Italia-fiilistelyä focaccian merkeissä
Eilen kaupungilla tallustellessani keksin, mikä olisikaan oiva herkku viikonlopun rentoutumiseen. Pistin saman tien Susselle viestiä, sillä muistin hänen joskus aikoinaan tehneen hirvittävän hyvää focacciaa. Susse muisteli ohjeen olevan Kinuskikissan kätösistä ja löysinkin pian oikean ohjeen. Yön yli kohottaminen ja valkoviinin käyttö meinasivat tulla idean tielle, mutta Susse kertoi kuivan omenasiiderin käyvän ihan yhtä hyvin ja päätin malttaa herkun kanssa sunnuntaille asti. Näin sai alkunsa uusi yritys edellisen pieleen menneen, kovan ja kärähtäneen focaccian tilalle.
FOCACCIA ITALIA-FIILISTELYYN
11 dl durum-vehnäjauhoja
1 rlk merisuolaa
½ pk hiivaa
5 dl vettä
1½ dl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä tai kuivaa omenasiideriä
Pinnalle
oliiviöljä
sormisuolaa
1-2 rosmariininoksaa (nämä jäi meidän versiosta pois)
aurinkokuivattua tomaattia palasina (työnnä tarpeeksi syvälle, etteivät kärähdä uunissa)
Kastamiseen
oliiviöljyä
balsamicoa
Mittaa jauhot isoon kulhoon. Sekoita joukkoon suola. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita, kunnes on liuennut. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada vesihiivaseos siihen. Alusta taikinaa lisäten samalla vuorotellen öljyä ja siideriä. Jatka alustamista noin 5 minuuttia. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota jääkaapissa yön yli.
Voitele leivinpaperi öljyllä ja kaada taikina pellille. Taputtele tasaiseksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä kaksi tuntia. Painele leipään koloja sormella, pirskottele reilusti öljyä. Painele aurinkokuivatut tomaatit leipään. Ripottele päälle suolaa. Leikkaa rosmariini pieniksi paloiksi ja ripottele leivän päälle. Paista 200 asteessa 30-35 min ja suojaa tarvittaessa foliolla, jos meinaa tummua liikaa. Sivele valmiin leivän päälle oliiviöljyä. Leikkaa leipä paloiksi, dippaa oliiviöljy-balsamikoseokseen ja nauti!