Kun näet muut, näetkö itseäsi?

Aamulla täyden metron hiljaisuus tuntuu kivalta ja saan jatkaa rauhallista aamua omissa ajatuksissani. Iltapäivän metrossa hiljaisuus tuntuu ihmeelliseltä ja välillä kammottavalta. Kuin zombiet matkustamassa naamioituneena ihmiseksi. Olemmeko oikeasti niin hiljaista porukkaa vai huomaanko hiljaisuuden vain hiljaisuudessa?

Katselen usein ohimennen kanssamatkustajia ja yritän arvuutella heidän elämäntilanteitaan. Mihin he ovat matkalla ja mistä he tulevat. Ovatko he naimisissa, meneekö joku hakemaan lapsiaan päiväkodista, onko joku juuri eronnut ja katkeroitunut vai työhönsä kyllästyneitä ja irtiottoa suunnittelemassa, onnellisia vai onnettomia.

Joskus mietin, että miettiikö joku samaa ja näkyykö se minusta, että olen pienituloinen yksinhuoltaja matkalla kotiin. Vai näkevätkö he mielenrauhaa ja onnellisuutta, itsenäisyyttä ja hajamielisyyttä.

On niin helppoa sanoa minkälainen toinen on, vaikka ei edes tunne häntä. Median ja somen myötä, jokaisen mielipide, asenne ja tietämys ovat juuri sitä oikeaa faktaa. Milloin meidän ennakkoasenteet ovat alkaneet vaikuttaa niin paljon, että yhden julkaisun myötä voidaan oman oikeutuksen kautta määritellä jonkun toisen ihmisyys?

Metrossa ihmisen olemus, kieli, vaatetus ja moni muu ulkoinen seikka saa minut pohtimaan tämän kanssamatkustajan elämää. Monesti jään itselleni kiinni omista ennakkoasenteista. Jospa annetaan jokaisen olla oma itsensä, koska ilman toisia, emme tietäisi kuka oikeastaan on “minä itse”.

 

Tiedosto_000.jpeg

 

Suhteet Oma elämä Mieli Ajattelin tänään

Jätä viesti äänimerkin jälkeen

FullSizeRender (1).jpg

Jätä viesti äänimerkin jälkeen jos olet valmis vastaanottamaan puhelun väsyneeltä ja ahdistuneelta äidiltä, jolla ei ole tällä hetkellä vierellä ketään kenelle voisi itkeä. Jos et ole valmis tähän, soita viikon päästä uudelleen. Piip.

Välillä on päiviä jolloin koko maailma on vastaan, jolloin kukaan ei välitä ja missään ei ole järkeä. Toisen tunteiden kohtaaminen voi tuntua vaikealta, ei tiedä mitä pitäisi sanoa ja sanooko väärin ja mitä hittoa se nyt itkee kun asiat ovat kuitenkin ihan hyvin. Tällaisina päivinä sitä tarvitsee vain kuuntelijan, jonkun joka ei ratkaise asioita, on myötäeläjänä ja kuuntelee. Pahimman ryöpytyksen jälkeen väsynyt äiti pystyy jo vastaanottamaan ihan oikeita ajatuksia ja ehdotuksia tunteistaan selviämiseen.

Tähän mielentilaan päästäkseen ei tarvitse olla suurempia romahduksia, riittää, että on muutama rauta tulessa – samaan aikaan ja yksi huonosti nukuttu yö. Vaikka arki sujuu ja suuria murheita ei ole näköpiirissä, välillä väsyy yksin vastuussa olemiseen ja päätösten tekemiseen, oli ne muiden kannalta kivoja tai ei. Seurauksethan se yksin pärjäävä yksinhuoltaja kantaa yksin. Tietenkin.

Seuraavalla kerralla kuullessasi väsyneen ja ahdistuneen äidin puhelinvastaaja viestin, jätä viesti äänimerkin jälkeen. Olet yksi heistä joka saa puhelun ihmiseltä, jolla on aina paikka sydämessään sinulle. 

Suhteet Oma elämä Mieli Vanhemmuus