Kotiruoka, paras ruoka
Olen suuri kotiruan ystävä ja puolesta puhuja, sillä minusta kotiruoka on maailman parasta ruokaa. Mutta mitä se kotiruoka oikeastaan sitten on?
Kaikki varmastikin mieltävät perinteiset ruoat kuten makaronilaatikon, lihapullat ja muusin, siskonmakkarakeiton tai kinkkukiusauksen kotiruoaksi? Mutta onko sillä väliä onko se makaraonilaatikko oikeasti tehty kotona omin pikku kätösin vai lapattu lautaselle ABC:n linjastosta? Onko ne Saarioisen ”äitien tekemät” valmisruoat kotiruokaa? Onko se kotiruokaa vaikka se ei olisi kotona tehtyä?
Entä onko kotona tehty vähän eksoottisempi ruoka kuten sushi, tortillat tai pho-keitto sitten kotiruokaa? Sehän on kotona omin käsin tehtyä, mutta se ei ehkä tule Suomalaiselle ensimmäisenä mieleen sanasta ”kotiruoka”. Kukaan ei varmaankaan ainakaan ajattele syövänsä kotiruokaa sushiravintolassa?
Minulle kotiruoka tarkoittaa ruokaa, jonka sisällön tiedän. Olen sen siis itse valmistanut ja tiedän tasan tarkkaan montako porkkanaa ja paprikaa olen ruokaan pilkkonut. Tiedän myös onko ruoassa lisäaineita, miten se on säilytetty ja onko siihen piilotettu ylimääräistä rasvaa. Nautin kovasti ravintolaruoasta, mutta en vain voisi syödä sitä päivittäin miettimättä mitähän kaikkea oikeastaan tungen kehooni.
Kotiruoka on minulle siis itse tehtyä ruokaa ja se voi olla myös sushia tai tortilloja. Toisaalta miellän kyllä ”kunnon kotiruoksi” vain nämä peristeiset suomalaiset ruoat. Oleellista on myös ruoan maku: ABC:n linjastolta tuleva makaronilaatikko ei vaan maistu samalta, kuin kotona tehty!