Herkullinen savuporo-sienipiirakka

Kyseisellä reseptillä piiras häviää parempiin suihin muutamissa minuuteissa. Olen saanut ohjeen ”appiukolta”, joka on saanut ohjeen joltakulta ja joka on saanut ohjeen jostain, joten tarkkaa reseptin alkuperää en edes tiedä. Harmi, sillä kaikki kunnia kuuluu tämän keksijälle! Kaikessa yksinkertaisuudessa piirakka on todella hyvää syksyn pimenevissä illoissa. 🙂 

_DSC6870 (1).jpg

Piiras on myös kovin nopea tehdä, varsinkin jos käyttää valmiita piirakkataikinoita. Meillä oli käytössä Myllyn Parhaan ruisperunapohja, joka riitti näppärästi pyöreään piirakkavuokaan (halkaisijaltaan 26 cm). Totta kai pohjan voi tehdä myös itse, mutta joskus siitä voi vähän luistaa arjen kiireiden keskellä. 

Täytteeseen tarvitset:

– 300 g suppilovahveroita

– 100 g savuporoa

– 200 g juustoraastetta

– 3 kananmunaa

– 2 dl ranskankermaa

– 1 rkl kuivattua persiljaa tai kirveliä

– ½ tl paprikajauhetta

– ripaus valkopippuria

 

Purista ylimääräiset nesteet pois suppilovahveroista (itse käytin siis pakastettuja suppiksia) ja suikaloi savuporo sopivan kokoiseksi silpuksi. Sekoita savuporon ja suppilovahveroiden joukkoon juustoraaste, munat, ranskankerma ja mausteet. Pyörittele täytettä kunnolla, jotta munat ja ranskankerma leviää koko täytteeseen. Painele pohjataikina voidellulle piirakkavuoalle ja kaada täyte siihen tasaisesti. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa puolisen tuntia, niin että pinta on kauniin ruskea. Nauti! 🙂 

ps. Kiitos jälleen kuvaajalle, ehkäpä pian nimitykseltään hovikuvaajalle! 🙂

koti ruoka-ja-juoma

Siemen-spelttinäkkäri

Olen aina ollut siemenien ja kaiken rapean ja rouskuvan ruuan ystävä! Niinpä kun yksi ilta kahlailin taas netissä blogeja läpi, bongasin mielenkiintoisen näkkäripostauksen Uusia Tuulia blogista. Vertailin Tuulian ohjetta alkuperäiseen Kalastajan Vaimon näkkärireseptiin ja lopputuloksena oli oma versioni periaatteella ”käytän mitä kaapista löytyy”. Ja kyllähän sitä näkkäriä saatiin aikaiseksi! Näkkärin tekeminen oli mielestäni yllättävän helppoa ja todella tämän pienen vaivan väärtti. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia jauhoja ja siemeniä, aineksien suhteet kun vain pitää suurin piirtein samana niin varmasti hyvää tulee.

Siemen-spelttinäkkäri (1 pellillinen)

2dl kuntokauraa (kaurahiutale + vehnälese)
1,5 dl spelttijauhoja (Birkkalan tilan puolikarkea)
1dl kurpitsansiemeniä
1dl vaaleita seesaminsiemeniä
0,5dl pellavarouhe
3,5dl vettä
1tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa yhtenäiseksi taikinaksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja ”leikkaa” taikinaan valmiiksi palat. Eli vedä esimerkiksi veitsellä taikinaan minkä kokoisia näkkäripaloja haluat. Näin saat palat napsautettua helposti irti toisistaan kun otat näkkärit uunista. Paista näkkäreitä ensin 45min 155C (kiertoilma, 175C ilman kiertoilmaa). Tuuleta uunia aina 15min välein, jotta kosteus pääsee uunista pois ja näkkäreistä tulee rapeita. Lopuksi paista näkkäreitä vielä 30min 75C (ilman kiertoilmaa 100C). Ja valmista tuli! Säilytä näkkäreitä ilmatiiviissä astiassa.

 

IMG_2877.JPG

 

koti ruoka-ja-juoma