Ajatuksia opiskelusta + oikis opiskelijan opiskelu vinkit

Heissan!

Niinkuin olen tuonut ilmi täällä blogissani, olen ammatiltani lähihoitaja. Tuohon ammattiin valmistuin noin vuosi takaperin ammattikoulusta, nuorten linjalta eli menin sinne suoraan yläasteelta niinkuin tapana on. Koulutus lähihoitajan perustutkintoon nuorilla kestää kolme vuotta. Tiesin oikeastaan jo alalle hakeutuessani, että se ei tule olemaan se minun unelma ammattini jossa haluan olla loppu ikäni, eikä myöskään se, että jatkaisin lähihoitajasta sairaanhoitajaksi. (Mutta tarkennukseksi, että lähihoitaja oli ykköstoive minulla haetuilta linjoilta ja tykkään ihan olla lähihoitajana ja koen ammatista kyllä ammattiylpeyttä, mutta se ei vaan ole se unelmatyöni.) Jo silloin se kummastutti luokkatovereitani.. mutta miksi ihmeessä? Miksi joihinkin ihmisiin tai tavallaan koko yhteiskuntaan on luotuna kaavoja miten elämän kuuluu mennä, missä järjestyksessä sitä kuuluu suorittaa ja koska. Amiksen tai lukion jälkeen olisi pakko lähteä jatko-opiskelemaan heti, tietäen mikä on tulevaisuuden ammatti ja hei se välivuosihan ei tule kuuloonkaan..

Monelle aikuiselle saati nuorelle on vaikea paikka miettiä omaa tulevaisuuttaan ja sitä mille alalle sopeutuisi, mikä olisi se ala mikä itseä kiinnostaisi ja missä olisi hyvä, mikä toisi omat vahvuudet esiin. Ja ensinnäkin ammattikoulun käyneet ihmiset saavat jo ammatin eikä heidän tarvitse mennä jatko-opiskelemaan jos eivät halua. Eikä toki lukiolaistenkaan jos saavat töitä, eikä se töiden saaminen ole varmaa tietysti ammatin jo omaavallekaan.

Mutta siis se kouluihin haku on kaikille yhtä vaikeaa jos ei sitä omaa kiinnostustaan oikein vielä tiedä tai niin kuin minulla, että mikä niistä kiinnostuksista olisi se minkä haluisin ammattikseni tai missä niistä olisin parhain. Toki minullakin on se ihan ykkös haave josta haaveilin jo 12-13 vuotiaana, mutta eihän minun tarvitse valita vain yhtä alaa koska tästä päästäänkin siihen ajatukseen joka on myös niitä vanhanaikaisia ihmisiä kummastuttava juttu, että tänäpäivänähän sinulla voi olla useampi ammatti vaikkapa ihan eri aloilta!  Esimerkiksi päivätyö sosionomina ja sijaistyö lähihoitajana, tai päivätyö media-alalla ja sivutyö liikunta-alalta. Vaihtoehtoja ja muotoja opiskeluun, töihin ja mikä tärkeintä sinun näköiseen elämään on niin paljon kun sinä vain haluat ja aina voi oppia uutta. Sitähän tämä elämä on, uuden oppimista jopa päivittäin.

En ehkä ole valmis kertomaan niitä minun omia urahaaveitani, koska ne tuntuvat aika henkilökohtaisilta. Mutta ammattikorkea olisi se ensisijainen vaihtoehto itselleni, olen toki myös miettinyt yliopistoa ja sitten joskus tulevaisuudessa kun haen jatko-opiskelemaan voisi olla ihan luonnollinen ajatus myös hakea yliopistoon yhdelle linjalle. Ennen minusta tuntui, että eihän minulla ole riittävästi taitoa, päätä ja ylipäätään sivistystä yliopistoon, mutta nykyään olen muutenkin avoimempi ja rohkeampi kokemaan erilaisia asioita ja ehkä siinä mielessä itsevarmempi versio itsestäni, että en pidä yliopisto asiaakaan enään niin hulluna minulle. Jokatapauksessa tottahan se on, että on se sitten ammattikorkea, yliopisto tai vastaava, on opiskelu aina haastavaa ja aikaa, taitoa ja jaksamista vaativia tehtäviä aina, sekä kaikissa tarvitaan paljon motivaatiota. Motivaation kannalta olisikin tärkeää, että ala mitä opiskelee tuntuu kiinnostavalta itselle, eihän olisi järkeä opiskella jotakin mikä ei tunnu omalta jutulta.

