Porkkanakakkua pääsiäiseksi

Ihana tiistaiaamu. Influenssankaltainen olotila alkaa hellittää ja meitsi nauttii täysillä siitä, että ollaan siirrytty kesäaikaan. Ihan uskomaton fiilis, kun astuu salin ovesta ulos aamujumpan jälkeen 07:30 ja ulkona on VALOISAA! Auringonpaiste ja pikkupakkanen pistävät vielä extrasuuren hymyn huulille. En ole henkilökohtaisesti mikään hirmuinen kesäfanaatikko, mutta rakastan kevättä ja näitä raikkaita, aurinkoisia aamuja.

IMG_7003.JPG

Tein muutama viikko sitten porukoiden luona uuden kokeilun porkkanakakusta, vaikka monia terveellisiä carrotcake reseptejä onkin tullut kokeiltua aiemmin. Tämän tein meidän iskän toiveesta, soveltaen hänen löytämäänsä reseptiä. Ja siitä tuli oikeesti niiiiin hyvää! Jos mietitte vielä pääsiäispöydäntarjottavia, suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä ja koristelemaan vaikka keltaisilla strösseleillä tai sitruunamelissanlehdillä. 

Pähkinäinen porkkanapiiras:

Pohja:

250 g gluteenittomia kaurahiutaleita (sauvasekoittimella jauhoksi)

noin 1 dl agave-siirappia

1 rkl leivinjauhetta

maustemitallinen suolaa

1 tl kardemummaa

1 tl vanilija-aromia

2 pientä porkkanaa raastettuna (n. 130 g)

1 kananmuna

2,5 dl kauramaitoa

100 g vanilijan makuista whey-proteiinijauhetta

6 rkl cashew- tai maapähkinävoita (sulata mikrossa, jotta sen voi sekoittaa massaan)

Kuorrute:

400 g laktoositonta tai vegaanista tuorejuustoa (ei kevyt)

2 rkl agave-siirappia

4-6 rkl kookosöljyä

sitruunankuori raastettuna 

 

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja laita korkealle uunipellille leivinpaperia.

2. Sekoita pienessä kulhossa kananmuna, kauramaito, agave ja sulatettu pähkinävoi. Sekoita kuivat aineet huolellisesti keskenään toisessa kulhossa (jos käytät kaurahiutaleita, aloita hajottamalla kaurahiutaleet jauhoksi sauvasekoittimen avulla). Sekoita kananmuna-maitoon kuivat aineet varovasti käännellen, lisää lopuksi porkkanaraaste ja sekoita vielä huolellisesti. 

3. Kaada taikina korkealle uunipellille, ja paista uunin keskiosassa n. 25-35 minuuttia kunnes taikinaa ei enää jää kiinni esimerkiksi tulitikulla kokeiltaessa. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen kuorrutteen levittämistä. 

4. Sulata kookosöljyä sen verran, että sitä pystyy käsittelemään ja raasta (luomu)sitruunan kuori. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään, ja lisää makeutta agavella tarvittaessa. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle, ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua. Porkkanapiiras on parhaimmillaan kumminkin, jos annat sen olla jääkaapissa yön yli. Piirakan voi myös ihan hyvin pakastaa! 

IMG_7357.jpg

Vaikka kyseessä on normiporkkanakakkua ”terveellisempi” vaihtoehto, ei se ehkä ole jokaisen arkiaamun aamupalalistalla. Silloin huippuna korvikkeena toimii carrotcake-puuro! Nam. Sen valmistaa helposti tekemällä Sleek Cut Oats -hiutaleista ja kauramaidosta puuron, johon sekoittaa porkkanaraastetta, kanelia, suolaa ja kardemummaa. Toppingina mulla toimii Propud Vanilija, mutta jos noudattaa vegaanista ruokavaliota, niin alpron soya-jugurtti ja hunaja ovat varmasti ihan lyömätön kombo myös.

Kokeilkaa edes jompaa kumpaa pitkänä pääsiäisviikonloppuna.

Aurinkoista päivää!
<3Siiri

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Terveys