäisi laihduttaa n. 190-kiloisesta kropasta pois noin kolmetoista kiloa – todistaakseni, että pystyn laihtumaan, tai jotain. En tiedä, miten sen aion tehdä. Obsessoidun varmaan kaloreista ja makroista ja kaikesta. Ehkä ravitsemusterapeutti osaa tämänkin asian kanssa neuvoa? Että miten pystyisin syömään terveellisesti siten, että laihdun, mutta että en kiinnitä aivan liikaa huomiota kaloreihin, makroihin, kaikkeen siihen hifistelyyn? Että miten en väsyisi ja masentuisi, kun ruoka vie paljon huomiota?
Ajattelin My Fitness Palin (ihan sen maksullisen version peräti) joka tapauksessa ottaa avukseni, ja opetella ruokarytmin leikkauksenjälkeisen ajan kaltaiseksi jo nyt, jos saan ravitsemusterapeutin siunauksen suunnitelmalleni. Maksullisessa MFP:ssä on mahdollista muokata ruokailut haluamikseen, ilmaisessa on aamiainen – lounas – päivällinen ja välipalat, jos en aivan väärin muista. Ulkoistan kalorilaskennan MFP:lle.
Miten ravitsemusterapeutti voi auttaa?
Pitänee tehdä muistiinpanoja ravitsemusterapeutin ajalla, tai kysyä, voiko hän sähköpostittaa ohjeet minulle. En kuitenkaan muista mitään puhutuista asioista, siksi muistiinpanot ja siksi jos sähköpostia saisin. Käsin kirjoitetut muistiinpanot auttavat paljon, sillä samalla tulee prosessoitua tieto kertaalleen jo, ja eri lailla kuin koneella kirjoitettaessa.
En tiedä ravitsemusterapeutilla asioimisesta mitään. En tiedä, hyödynkö edes siitä ajasta yhtikäs mitään – koska tiedänhän minä, miten laihduttamisen periaate toimii. Tiedänhän minä, että kaloreita pitää saada vähemmän kuin kuluttaa, ja tiedänhän minä, missä ruoissa on paljon kaloreita ja missä vähän. Muistan ulkoa joidenkin ruokien kalorimäärät. Silti en ole onnistunut laihduttamisessa jostain syystä. Toivon, että ravitsemusterapeutti voi auttaa. Toivon todella.