9 kuukautta selvin päin

Olen ollut muutaman päivän päästä 9 kuukautta selvin päin. Se on raskauksien jälkeen pisin aika aikuiselämässä ilman alkoholia. Kahden raskauteni aikana alkoholi ei tietenkään pyörinyt mielessä vaan oli itsestäänselvyys, etten silloin voi juoda. Kuitenkin silloinkin oikein odotti hetkeä, jolloin saa taas juoda viiniä tai edes siiderin saunan päälle. Nyt on olo toisenlainen. Mikään tai kukaan ei ole pakottanut minua olemaan juomatta vaan se on täysin oma valintani ja iloitsen jokaisesta päivästä, jona minun ei tarvitse juoda.

Tänä aikana olen tajunnut, kuinka alkoholi oli minulle pakokeino todellisuudesta. Kun oli stressaavaa tai jotain hankalia tunteita, parikin lasillista viiniä riitti muuttamaan todellisuuden helpommaksi kokea. Jotenkin pehmeämmäksi ja sumeammaksi. Kun tämä ”stressinhallintakeino” jäi pois, alun hurmion jälkeen uuvuin. Tunteet vyöryivät päälle ja kaikki itkemättömät itkut ja sisälle kätketyt tunteet nousivat pintaan. Samaan aikaan työssä oli haasteita. Missään vaiheessa ei tullut silti tunne, että alkaisin taas juoda. Olen mielessäni aina ollut ihminen, joka ei juo vaikeuksiin vaan juo juhliakseen. Mutta en ollut tajunnut, että kaipasin näitä ”juhlia” nimenomaan sen vuoksi, että juhliessa ei tarvinnut kohdata tylsyyttä ja stressiä, mitä arki toi mukanaan.

Lopettamispäätöstä tein vuosia. Kun sen viimein tein, on ollut ihmeen helppoa. En silti halua liikaa tuudittautua ajatukseen, että olen hirmu hyvä lopettaja. Pelkään sitä, että joskus unohdan, miksi olen lopettanut. Pelkään myös sitä, että jos taas joisin, en enää haluaisi uudelleen aloittaa raittiutta. Ehkä pelko on turha, koska elämä on niin ihanaa ilman alkoholia. Mutta ehkä pelko on tarpeellinen, etten ylpistyisi liikaa ja kuvittelisi itsestäni liikoja.

Hassua, että lopettamiseni jälkeen alkoholittomuudesta on tullut jopa trendi. Yhtäkkiä alkoholittomien juomien myynti on noussut huimasti ja etenkin nuoremman polven keskuudessa on cool olla juomatta. Tämä on ihana trendi, jos sitä sellaiseksi voi sanoa! Trendi tai ei, on ihan mielettömän hienoa, että etenkin nuoret naiset ovat nostaneet keskusteluun alkoholikulttuuriin ja alkaneet kyseenalaistaa sitä. Vau! Minun sukupolveni ei sitä osannut tehdä vaan meni massan mukana ja piti itsestäänselvänä, että alkoholi kuuluu tiettyihin tilanteisiin. Bileet ei ole bileet ilman alkoholia eikä baariin nyt ainakaan kukaan hullu mene juomaan vissyä. Alkoholittomien ”aikuistenjuomien” somemainosten kommenteissa näkee edelleen ikäpolveni ihmisiä ihmettelemässä, että vettä saa hanasta ja sama kuin kävisi töissä ilman palkkaa. Vielä reilu vuosi sitten olisin saattanut itsekin miettiä samoin, että kuka idiootti juo alkoholitonta viinaa. Nyt ymmärrän, että sellainen fiksu ihminen, joka haluaa juhlistaa arkeaan ja tilaa drinkin, koska se maistuu hyvälle eikä siitä seuraa krapulaa tai muita alkoholin myrkytysoireita. Jos on mahdollisuus valita myrkytön vaihtoehto ja nauttia mausta, totta kai valitsen sen!

Laitoin eilen palautetta kauppaan, jossa asioin. Asiani koski kylmäjuomahyllyjä. Jostain syystä suurimmassa osassa kauppoja kylmäjuomahylly on täynnä alkoholijuomia ja alkoholittomana vaihtoehtona kylmästä saa lähinnä energiajuomien lisäksi limua tai vissyä. Alkoholittomia siidereitä tai oluita siellä ei ole. Ei tämä talvella ongelma ole. Onhan minulla jääkaappi, jos nyt haluan yhden alkoholittoman siiderin tai oluen joskus harvoin juoda. Kesällä sen sijaan törmäsin useampaankin kertaan siihen, että olin ystävän kanssa menossa piknikille ja hän alkoholia käyttävänä otti juomansa kylmästä ja minun piti tyytyä vissyyn tai ottaa lämpimästä oma siiderini. Ilokseni sain kaupasta vastauksen, että jo ensi viikolla kaupalle on tulossa suunnittelija juurikin tämän asian vuoksi! Sinne on tulossa alkoholittomille juomille oma kylmähyllynsä! Sen lisäksi, että valikoimaa alkaa olla kivasti myös alkoholittomissa juomissa, ne saa kohta ihan kylmänä kaupasta eikä vaan jostain nurkkahyllystä taskulämpiminä.

Alkoholiton elämäni siis jatkuu enkä koe menettäneeni mitään. Harvoinpa sitä on sunnuntaiaamuna miettinyt, että voi kun olisin eilen juonut.

hyvinvointi mieli hyva-olo oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *