Italia-fiilistelyä focaccian merkeissä

Eilen kaupungilla tallustellessani keksin, mikä olisikaan oiva herkku viikonlopun rentoutumiseen. Pistin saman tien Susselle viestiä, sillä muistin hänen joskus aikoinaan tehneen hirvittävän hyvää focacciaa. Susse muisteli ohjeen olevan Kinuskikissan kätösistä ja löysinkin pian oikean ohjeen. Yön yli kohottaminen ja valkoviinin käyttö meinasivat tulla idean tielle, mutta Susse kertoi kuivan omenasiiderin käyvän ihan yhtä hyvin ja päätin malttaa herkun kanssa sunnuntaille asti. Näin sai alkunsa uusi yritys edellisen pieleen menneen, kovan ja kärähtäneen focaccian tilalle.

focaccia2.jpg

FOCACCIA ITALIA-FIILISTELYYN

11 dl durum-vehnäjauhoja

1 rlk merisuolaa

½ pk hiivaa

5 dl vettä

1½ dl oliiviöljyä

1 dl valkoviiniä tai kuivaa omenasiideriä

Pinnalle

oliiviöljä

sormisuolaa

1-2 rosmariininoksaa (nämä jäi meidän versiosta pois)

aurinkokuivattua tomaattia palasina (työnnä tarpeeksi syvälle, etteivät kärähdä uunissa)

Kastamiseen

oliiviöljyä

balsamicoa

 

Mittaa jauhot isoon kulhoon. Sekoita joukkoon suola. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita, kunnes on liuennut. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada vesihiivaseos siihen. Alusta taikinaa lisäten samalla vuorotellen öljyä ja siideriä. Jatka alustamista noin 5 minuuttia. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota jääkaapissa yön yli.

Voitele leivinpaperi öljyllä ja kaada taikina pellille. Taputtele tasaiseksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä kaksi tuntia. Painele leipään koloja sormella, pirskottele reilusti öljyä. Painele aurinkokuivatut tomaatit leipään. Ripottele päälle suolaa. Leikkaa rosmariini pieniksi paloiksi ja ripottele leivän päälle. Paista 200 asteessa 30-35 min ja suojaa tarvittaessa foliolla, jos meinaa tummua liikaa. Sivele valmiin leivän päälle oliiviöljyä. Leikkaa leipä paloiksi, dippaa oliiviöljy-balsamikoseokseen ja nauti!

koti ruoka-ja-juoma

Pikkuveljen heinäsirkkapiirakka

Bongasin tämän herkullisen ohjeen Pullahiiren blogista ja se täytyi saada kokeiluun heti sopivan tilaisuuden tullen. Pikkuveljen syntymäpäivä oli oiva syy tähän.

20140316_0013p.jpg

Pikkuveljen heinäsirkkapiirakka

Pohja

350 g Domino minttu keksejä

60 g leivontamargariinia

Täyte

180 g vaahtokarkkeja (Väiski)

1 dl maitoa

1 dl minttulikööriä (Kissanminttu)

6 dl kermavaahtoa (säästä osa koristeluun)

(vihreää elintarvikeväriä)

Pinnalle

Marianne Crush -rouhetta

kermavaahtoa

Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle sopivan kokoinen leivinpaperi. Murskaa domino-keksit tehosekoittimella. Omalle tehosekoittimelleni neljä keksiä kerralla oli hyvä määrä. Sekoita keksit ja sulatettu voi keskenään, painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohja jääkaappiin odottamaan.

Mittaa kattilaan maito, likööri ja vaahtokarkit. Kuumenna seos kiehuvaksi niin, että vaahtokarkit sulavat joukkoon. Varaa tarpeeksi iso kattila, seos vaahtoaa kuumetessaan. Kaada seos kulhoon ja laita jääkaappiin jäähtymään. Vatkaa kerma, nappaa pieni osa siitä talteen koristelua varten. Sekoita kermavaahto jäähtyneen liköörivaahtokarkkiseoksen joukkoon. Värjää halutessasi elintarvikevärillä. Itse sain ihan mukavan värin aikaiseksi ihan normi ainesten pohjalta. Alkuperäisessä reseptissä neuvottiin käyttämään valkoisia vaahtokarkkeja, joten niiden kanssa pieni lisä vihreää ei varmasti olisi pahitteeksi.

Levitä täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vielä n. kaksi tuntia. Koristele piirakka ennen tarjoilua haluamallasi tavalla.

Piirakka oli omaan makuuni hieman liian makea. Toisaalta se oli ehkä myös ihan hyvä, eipä tullut syötyä liian monta palaa. 😉 Seuraavan kerran ohjetta voisi testata vähemmän makealla keksipohjalla ja koettaa myös vertailla vaahtokarkkien sokeripitoisuuksia.

20140316_0053p.jpg

 

koti ruoka-ja-juoma