Sairaanhoitaja opiskelija vaihtoon Afrikkaan

KENIA  02/2505/25

Mitä ja missä opiskelen?

Olen tosiaan 01/23 aloittanut sairaanhoitaja opinnot Lapin ammattikorkeakoulussa Rovaniemellä. Vaihdan terveydenhoitaja linjalle samaan kouluun ensi syksynä ja opinnot hieman pitenevät tämän myötä, kun tarkoitus oli alunperin valmistua jouluna -25.

Minne ja milloin lähden?

Lähden kolmeksi kuukaudeksi vaihtoon Afrikkaan (Keniaan) -25 helmikuussa.
Mukaan lähtee n. 8 henkilön ryhmä mm. fysioterapeutti/sosionomi/terveydenhoitaja/sairaanhoitaja opiskelijoita. Meidät on valittu ympäri Suomea portaittaisen haku-ohjelman kautta. Vuodessa lähtee kaksi eri ryhmää keväällä sekä syksyllä, Ugandaan sekä Keniaan. Itse olin toivonut Keniaan lähtöä keväälle ja se onneksi onnistui.

Aion Afrikassa suorittaa kolme eri harjoittelua, mitkä olisi meillä ollut muutenkin suunnitteilla ensi keväälle. Geriatria, perhe-ja päivystys (tämä minulla lyhennettynä, työkokemuksen vuoksi) sekä kolmannen sektori harjoittelu 2. Sen tarkemmin en vielä tiedä, miten ja missä nämä harjoittelut suoritan.

Miksi lähden?

Ihan alusta asti olen ajatellut, että koulu on todella hyvä mahdollisuus päästä asumaan hetkeksi ulkomaille ja oppimaan muista kulttuureista. Minulla ei ole koskaan ollut hyvä englannin kielentaito ja se on paljon rajoittanut elämää/mahdollisuuksia. Norja tai Ruotsi olisi ollut ykkös vaihtoehtoja vaihto maan suhteen, mutta koululla ei ollut heidän kanssaan mitään yhteisiä sopimuksia, vaan harjoittelupaikat ynm. olisi kokonaan pitänyt järjestää itse. Minusta tuntui, ettei kielitaitoni  riittäisi yksin lähteä järjestämään tuota kaikkea ja selviytymään itsekseen ulkomailla.

Millainen hakuprosessi oli?

Sain sähköpostin, missä kerrottiin Afrikan vaihdosta, mihin lähtisi ryhmä ja yksin ei tarvitse olla. Tämä oli tilaisuuteni!
Kirjoitin englannin kielisen motivaatiokirjeen ja haku-lomakkeen. Pääsinkin yllättäen jatkoon haastatteluun. Yhtäkkiä olinkin valittu mukaan tähän ryhmään. Ei vitsi, upeaa!

Millaisia kuluja, tukia ja valmisteluja?

Rokote ynm. terveyteen liittyviä asioita aloin hoitamaan, kun koulut jatkuivat kesän jälkeen. YTHS:lle piti täyttää lomake omaan vaihtoon liittyen ja he tekivät ns. terveyteen liittyvän matkasuunnitelman. Hammaslääkäri pitäisi vielä varata.
Hintalappu rokotteisiin ja malaria estolääkitykselle tuli n. 400 euroa ja nämä menevät omasta pussista.

Meillä oli ensimmäinen ns. yhteinen ryhmän valmennus Mikkelissä, missä käydään läpi kaikkea vaihtoon liittyvää, kuten viisumin hankkiminen ynm. paperityötä, vuokra-asunto, lennot ja tietysti tavataan kaikki mukaan lähtevät opiskelijat. Meillä on opettaja myös vaihdossa mukana ensimmäiset 2 viikkoa.Lennot saimme ostettua ja hintaa niille tuli ilman peruutusturvaa (kannattaa ottaa, jos varaa) edes takaisin n. 1083e.

Vuokra-asunto on meillä vielä auki. Tarkoitus kuitenkin, että asumme kaikki samassa vuokra-asunnossa.

Pakkauslista on mahdoton, mutta palaan tähän myöhemmin omana postauksena.

Paperitöitä on ollut yllättävän paljon. Nyt kuitenkin helpottamaan päin.

Saan tukia koulun kautta jo etukäteen 80% sekä 20% vaihdon jälkeen. Lisäksi haen ainakin Kelalta korotettua opiskelijatukea ja lainaa. Minulla jää vuokra-asunto tänne Suomeen, mihin saan normaalin asumistuen. Kerron näistä rahallisista avustuksista tarkemmin, kun varmistuvat.

Jännittääkö, pelkäänkö?

Ajatuksia tästä kaikesta. No jännittää tietysti. Kulttuuri on aivan erilainen sekä hygieniataso. En ole koskaan ollut noin kauan poissa Suomesta. En haluaisi tietystikkään saada mitään sairauksia reissulta, mutta ainahan joku vatsapöpö vähintään iskee ja tästä onkin meitä paljon informoitu etukäteen.
Tottakai olen lukenut internetistä paljon kaikkea liikenteeseen, uskontoihin ja turvallisuuteen liittyen. Kaikkeen on hyvä varautua, mutta liikaa ei saa pelätä. Tälläkin hetkellä siellä on opiskelijaryhmä tutustumassa uuteen kulttuuriin, hakemassa kokemusta ja perspektiiviä Suomalaisuuteen. Toiveikkain ja avarin mielin lähden seikkailuun. Ryhmä on tukena!

T. Sonja

Kulttuuri Matkat Suosittelen Opiskelu
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.