Syitä skipata imetyspettymys

Silke

Olen siis epäonnistunut imettäjä, mikä tuntui vielä kipeältä silloin kun aloitin tämän blogin. Ei tunnu enää.

Olen mellastanut korvikeruokintaa harjoittavien äitien puolesta erinäisissä Facebook-ryhmissä sekä valtakuntamme suurimman sanomalehden mielipidepalstalla. Päiväni korvikemutsina alkavat vähitellen olla luetut, joten päätin sen kunniaksi koota listaa syistä skipata mahdollinen imetyspettymys.

Kenenkään imetykseen fanaattisesti suhtautuvan ei kannata vetää tästä hernettä nenään. En halua maanitella ketään siirtymään imetyksestä korvikeruokintaan. Imetys on luonnollisin ja oikein tapa ruokkia vauva, silloin kun sille on edellytykset.

1. Korvikeruokinnassa olevan vauvan isä voi osallistua vauvanhoitoon kokonaisvaltaisemmin kuin imetettävän vauvan. 

2. Äidinmaidonkorvikkeita saa joka kaupasta useaa eri sorttia ja niiden laatua kontrolloidaan kovasti. Ne eivät siis voi (ainakaan Suomessa) olla kamalaa myrkkyä. Se, että korvikkeita on saatavilla pienessäkin lähimarketissa tarkoittaa, että niitä ostaa aika moni. Ainakin itse olen korvikehyllyjen välissä samoillessani törmännyt useaan oikein kunnollisen ja huolehtivan oloiseen isään ja äitiin.

3. Lapsesi ei tule koskaan pitämään sinua surkeana vanhenpana siksi, että et rintaruokkinut häntä. Asia ei tule kiinnostamaan häntä pätkän vertaa. Lastasi ei tulla kiusaamaan koulussa siksi, että häntä on ruokittu pullosta.

4. Kautta aikojen, jo ennen äidinmaidonkorvikkeiden tuloa markkinoille, on ollut äitejä, joiden imetys ei ole onnistunut. Näidenkin äitien lapsista on tullut kunnon terveitä ja reippaita ihmisiä. Monessa maailman kolkassa juuri kukaan ei imetä, ainakaan kauaa, ja siltikään kadulla kävelevät lapset eivät ole sen kieroonkasvaneemman näköisiä kuin meillä Suomessa.

5. Vauva-aika on vaikeaa, mutta myös ihanaa ja ainutlaatuista. Sitä ei kannata pilata pakkoimettämällä itku silmässä tai yrittämällä imettää veren maku suussa tai vatvomalla imetyspettymystään 24/7. Äitiys on muutakin kuin imetystä.

6. Äiti, joka ei imetä ei ole automaattisesti äiti, joka antaa lapselleen korviketta päästäkseen juomaan siideriä/polttamaan tupakkaa/lähtemään baariin vielä jälkivuodon aikana. Äiti, joka ei imetä, ei yleensä päädy tähän ruokintaratkaisuun siksi, että pelkää rintojensa menevän piloille.

Se, että ei imetä ei tarkoita, että vauva ruokitaan likaisella tuttipullolla ja kolme päivää sitten avatusta tetrasta kaadetulla äidinmaidonkorvikkeella. Ei sitä, että kaikki lapsen saama ruoka olisi kaupan soseita tai sormiruoaksi Mäkkärin ranskalaisia. Ei sitä, että vauva laitetaan koko päiväksi sitteriin, tabletti kädessään.

7. Ihmisten, jotka kritisoivat toisen imettämättömyyttä, varsinkin kun tietävät aiheen olevan useille äideille herkkä, täytyy katsoa peiliin, muuttua ja hävetä. Ei sinun. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.