Timjamikurpitsaa ja fetaa

Työpäivän jälkeen löydän itseni usein pyörimästä päättömästi ruokakaupan hyllyjen välissä. Niin olisi käynyt eilenkin, ellei oranssina loistava kurpitsalohko olisi tuijottanut minua kutsuvasti heti putiikkiin astuessani. Ja vaikkei varsinaisesta sesonkiherkusta olekaan kyse, en voinut olla vastaamatta köynnöskasvin katseeseen. Tässä arjen pelastus ja iltojen piristys, joka toimii paitsi sellaisenaan, myös loistavasti lisukkeena. Kun oheen pyöräyttää jukurttikastikkeen ja paahtaa kurpitsansiemenet rapeiksi suolassa ja oliiviöljyssä, niin ei vaan voi mennä pieleen.

kyökki1a.jpg

 

Timjamikurpitsaa ja fetaa

500g kurpitsaa

150g fetaa

tuoretta timjamia

suolaa

mustapippuria

oliiviöljyä

Leikkaa kurpitsasta kuoret pois ja ota siemenet talteen. Pilko kurpitsa reilun kokoisiksi kuutioiksi uuninkestävään vuokaan. Murenna sekaan feta isohkoina lohkoina. Lisää lopuksi timjamia, suolaa, mustapippuria ja oliiviöljyä. Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia ja tee sillä välin jukurttikastike sekä paahda kurpitsansiemenet.

 

Valkosipulinen jukurttikastike

2-2,5 dl turkkilaista jukurttia

1 valkosipulin kynsi

sitruunan mehua

suolaa

mustapippuria

Leikkaa valkosipulin kynsi pieniksi kuutioiksi tai purista se jukurtin sekaan valkosipulipuristimella. Lisää sitruunan mehua, suolaa ja mustapippuria vähitellen maistellen kastiketta joka lisäyksen välissä. 

Itse paahdoin kurpitsan siemenkodasta poistetut ja huuhdellut siemenet kuumalla pannulla oliiviöljyssä ja reilussa suolassa, kunnes ne olivat rapeita. Ovat muuten hyviä sellaisinaankin.

kyökki1.jpg

kyökki2.jpg

Kurpitsa ja feta sopivat muuten ilmiömäisesti yhteen Nina Perssonin Animal Heart -albumin kanssa.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys

Vihermehua maanantaiangstiin

Vuoden uhoamisen jälkeen olen vihdoin tehnyt sen, mitä ruokapuheillaan kanssaeläjiä uuvuttavan ihmisen olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten. Ja tässä se nyt on: uutuuttaan hohkaava ruokablogi, ta-daa! Kymmenen vuotta sitten käsissäni ei pysynyt kuin jukurttilusikka ja voiveitsi, mutta ahkera ravintolassasyönti tuotti lopulta tulosta ja aloin vähitellen vaatia enemmän sisältöä ja väriä myös omalta keittiöltäni. Olen pyrkinyt tiivistämään keittiöfilosofiani blogin otsikkoon, sillä kyökissäni kypsyvät edelleen varsin simppelit keitokset. Mutta pääasia, että kypsyvät! Kymmenen vuoden takainen minä paukuttelisi henkseleitään, jos tietäisi.

Tästä vinkkelistä tarkasteltuna ensimmäinen postaukseni ei kenties ole kaikista uskottavin, sillä varsinaisesta keittiövälineiden käytöstä on tällä kertaa vastannut siippani, ruokaan friikahtanut hänkin. Mutta näin maaliskuisena maanantaina toisen valmistama vihermehu maistuu oikeastaan omatekemää paremmalta. Eikä viikon alussa siksi toisekseen mitään mehulingon vahtaamista konstikkaampaa kyökkipuhdetta voisi ihmiseltä odottaakaan. Ohessa simppeli ohje energiaboostiin, joka selättää maanantaiangstin 6-0.

 

kyokki1.JPG

Ainekset:

Varsiselleriä

Pari omenaa

Lehtikaalia

4-5 pienehköä porkkanaa

Puolikas sitruuna

Inkivääriä maun mukaan

 

Työvaiheet:

 1. Pilko (tai anna muiden pilkkoa…) ainekset sen kokoisiksi, että ne sujahtavat vaivattomasti mehulinkoon.

2. Mehusta.

3. Enjoy!

 

kyokki4.JPG

kyokki5.JPG

 

Mikäli reseptissä mainitaan annoksia valmistuvan ohjeen mukaisesta määrästä kahdelle ruokailijalle, tapaan lisätä kaikkia ainesosia reippaalla otteella tehdessäni ruokaa omassa kahden hengen taloudessani. Tästäkin ohjeesta riittäisi varmasti varsin mainiosti jopa neljälle janoiselle, mikäli juojia olisivat muut kuin me kaksi. Tässä tapauksessa sain hädin tuskin kuvat otettua, kun mehukannu oli jo tyhjä. 

 

kyokki6.JPG

Jos vielä yhdet…

 

kyokki8.JPG

Mehuntekomusiikkina soi: Savagesin Silence Yourself

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Terveys