Uuniperunat yrttisellä kanatäytteellä ja marinoitu punasipuli

Hei! 

Mun on tehnyt koko viikon mieli picnicin uuniperunoita, ja kun matkuksen picnic ei ole auki, päätin tehdä tänään oman version yrttisellä kanatäytteellä, fetalla ja marinoidulla punasipulilla. Ja siis HUH, miten hyvää! Ei paljoa häviä alkuperäiselle.

Tästä tulis superhyvä grillatulla, revityllä broilerilla mutta meidän kaupassa ei ollut kokonaisia enkä jaksanut ruveta rääpimään koivista, joten ostin Atrian vuolu kypsiä mustapippuri broilersiivuja. Hyvin toimivat nekin. Minun ohjeesta tulee 2 annosta, joten jos teet isommalle köörille niin lisää aineksia. 🙂

Tarvitset kaupasta:

grillattua broileria tai  atrian vuolu- kanasiivuja 200g

purkki ranskankermaa

purkki turkkilaista jugurttia (myös kermaviili sopii hyvin, jos loppu jugurtti jää pyörimään)

tuoretta basilikaa

tuoretta persiljaa

valkosipulia

sitruuna

punasipulia

punaviinietikkaa

sokeria

mustapippureita

uuniperunoiksi sopivia, jauhoisia perunoita (esim. rosamunda)

karkeaa merisuolaa, jos haluat paahtaa perunat suolapedillä, kuten minä tein

Fetajuustoa

Ohje:

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen välilämpöasetukselle ja valmistele uuniperunat pesemällä ne hyvin, kuivaamalla ja tökkimällä muutama reikä haarukalla pintaan. Kaada merisuolaa reilusti uunivuokaan ja asettele perunat suolan päälle. Perunoita paahdetaan noin tunti uunin keskitasolla.

Perunoiden kypsyessä tehdään jugurttikastike maustumaan. Laita kulhoon sekaisin purkki ranskankermaa ja turkkilaista jugurttia oman maun mukaan riippuen, tykkäätkö kermaisemmasta vai jugurtin happamuudesta. Minä pidän enempi jugurtista, joten laitoin 1,5 dl ranskankermaa ja noin 2,5 dl jugurttia. Silppua aivan pieneksi ilmava kourallinen basilikaa ja persiljaa noin saman verran ja sekoita ne kerman+jugurtin kanssa. Yrttien käytössä ei kannata kainostella, koska kastikkeeseen tulee maku vain niistä+ pienestä määrästä valkosipulia.

Silppua yksi pieni tai puolikas valkosipulin kynsi ja sotke sekin soossiin. Sekoita ja purista sekaan 1/4  sitruunan mehua. Laita kelmu päälle ja jääkaappiin maustumaan. Kanat voi sekoittaa kastikkeeseen, mutta minä pidän ne itse erillään, jotta voin tarvittaessa vähän lämmittää kanaa.

Seuraavaksi tehdään marinoitu punasipuli. Viipaloi yksi isohko punasipuli. Laita kattilaan 1 dl punaviinietikkaa, 3 rkl sokeria, 0,5 tl suolaa ja pari-kolme kokonaista mustapippuria. Sipulit sekaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä 5-10 min, kunnes sipulit on pehmeitä.Minä otin lopuksi pippurit pois, ettei ne jää antamaan liikaa makua ja ettei niitä satu suuhun syödessä. Sipulin annetaan jäähtyä enne tarjoilua ja sitä muuten kannattaa tehdä iso satsi kerralla, koska se säilyy ja on tosi hyvää vaikka minkä ruuan kanssa.

Sitten vaan kun perunat on valmiita niin tee perunoiden keskelle viilto, viillon sisään reilu nokare voita ja kokoa annoksesi lautaselle. Patonkia ja vihersalaattia kylkeen. Perunat voi muuten kääriä lautaselle folioon, niin ne pysyy ihan tulisina.

Siis voi juma nää on hyviä!

<3Niina

Koti Ruoka ja juoma

Appelsiinikanaa

Hei! Pitkästä aikaa ruokaohjetta kehiin. Oon ollut niin maan matosena kotona kouluhommien ja valintakurssien parissa, että oon syönyt männäviikkoina tyyliin vaan hernaria ja pulimössöö. Makaroonilaatikon taisin jossain välissä ehtiä taikoa 😀 Mutta ennen tätä puliruokavaihetta tein appelsiinikanaa ja ah, siitä tuli niin hyvää!

Appelsiinikana on vähän ehkä kiinalaiseen tai thaikkuruokaan vivahtava ja tässäpä ohjetta. Kuvat on vähän rumat, kun en jaksanut keskittyä nälältäni ja seesaminsiemeniäkään en malttanut paahtaa 😀 

2 annosta

Tarvitset:

250 g maustamatonta kanaa

1 appelsiini (kuoret, mehu ja hedelmäliha)

noin 1 dl Valkoviinietikkaa

reilu 1/2 dl Soijakastiketta

1/2 tl Tuoretta inkivääriä

 1/2 Punainen chili

2 Valkosipulin kynttä

 1/2 dl Fariinisokeria

Vehnäjauhoa

Seesaminsiemeniä

Ruoho- tai kevätsipulia

Jasminriisiä

Ohje

Aloitetaan tekemällä kanalle marinadi. Laita kanat kulhoon ja lisää kulhoon 2 tl soijakastiketta, 2 tl valkoviinietikkaa, ruokasoodaa 1 tl(mureuttaa kuulema kanan). Kanaa voisi pitää marinadissa vaikka yön ylikin tai ainakin useamman tunnin mutta tätäkään en nälältäni jaksanut tehdä ja se marinoitui ehkä 15 min ja aivan hyvä kyllä tuli niinkin .. 😀

Laita riisi keittymään ja pilko kanan marinoituessa chili ja inkivääri pieneksi sekä hienonna(voi myös puristaa) valkosipuli.

Tässä vaiheessa muuten kannattaa paahtaa seesaminsiemenet kuivalla pannulla ja laittaa ne sitten syrjään odottamaan valmista ruokaa. Siemenet tuo kivaa tekstuuria  ja niistä tulee vaan joku kiinalainen fiilis. Ei kait niitäkään maun takia tarvitsisi.

Paista kana pannulla reilussa öljyssä ja ripottele puoli kypsän kanan päälle vehnäjauhoja(ehkä 1 rkl),  inkivääri, chili ja valkosipuli. Jatka paistamista kunnes kana on kypsää. Jauho jää pannuun helposti kiinni mutta irtoaa kyllä kastikevaiheessa.

Kastike:
Lisää pannulle  kanojen sekaan 1 dl vettä, 3/4 dl valkoviinietikkaa ja 1/2 dl soijakastiketta(kikkoman). Sekoittele ja raasta joukkoon appelsiinin kuorta noin 1-2 tl. Sen jälkeen halkaise appelsiini ja purista kevyesti mehu kastikkeeseen niin, että voit paloitella ja käyttää lopuksi vielä hedelmälihan. Lisää joukkoon fariinisokeri ja anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä niin, että se tiivistyy. Leikkele lopuksi sekaan vielä appelsiinin hedelmälihan jämät. Kastikkeen on tarkoitus tavallaan olla kanan ympärillä ja vähän tahmeaa, eli sen kannattaa tosiaan antaa tiivistyä pannulla rauhassa.

Tarjoile riisin kanssa ja ripottele päälle seesaminsiemeniä ja ruohosipulia.

Toivottavasti ohjeessa ei ole mitään omituista. Joskus näissä on se ongelma, että kun teen niin omasta päästä soveltaen, etten sitten välttämättä aina jälkeen päin muista mitä oon tehnyt ja missä järjestyksessä. 😀 Mutta siinäpä olisi ja tätähän kannattaa tehdä kerralla isompi annos, koska on tosi hyvää myös seuraavana päivänä. Isompaan satsiin vaan lisää raaka-aineiden määriä esim puolella. Sokerin kanssa kannattaa olla säästeliäs,isompaan annokseen laittaisin 3/4 dl korkeintaan.

<3 Niina

Koti Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Suosittelen