Mungpapujen idätysohje
Mungpapujen idättäminen on helppoa kun tietää muutamat perusasiat ja muistaa huuhdella idut aamuin illoin.
Tarvikkeet ja ohjeet:
- 1 dl kuivia mungpapuja (muut pavut eivät käy, sillä ne sisältävät ennen keittämistä lektiinejä, jotka ovat myrkyllisiä mutta eivät tappavia)
- Puolen litran lasipurkki tai tuoppi
- Hiuslenkki tai kumilenkki
- Pala sideharsokangasta (kaksinkertaista, sitä saa kangaskaupoista hintaan noin 3€/metri)
- Sideharsokangas kutistuu kastuessaan aika paljon, joten kastele ja kuivata se ennen kuin leikkaat purkkisi suulle sopivan palan. Käytetyn iturätin voi pestä koneessa 60-asteisessa pyykissä. Kuivia mungpapuja saa ainakin ekokaupoista ja ehkä hyvin varustetuista marketeistakin. Puolen kilon paketti maksaa noin 3€ ja siitä riittää noin kahdeksaan itupurkilliseen.
- Aloita liottamalla mungpapuja kylmässä vedessä yön yli. Aamulla kaada enimmät vedet pois, laita uusi vesi ja kaada se samantien pois. Pistä ituharso purkkisi päälle ja kiinnitä se paikoilleen hiuslenkillä. Sitten laita koko hökötys nurinpäin tiskikaapin ritilälle siten, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.
- Huuhtele idut kylmällä vedellä aamuin illoin, muun ajan ne pärjäilevät tiskikaapissa keskenään. Jos ituja ei muista huuhdella ne kuivuvat ja kuolevat, tämän takia olen yhdistänyt iduista huolehtimisen kissojeni ruokkimiseen osaksi samaa rutiinia.
- Noin kolmen päivän päästä idut ovat valmiita syötäväksi esim leivän päällä tai salaatissa. Laita loput idut jääkaappiin, jotta niiden kehitys pysähtyy eikä niistä tule yliaikaisia. Jääkaapissa idut säilyvät pari päivää. Älä syö homeisia tai kuivuneita tai jääkaappiin unohtuneita ituja! Hauskaa idättelyä!