Omenapiirakka
1. Tee peruspullataikina ja anna sen kohota.
2. Voitele pohja ja tee reunoiksi erilliset palmikot, jotka myös voitelet keltuaisella.
3. Levitä pohjalle omenasosetta.
4. Lado omenalohkot vuokaan ja ripottele päälle sokeria ja kanelia sekä raesokeria palmikoiden päälle.
5. Paista 200 asteessa 20 minuuttia tai kunnes väri on mukavan ruskea.
Pienet omenapiilot on tehty samaan tapaan:
Pohjalle pienen pullan verran taikinaa, päälle vähän omenasosetta ja yksi omenalohko. Neljästä viipaleesta taikinaa tehdään ristikko päälle ja voidellaan keltuaisella ja lopuksi ripotellaan päälle kanelia ja sokeria. Näiden paistoaika on noin 10 minuuttia 200 asteessa.
Peruspullataikinan tarvikkeet:
- 5dl maitoa
- 2 pussia kuivahiivaa
- 2 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 2 tl suolaa
- 2 rkl kaardemummaa
- n. 14-16 dl jauhoja
- 1,5 dl rasvaa
42 asteiseen maitoon lisätään pienessä määrässä jauhoja kuivahiiva. Sen jälkeen kananmunat, sokeri, suola ja kaardemumma sekoitetaan maitoon. Jauhoja lisätään pikkuhiljaa. Kun taikina alkaa olla vaivaus kunnossa (n. 10 dl jälkeen) lisää rasva ja loput jauhot samalla vaivaten taikinaa. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
Tekemästäni taikinamäärästä riitti omenapiirakan ja neljän omenapiilon lisäksi vielä kymmeneen pikkupullaan, joten jos tahdot pelkän omenapiirakan, puolita perustaikinan resepti.