Banana Yoshimoto: Kitchen | Kitchin | suom. Kai Nieminen


May be an image of 1 person

En ole yksin, koska minulla on keittiö.
Näin ajattelee Mikage Sakurai, vanhempansa ja isovanhempansa menettänyt nuori nainen. Yuichi Tanabe soittaa hänen ovikelloaan ja sanoo: ”Anna minun auttaa”. Tästä lähtee kirjan ensimmäinen sen kolmesta tarinasta.
Tarinoiden kieli on kaunista, elämän jokapäiväisyys, rakkaus ja tragedia kerrotaan maagisella tavalla. Surrealismi, ts. unenomaisuus sekä arkitodellisuuden selittämättömien ilmiöiden hallitseminen lisää tuota maagisuutta. Kompleksinen yksinkertaistuu ja ysinkertainen onkin kompleksista.

Mikage rakastaa keittiöitä. Niin minäkin. Keittiö on hänelle ja minulle kodin tärkein paikka. Hän pääsee opiskelemaan ja tutkimaan keittotaitoa, joka on myös keittotaidetta – niin olen päässyt itsekin. Oppiakseen ei saa olla kärsimätön: tulee oppia järjestelmällisyyttä ja onnellista elämänasennetta. Keittiössä voi oppia, mitä on riemu ja kokea keittiön energisoivan vaikutuksen.

Keittiössä tulisi yhdistyä esteettisyys ja käytännöllisyys ja sen tuli tarjota muutakin kuin ruoanvalmistus- ja puhtaanapitomahdollisuuksia. Mikage nukkuu keittiössä. 🙂 Miten olisi yrttien kasvatus, yhteistyöskentely tai vain seurustelu? Se on loistava paikka perheen yhteisöllisyyteen ja lasten kasvatukseen. Kädentaidot, raaka-aineiden tunnistus, asenteet, tekemisen ja aikaasaamisen ilo ja ajattelutaidot, ainakin näitä elämäntaitoja voi kokea ja oppia. Keittiössä voi oppia myös ohjelmoinnillista ajattelua (computational thinking), jolla ei tarvitse olla tekemistä itse ohjelmoinnin kanssa. Oleellista on osata ajatella menetelmällisesti ja prosessimaisesti.

Sen sijaan vahva viesti keittiöiden suunnittelijoille: keittiöitä tulisi suunnitella perheiden yhteisen tekemisen paikoiksi! Katson kauhulla uusien rakennusten keittiöitä, ne ovat lähinnä yhden seinnänpätkän kokoisia. Häviävätkö kokonaan? Miten otat niihin lapset mukaan kokkailuun, leivontaan ja ekperimenttien tekemiseen, jonka pitäisi olla niiden ”vasituiten tarkoitus”? Kuka on taloudessa se, joka työskentelee yhden hengen keittiössä?

Lopuksi: Kun tempura-annos on tosi herkullista, se saa muistamaan mitä ruokahalu on. Tällöin voi onnitella itseään siitä, että elää.

#kitchen #bananayoshimoto
#otava #seven #noitelipirkko #tokio

kulttuuri kirjat rakkaus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *