Mantelimaito, tuo maitojen aatelinen
Kuten kerroin, on siipallani tapana tehdä kasvismaitoja, joita saan itsekin nauttia Tampereen kodissa aamupuuron tai -smoothien seassa. Tässäkään maidonvalmistusprosessissa minun ei itse tarvinnut kuin dokumentoida ja toimia koemaistajana (mikä on muuten kiitollinen tehtävä ainakin kyseisen kaksilahkeisen kyökissä). Mantelimaidon valmistus on kiitollista puuhaa, sillä lopputulos tekee ihmisen aina vähän onnellisemmaksi eikä se kertakaikkiaan voi mennä pieleen. Plus että tuon jalon maitojuoman raaka-aineiksi tarvitaan vain vettä, itse mantelit ja makeutusta maun mukaan. Helppoa kuin heinänteko.
Liota ensin muutama kourallinen manteleita yön yli ja huuhtele liotuksesta turvonneet mantelit siivilässä valuvan veden alla. Blendaa huuhdellut mantelit ja reilut puoli litraa vettä vaaleaksi maidoksi. Varo, ettei vettä lorahda liikaa, muuten maito jää laimeahkoksi. Voit lisätä nestettä vähitellen, kunnes seos on mieleistäsi.
Blendauksen jälkeen siivilöi maito harsokankaan läpi. Siippa käyttää idätyspussia, joka toimii varsin näppärästi sekin. Ota mantelimassa talteen myöhempää käyttöä varten, sen voi lisätä vaikkapa suolaisen piirakkapohjan tai sämpylätaikinan jatkoksi. (Kuvassa on sekaisin sekä mantelimassaa että hamppumaidon teosta jäänyttä tummempaa massaa odottamassa taikinaksi päätymistä.)
Ja siinä se on, vegaaninen maito! Ilman makeutusta valmis juoma saattaa olla manteleiden laadusta riippuen hieman karvaan makuista ja maustamisessa vain mielikuvitus on rajana. Hunaja, vanilja tai vaikkapa palmusokeri toimivat hienosti. Kyllä kelpaa!
Mantelimaidon kyytipojaksi suosittelen The Haim -yhtyeen Foreveria. Biisi kyydittää kivasti myös kesän odottelua.