Timjamikurpitsaa ja fetaa
Työpäivän jälkeen löydän itseni usein pyörimästä päättömästi ruokakaupan hyllyjen välissä. Niin olisi käynyt eilenkin, ellei oranssina loistava kurpitsalohko olisi tuijottanut minua kutsuvasti heti putiikkiin astuessani. Ja vaikkei varsinaisesta sesonkiherkusta olekaan kyse, en voinut olla vastaamatta köynnöskasvin katseeseen. Tässä arjen pelastus ja iltojen piristys, joka toimii paitsi sellaisenaan, myös loistavasti lisukkeena. Kun oheen pyöräyttää jukurttikastikkeen ja paahtaa kurpitsansiemenet rapeiksi suolassa ja oliiviöljyssä, niin ei vaan voi mennä pieleen.
Timjamikurpitsaa ja fetaa
500g kurpitsaa
150g fetaa
tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
Leikkaa kurpitsasta kuoret pois ja ota siemenet talteen. Pilko kurpitsa reilun kokoisiksi kuutioiksi uuninkestävään vuokaan. Murenna sekaan feta isohkoina lohkoina. Lisää lopuksi timjamia, suolaa, mustapippuria ja oliiviöljyä. Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia ja tee sillä välin jukurttikastike sekä paahda kurpitsansiemenet.
Valkosipulinen jukurttikastike
2-2,5 dl turkkilaista jukurttia
1 valkosipulin kynsi
sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
Leikkaa valkosipulin kynsi pieniksi kuutioiksi tai purista se jukurtin sekaan valkosipulipuristimella. Lisää sitruunan mehua, suolaa ja mustapippuria vähitellen maistellen kastiketta joka lisäyksen välissä.
Itse paahdoin kurpitsan siemenkodasta poistetut ja huuhdellut siemenet kuumalla pannulla oliiviöljyssä ja reilussa suolassa, kunnes ne olivat rapeita. Ovat muuten hyviä sellaisinaankin.
Kurpitsa ja feta sopivat muuten ilmiömäisesti yhteen Nina Perssonin Animal Heart -albumin kanssa.