Tästä se alkaa: Basilikamuikut ja fenkolisalaatti
Kauan sitä on mietitty, mutta nyt on vihdoin aika aloittaa oma blogi. Toinen toistaan parempia ruokablogeja on netti pullollaan, mutta eiköhän yksi vielä mahdu sekaan.
Blogin ajatus on tehdä yksinkertaista mutta hyvää ruokaa ja samalla innostaa ja antaa vinkkejä yksineläjille, jotka eivät aina jaksa innostua ruoanlaitosta. Kuinka usein kuuleekaan toteamuksen, että ei viitsi vain itselleen kokata. Ymmärtäähän tuon; onhan se helpompi napata mukaan valmissalaatti kaupan tiskiltä tai puputtaa leipää pahimpaan nälkään.
Mutta miksei saman tien laittaisi jotain hyvää, terveellistä ja nopeaa? Itselleen kokkaamisessa on ainakin se hyvä puoli, että saa syödä kaiken hyvän itse! Ja tässäkin pätee se, että kun itsekseen harjoittelee, niin on sitten tulevaa kumppaniakin varten valmiimpi yhteisiin (ruoka)nautintoihin.
Tässä blogissa keskiössä on siis yksinkertainen, hyvä ruoka, mutta ruoka- ja juomaintoilijana mukaan mahtuu varmasti myös ruokamatkailua ja erilaisiin juomiin tutustumista. Nautin omien kokkailujeni lisäksi myös toisten tekemistä herkuista, joten ravintolavierailuistakin on varmasti luvassa juttua ennemmin tai myöhemmin.
Avausraita: Basilikamuikut ja fenkolisalaatti
Muikkuaika on parhaimmillaan, joten hyvien rasvahappojen saamisen ei tarvitse olla lohikalojen tai silakan varassa. Lähikaupassa tuoretta muikkua on saanut 3,90 kilo, joten kalliista herkusta ei todellakaan ole kyse. Olenkin testaillut tätä kukoistakin tuttua herkkua usein eri tavoin. Tässä muutaman viikon takainen kokeilu, joka maistui niin hyvin, että sitä piti tehdä uudestaan. Lisukkeeksi ideoin tällä kertaa yksinkertaisen fenkolisalaatin.
Basilikamuikut:
- 300 g tuoretta kokonaista muikkua
- 1/3 nippua basilikaa
- pieni pala mietoa chiliä
- 1-2 rkl oliiviöljyä
- sitruunanmehua
- suolaa, pippuria
- Perkaa muikut. Tätä ei kannata pelätä; kyseessä on hyvin yksinkertainen ja nopea operaatioa. 300 g muikkua perkaa muutamassa minuutissa vähän niiden koosta riippuen. Helppo tapa on esimerkiksi leikata ensi saksilla nistapuolelta niin, että leikkaat pään melkein irti. Jätä kuitenkin noin 1/3 leikkaamatta, ettei pää irtoa tässä vaiheessa. Leikkaa sitten kalan vatsa auki peräaukon kohdasta leukaan. Nyt ota päästä kiinni ja vedä varovaisesti kohti peräpäätä. Näin saat sisälmykset yhdellä vedolla irti. Sitten ihan kevyt huuhtelu mahdollisten veri- ym. jäämien poistamiseksi. Itse otan usein myös ruodot pois, jos muikku ei ole ihan pientä. Ne lähtevät tuoreesta kalasta myös helposti yhdellä vedolla.
- Aseta muikut jääkaappiin siksi aikaa kun valmistelet basilikaöljyn.
- Hakkaa ja hiero basilikanlehdet ja chili tahnaksi morttelissa. Lisää öljy, loraus sitruunanmehua sekä ripaus suolaa ja pippuria. Sekoita tasaiseksi.
- Ota muikut kylmästä ja sivele basilikaöljyä niiden päälle. Paista noin 1-1,5 minuuttia kuumalla pannulla, käännä ja sivele öljyä myös toiselle puolelle. Paista vielä minuutti. Jos öljyä jää, voit lisätä sen juuri ennen syömistä muikkujen päälle.
Fenkolisalaatti:
- pala fenkolia
- pätkä sipulinvartta
- sitruunanmehua
- jotain hyvää öljyä, esim. oliivi- tai kylmäpuristettu rypsiöljy
- suolaa, pippuria
- Pilko fenkoli ohueksi veitsellä tai mandoliinilla. Mitä ohuemmaksi sen saat, sitä mehukkaampi salaatista tulee.
- Hienonna mukaan pieni pätkä sipulinvartta.
- Lisää sitruunanmehu, öljy, suola ja pippuri. Sekoita.
Levylautasella
John Coltrane: Blue Train