En ole siis kertaakaan vielä hakenut jatko-opiskelemaan, vaan olen ollut valmistumiseni jälkeen töissä ja se on se tämän hetkinen elämäntilanteeni ja se on juuri ok näin. Nyt on kuitenkin alkanut tuntumaan, että olisin valmis jatkamaan opiskeluita motivaation kannalta, mutta silti minulla on useampia aloja jotka kiinnostavat eli toki olisi ainakin tiedossa ehkä koulut mihin voisin pyrkiä. Mutta ehkä syksyllä tai sitten ensi vuoden puolella vasta hakisin johonkin, tai ylipäätään saa nähdä mitä mahdollisuuksia elämä tuo tullessaan joten en osaa sanoa  mitään varmaan, enkä haluakaan. Olen ottanut tänä vuonna asenteen, että menen pikkuhiljaa eteenpäin niin kuin kohtalo ja uudet kuviot minua vievät ja mitä se eteen tuokaan niin se on sen hetkinen elämäntilanne. Tosiaan niin kuin olen sanonut haluan tällä hetkellä kehittää ammattitaitoani siinä työssä mistä minulla nyt ammatti on ja se on tärkeää varsinkin vielä taloudellisesti minulle, että saan kerättyä rahaa säästöön tulevaisuutta varten ja juuri sitäkin varten, että sitten kun lähtee opiskelemaan niin olisi siihen elämiseen varaa vaikkapa juurikin kaupungissa elellessä.

Haluaisin antaa kuitenkin vähän muillekin vinkkejä jotka kamppailevat ehkä juurikin näiden koulutus asioiden äärellä, niinpä pyysinkin ystävääni kertomaan miksi hän on valinnut sen alan mitä nyt opiskelee ja minkälaiset opinnot on kyseessä…

Haastattelin ystävääni Marjutia joka opiskelee Oikeustieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopistossa.

Miksi valitsit juuri tuon alan ja mikä siinä kiinnosti?

”Suurin syy miksi valitsin alan oli rehellisyyden nimissä se, etten keksinyt muutakaan itseäni kiinnostavaa alaa 😀 Olin kuitenkin lukiossa ollut jollain yhteiskuntaopin lakikurssilla, joka yllättäen kiinnosti mua aika paljon. Lisäksi alan työllisyystilanne ja ylipäätään mahdollisuus työllistyä erilaisiin tehtäviin vaikutti alan valintaan.”

Minkälaista opiskelu on, onko se sellaista kuin olit ajatellut?

”Opiskelu on tähän asti ollut aika paljon itsenäistä opiskelua pänttäämisen muodossa. Tutkinto on kuitenkin uudistunut sen jälkeen kun olen aloittanut opinnot. Ymmärtääkseni nykyään on enemmän ryhmätöitä ja erilaisia verkossakin suoritettavia tenttejä eli ilmeisesti menossa poispäin siitä yksin pänttäämisestä.”

Mikä on tärkeintä ajatellen pääsykokeita ja sitten ihan opiskelua varten?

”Tärkeintä pääsykokeita ajatellen on mielestäni yksinkertaisesti lukumotivaation löytäminen ja itseensä uskominen. Itse en ole ikinä ollut huippuoppilas, vaan ihan keskiverto. Sainkin joiltain tahoilta kummaksuvia katseita kun kerroin hakevani oikikseen, mutta kovalla työllä sinne kuitenkin pääsin. Toisaalta täytyy muistaa myös se, ettei maailma kaadu vaikka ei pääsisikään opiskelemaan juuri sillä kertaa.” 

Mitä vinkkejä antaisit ihmiselle joka on pyrkimässä Oikikseen?

”Muista pitää vapaapäiviä, jolloin nollaat ajatukset lukemisesta. Suosittelisin myös harkitsemaan jollekkin valmennuskurssille osallistumista, jos mahdollista. Itse koen, että opin valmennuskurssilta erityisesti oikean vastaustekniikan.”

Mistä opiskelu koostuu? 

”Ainakin tenteistä ja ryhmätöistä. Opinnoissa on pakollisien aineopintojen lisäksi myös valinnaisia kursseja, joita voi ottaa sitten omien kiinnostuksien mukaan. Jonkin verran on myös esseiden kirjoittamista, mutta itse yllätyin niiden vähyydestä. Tosin tässäkin on muistettava se, että opiskelen vanhan tutkintomallin mukaan. 

Miten olet suunnitellut uraasi opiskeluiden jälkeen?

”Opiskelen neljättä vuotta, mutta minulla ei ole vielä mitään hajua siitä, mitä haluan valmistumisen jälkeen tehdä. Parasta onkin, kun sitten on useita vaihtoehtoja. Voin kuvitella itseni mahdollisesti jonkin yrityksen lakimiehenä tai asiantuntijatehtävissä. Saa nähdä! ”

Ja jos vaikkapa haluat tehdä ammatinvalintatestin, josta voisi olla löytyä sinua kiinnostava koulutusala niin esim. Studentumin sivuilla pystyy tekemään ammatinvalintatestin joka on yksi netistä löytyvistä sivuistoista jotka auttavat opiskeluasioissa. Aina myös kannattaa tietenkin tsekkailla eri koulujen omia nettisivuja ja koulutustarjontaa, jos sitä kautta oma kiinnostus löytyisi.

Kiitos kun luit!

Postauksen kuvat eivät ole minun.

~ Vilmis

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *