Työttömän arkea
Työsuhteeni ensimmäisessä oikeassa työpaikassani päättyi juuri ja nyt olen sitten ensimmäistä kertaa elämässäni ihan oikea työtön!
TE-toimisto, Kela ja IAET-kassa ovat olleet suuri osa elämääni viimeisten viikkojen aikana, kun olen kartoittanut mahdollisuuksiani selvitä uhkaavasta työttömyydestä. Normaalisti, kun ihminen irtisanoutuu itse työsuhteestaan, hänelle asetetaan kolmen kuukauden mittainen karenssi, jonka aikana työttömyyskorvauksia ei makseta. Minulla tuo karenssiaika kuitenkin kumottiin lähinnä siksi, että muutan puolisoni perässä ulkomaille, jossa hänellä on tiedossa vakituinen työ. Tämän asian selvittäminen sekä tarvittavien papereiden kerääminen vaati kuitenkin useiden tuntien puhelinrumban sekä käynnin TE-toimistossa eli mikään ihan yksinkertainen prosessi ei ollut kyseessä. Kaiken tämän vaivan jälkeen melkein toivon, että olisikin hetken työttömänä ja pääsisin hyötymään ennakkoon tienaamistani pennosista!
TE-toimistossa heitä ei tippaakaan kiinnostanut olenko hakenut töitä tai mitä olen työllistymisestäni yleensäkään ajatellut. Ilmeisesti tämä on heille yhdentekevää, sillä kolmen kuukauden ajan minulle maksaa työttömyyskorvausta IAET-kassa ja tämän jälkeen siirryn Irlannin työttömyyskassan asiakkaaksi eli Suomelle on oikeastaan ihan sama saanko töitä vai en.
Dublin on IT-alan töiden luvattu kaupunki, sillä siellä sijaitsevat kaikkien suurimpien yritysten Euroopan pääkonttorit (Google, Facebook, IBM, HP jne.). Syy tähän löytyy Irlannin yritysverotuksesta, joka on Euroopan mittakaavassa erittäin alhainen ja taitavan suunnittelun avulla verotus saadaan jopa lähelle nollaa. Dublinista käsin tehdään runsaasti myyntiä, asiakaspalvelua ja muuta vastaavaa hommaa myös suomeen eli tarjolla on ihan suomenkielisiäkin duuneja.
Olen pyrkinyt rakentamaan uraani täällä suomessa markkinointialalla, mutta nyt näyttää kuitenkin siltä, että töitä löytyisi lähinnä IT-alan myynnistä. Alanvaihto saattaa siis hyvinkin olla edessä. Tilanne on tarkoittanut sitä, että minun on pitänyt keksiä vaustauksia kysymyksiin kuten
- Miksi haluan muuttaa urani suuntaa ja ryhtyä myyntimieheksi?
- Mikä IT-alassa on niin hirmuisen kiinnostavaa?
- Miksi olisin hyvä myyjä?
Lisäksi olen kirjoittanut CV:ni ja työhakemukseni uudelleen tämän uuden uran näkökulmasta. Yhtä työpaikkaa minulle onkin jo tarjottu, mutta kyseinen paikka sijaitsi noin kahden tunnin matkan päässä (yhteen suuntaan) ja palkka olisi riittänyt ehkä juuri-ja-juuri vuokranmaksuun. Sanoin siis tälle mahdollisuudelle ei.
Tällä erää kaksi potentiaalisinta työmahdollisuutta ovat edenneet toiseen ja neljänteen haastatteluun. Kyseessä ei (kai) ole mitenkään kovin vaativa työ kummassakaan tapauksessa, joten tuntuu uskomattomalta, että rekrytointiin käytetään näin paljon resursseja! Parhaimmillaan haastatteluja saattaa olla jopa kahdeksan. Neljänteen vaiheeseen edenneessä paikassa minua on tähän mennessä haastateltu Google Hangoutsin kautta jo kolmeen kertaan kahden eri henkilön toimesta ja ensi viikolla haastattelemassa on viisi uutta ihmistä. HUH! Suomessa olen tottunut yhteen tai kahteen haastatteluun, joten näin monivaiheinen haastatteluprosessi tuntuu aika oudolta.
En pysty kuvittelemaan itseäni ainakaan kovin pitkäaikaisena työttömänä. Tunnen itseni sen verran hyvin, että tiedän kyllästyväni toimettomana olemiseen nopeasti. Pakko siis uskoa, että työpaikka löytyy pian!