Parasta pääsiäisessä: raaka mansikkatorttu suklaapohjaan

kuva1.JPG

Tämä vaaleanpunainen torttu on mukailtu versio raakaleipuri Maria Lönnqvistin mansikka- ja suklaakakkuohjeista. Supertorttu on vegaaniseksi taipuva ja täysin sokeriton, eli suklaamunien kyllästämän viikonlopun jälkeen kyseistä kaunokaista voi syödä hyvällä omallatunnolla vähän liikaakin. Raaka-aineiden lisäksi leipuri tarvitsee blenderin, irtopohjavuoan ja pakastimen. Tekoprosessi (ja lopputulos) on kuin silkkiä vaan!

Torttupohja:

  • 2.5 dl liotettuja taateleita
  • 2,5 dl liotettuja saksanpähkinöitä
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • ripaus (himalajan)suolaa

Huuhtele liotetut taatelit ja saksanpähkinät. Blendaa ainekset tasaiseksi massaksi ja levitä levinpaperilla pohjustetun vuoan pohjalle. Jos taikina tarttuu sormiin, kostuta kätesi kylmällä vedellä. Anna torttupohjan tekeytyä pakkasessa ja valmista sillä välin täyte.

Täyte:

  • 500 g mansikoita (sulata pakasteversio vesihauteessa)
  • 5 dl cashewpähkinöitä
  • 3 rkl kookosöljyä
  • vajaan puolikkaan sitruunan mehu
  • ripaus suolaa
  • vajaa teelusikallinen tuoretta vaniljaa
  • 1/2 dl hunajaa tai agavesiirappia makeutukseen

Blendaa mansikat, cashewpähkinät, kookosöljy ja sitruunamehu tasaiseksi seokseksi. Lisää suolaa, vaniljaa ja hunajaa/agavesiirappia välillä maistellen. Mansikat antavat täytteelle makeutta, joten makeutusaineen lisäyksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Kaavi valmis täyte vuokaan pohjan päälle ja anna tekeytyä pakkasessa tunnin verran. Siirrä odottamaan tarjoilua jääkaappiin vielä muutamaksi tunniksi.

kuva2.JPG

Pohjan taateleita ja pähkinöitä voi liottaa tunnista useampaan ja ne voivat odottaa leipomukseksi pääsyä veden alla vaikka yön yli. Mitä pidempään liotat, sitä pehmeämpiä ja helpommin blendattavia ainesosista tulee.

kuva3.JPG

Torttupohja pakkaseen menossa. Ja vieressä leipuri, jonka oli vaikea pitää luomuksesta näppejään kurissa jo tässä vaiheessa.

kuva4.JPG

Koristeiksi kelpaavat marjat, mintunlehdet, vaniljatangot tai tuoreet hedelmät. Tai mitä ikinä keksitkin! Ja jostain syystä torttu maistuu vielä paremmalta, jos sen tarjoilee St. Vincentin samannimisen albumin saattelemana.

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Liikunta

Tuorepuuro tattarista ja mustikoista

Tänään Tampereella tapahtui ihme, nimittäin aamiaisen valmistin minä eikä mies. Ja vähän tässä henkseleitä paukuttelen, meinaa hyvän aamiaisen valmistinkin! Siipan lähtiessä eilisiltana Yo-talolle tanssittamaan juhlakansaa laitoin minä tattarisuurimot likoamaan (ja se olikin villeintä, mitä omalle kohdalleni tänä viikonloppuna sattui). Aamulla olin sitten tyytyväinen itseeni, sillä tämä syvänsävyinen tuorepuuro piristi paitsi tekijänsä, myös myöhään valvoneen tiskijukan. Ohjeesta valmistuu kaksi reipasta annosta. Niin reipasta, että brunssiaikaan nautittuna pelkkä puuro korvaa myös lounaan.

puuro1.jpg

Tarvitset:

  • 2 dl yön yli liotettuja tattarisuurimoita
  • 2dl mustikoita
  • 1-2 dl vettä
  • Puolikkaan banaanin
  • Ripauksen himalajan suolaa
  • Hunajaa makeutukseen

puuro3.jpg

Huuhtele liotetut tattarisuurimot huolella ja kaada ne blenderiin mustikoiden, paloitellun banaanin ja veden kanssa. Itse pidän puurostani liki vellimäisenä versiona ja käytän kaikki kaksi desiä vettä, mutta enemmän suutuntumaa ja sakeamman lopputuloksen saa vähentämällä veden määrää. Hurauta ainekset blenderillä sekaisin ja tarkista maku. Lisää suolaa ja hunajaa vähitellen välillä blendaten ja maistellen. Nauti laiskana sunnuntaiaamuna hyvässä seurassa!

Taustalle sopii jumalainen sunnuntaisälli Sufjan Stevens, erityisesti albumi Michigan.

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Liikunta