Kardemummainen chiajukurtti

kuva 1.JPG

Chia-siemenet kuuluvat kiistattomasti superruokasuosikkeihini. Ne ovat paitsi proteiinirikasta ravintoa ja loistava omega 3-rasvahappojen lähde, myös mahtavaa kamaa ruoan koostumuksen tuunaamiseen, sillä nesteeseen sekoitettuna siemenet muodostavat hyytelömäisen massan. Makua chia-siemenissä ei juurikaan ole, mutta ravintoa ja koostumusta sitäkin enemmän. Tällä jukurtin, kardemumman ja chia-siementen kombinaatiolla valmistuu pikainen ja palkitseva supervanukas aamu- tai välipalaksi. Päälle kuivattuja hedelmiä, ja avot!

kuva 3.JPG

Hyvä nyrkkisääntö on, että reipas desilitra jukurttia tarvitsee noin ruokalusikallisen chia-siemeniä. Itse käytän luonnonjukurttia, jossa rasvaa on 3-4 %. Vaikka suosinkin muuten täyteläistä ja täysrasvaista turkkilaista jukurttia, sopii chiaherkkuun hieman valuvampi versio. Seuraavasta määrästä valmistuu kaksi annosta:

  • 2,5 dl luonnonjukurttia
  • 2 rkl chia-siemeniä
  • vajaa teelusikallinen kardemummaa

Kun olet sekoittanut aineet kulhossa keskenään, seuraa tämän välipalan valmistuksen paras vaihe: pistä kulho jääkaappiin ja käy itse päiväunille. Seos tekeytyy muutaman tunnin ja jaksaa odotella nälkäistä maistajaa kylmässä yön ylikin. Itse olen mieltynyt pidempään tekeytyneeseen versioon, mutta malttamaton voi käydä kimppuun jo kahden tunnin päästä.

kuva 2.JPG

Energiaa saa paitsi kardemummaisesta chiajukurtista, myös Pharrell Williamsin Happy-biisistä.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli

Mantelimaito, tuo maitojen aatelinen

 

Kuten kerroin, on siipallani tapana tehdä kasvismaitoja, joita saan itsekin nauttia Tampereen kodissa aamupuuron tai -smoothien seassa. Tässäkään maidonvalmistusprosessissa minun ei itse tarvinnut kuin dokumentoida ja toimia koemaistajana (mikä on muuten kiitollinen tehtävä ainakin kyseisen kaksilahkeisen kyökissä). Mantelimaidon valmistus on kiitollista puuhaa, sillä lopputulos tekee ihmisen aina vähän onnellisemmaksi eikä se kertakaikkiaan voi mennä pieleen. Plus että tuon jalon maitojuoman raaka-aineiksi tarvitaan vain vettä, itse mantelit ja makeutusta maun mukaan. Helppoa kuin heinänteko.

mantelit1.jpg

Liota ensin muutama kourallinen manteleita yön yli ja huuhtele liotuksesta turvonneet mantelit siivilässä valuvan veden alla. Blendaa huuhdellut mantelit ja reilut puoli litraa vettä vaaleaksi maidoksi. Varo, ettei vettä lorahda liikaa, muuten maito jää laimeahkoksi. Voit lisätä nestettä vähitellen, kunnes seos on mieleistäsi. 

 

massa.jpg

Blendauksen jälkeen siivilöi maito harsokankaan läpi. Siippa käyttää idätyspussia, joka toimii varsin näppärästi sekin. Ota mantelimassa talteen myöhempää käyttöä varten, sen voi lisätä vaikkapa suolaisen piirakkapohjan tai sämpylätaikinan jatkoksi. (Kuvassa on sekaisin sekä mantelimassaa että hamppumaidon teosta jäänyttä tummempaa massaa odottamassa taikinaksi päätymistä.)

 

maito.jpg

Ja siinä se on, vegaaninen maito! Ilman makeutusta valmis juoma saattaa olla manteleiden laadusta riippuen hieman karvaan makuista ja maustamisessa vain mielikuvitus on rajana. Hunaja, vanilja tai vaikkapa palmusokeri toimivat hienosti. Kyllä kelpaa!

Mantelimaidon kyytipojaksi suosittelen The Haim -yhtyeen Foreveria. Biisi kyydittää kivasti myös kesän odottelua.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys