Juhannus ilman viiniä

Ensimmäinen juhannus ilman alkoholia. Olen varmaan alkoholittoman elämän vaaleanpunaisessa pilvessä, koska eilen useamman kerran mietin, kuinka siistiä on olla juomatta edes sitä lasillista viiniä! Kuinka siistiä on olla ajokunnossa ja kuinka siistiä on olla kaikki aistit terävinä. Nähdä, haistaa ja maistaa keskikesän juhla ihan skarpisti. Ei tullut ikävä kylmää valkoviiniä ruuan kanssa. Suoraan sanottua, en ole koskaan alkoholia juonut ihan aidosti vain maun vuoksi, vaikka niin olen ehkä itselleni ja muille vakuuttanut. Tämä tuli selväksi, kun ostin yhden kerran alkoholitonta cavaa. Maistoin ja kaadoin sen viemäriin, koska se maistui ihan oikealta skumpalta. Kyllä olen juonut skumppaa sen aiheuttaman hetkellisen hyvän olon tunteen vuoksi enkä minkään maun vuoksi.

Eilen illalla kävin yksin merenrannalla. Matkalla sinne tuntui, että olen maailman yksinäisin ihminen. Ehkä olenkin käyttänyt alkoholia tuohon yksinäisyyteen, vaikka varsin harvoin enää viime aikoina yksin join mitään. Yleensä kuitenkin viinin avulla sai helposti tietyt ihmiset luokseen eikä tarvinnut olla yksin. Viihdyn yksin kotona, mutta olen aina ollut todella surkea menemään minnekään yksin. En koe missään määrin luontevaksi mennä esim. syömään ravintolaan yksin tai mennä kahvilaan istumaan yksin. Yksin viihdyn metsässä ja kotona, mutta yksin muiden keskellä tunnen olevani jotenkin orpo. Nyt kuitenkin päätin mennä yksin juhannuksena rannalle. Kun pääsin sinne, olikin todella ihanaa! Tunsin itseni onnelliseksi eikä tullut tunnetta, että tässä pitäisi nyt olla joku vieressä, vaikka olinkin ainoa rannalle yksin tullut.

Illalla menin katsomaan kokkoa ja kiinnitin huomioni porukoissa istuviin ihmisiin. Kaikki käyttäytyivät fiksusti, eikä näkynyt mitään örvellystä, mutta ensimmäistä kertaa havainnoin humaltuvien ihmisten tyhjän katseen. Kovasti he juttelivat, mutta kukaan ei ollut enää kotona. Aivot olivat jo turtuneet eikä kontaktia siihen aitoon ihmiseen enää ollut. Monesti kuulee sanottavan, että ”älä ole tylsä”, jos ei juo muiden juodessa. Kieltämättä itsekin pelkäsin olevani tylsää seuraa ja pilaavani tunnelman olemalla juomatta. Olen kuitenkin tajunnut, että ei selvin päin olevat ihmiset ole tylsiä. He ovat läsnä ja kuuntelevat (yleensä) aidosti. Känniset sen sijaan ovat samaa asiaa jankkaavia eivätkä ole aidosti läsnä ja kuuntele. Tai vaikka vaikuttaisi siltä, että he kuuntelevat, eivät he todennäköisesti muista enää seuraavana päivänä käydyn keskustelun sisältöä kovin hyvin.

Ensimmäistä kertaa tänään särähti myös radiomainoksessa oikein pahasti korvaan alkoholin mielikuvamarkkinointi. Mainoksessa kuvailtiin leppeää kesäiltaa, aurinkoa, linnunlaulua, kesän tuoksuja ja vesi liplatti taustaäänenä. Terästäydyin kuuntelemaan, että mitäs tämä mahtaa mainostaa. Kun sitten lopulta mainosääni pääsi siihen kohtaan mainosta, että oli aika paljastaa asia, joka näihin kaikkiin ihaniin kesäisiin asioihin kuuluisi yhdistää, se olikin viiniä. Tunsin jopa vähän vihaa. En siksi, että pitäisin itseäni muita parempana tai että haluaisin kaikkien muidenkin lopettavan viinin juonnin vaan siksi, että meille lapsesta saakka syötetään näitä mielikuvia alkoholista. Kaljaa mainostetaan yleensä selvästi miehille. Kylmä ja huurteinen olut yhdistetään tunturipurojen raikkauteen jne. Siideri ja skumppa yhdistyy mainoksissa hauskanpitoon, yhdessäoloon, tanssimiseen ja kuplivaan riemuun. Valkkaria mainostetaan täydelliseen, valoisaan kesäiltaan kuuluvana ja punaviiniä tunnelmallisten, pimenevien iltojen kyytipoikana. Jos nyt ihan rehellisesti mietin bileitä, joissa on juotu mitä tahansa näistä, niin tasan ennen sitä skumpan korkkaamista on sellainen kuplivan ihana jännitys ja juhlatunnelma. Aika pian lasillisten tyhjennyttyä tunnelma muttuu muuksi. Jostain syystä koskaan mainonnassa ei näytetä humalaisia ihmisiä kittaamassa kymmenettä kaljaa tai tyhjentämässä toista pulloa viiniä tai oksentamassa liian monetta skumppalasillistaan vessanpönttöön tai rähinöimässä taksijonossa. Tämä kuitenkin olisi paljon todenmukaisempaa. Viini ei tee kesäillasta täydellisempää kuin se on eikä juhlista hauskempia kuin ne on. Eikä kylmä olut sammuta janoa, vaikka kuinka olisi tunturipuron raikasta.

Heräsin tänään aamuuni ihanasti nukkuneena ja virkeänä. Kuinka mielettömän ihanaa oli mennä juomaan aamukahvia omalle pienelle pihalle ja nauttia lämpimän aamun tunnelmasta. Eilen illalla oli myös upea auringonlasku ja kokon palaessa taivaalle ilmestyi sateenkaari, vaikkei edes satanut. Nautin näistä hetkistä paljon enemmän kuin koskaan aiemmin. Ei todellakaan harmittanut, että en ollut juonut mitään. Minä saan olla juomatta ja se on maailman siisteintä juuri nyt!

hyvinvointi hyva-olo mieli terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *