Asuntolaina <3 Excel

Vihdoin on ensimmäisen excel-taulukon aika! Kun olin nostanut lainan, halusin havainnollistaa maksetun osuuden vs lainatun osuuden asunnon neliöistä. Tietenkin halusin automaattisen taulukon, eli sellaisen, jonka voin avata milloin vaan ja luvut ja kuva kertoo minulle heti kuinka ison osan juuri silloin oikeasti omistan.

Taulukko perustuu annuiteettilainaan. Koron osuus jokaisesta maksuerästä ei ole sama, vaan riippuen päivien määrästä kuukaudesta. Siksi tein myös taulukon jokaisen kuukauden maksuerästä ja lainalyhennyksestä. Kun innoissani kerroin taulukostani ja laskentakaavoistani kaverille, hän totesi ”eikö nettipankista löydy ihan samat tiedot?”. Se on tietenkin totta, mutta excel-rakastava insinööri haluaa tietenkin laskea nämä asiat itse.

Kun kerran olin päässyt vauhtiin kaavojen kanssa tein taulukon johon voi syöttää minkälaiset lainatiedot tahansa, ja taulukko osaa laskea omistajuusprosentit ja tilannetiedot. Taulukko laskee myös annuiteettilainan maksuerän suuruuden jos taulukkoon syöttää koron, lainan suuruuden sekä laina-ajan. Toisaalta se yleensä vähän heittelee, riippuen ensimmäisestä ja viimeisestä maksuerästä, mutta erittäin vähän (alle 0,5 %) jos maksuaika on pitkä (ainakin 10 vuotta). Taulukko on kuitenkin täysin muokattavissa, eli jos pankki antaa toiset tiedot, niitä voi syöttää taulukkoon käsin. Ja esimerkiksi maksueräosuustaulukko jatkuu vuoteen 2065 saakka, eli kannattaa poistaa ylimääräiset rivit ja korjata viimeinen maksuerä käsin.

Taulukko on siis ladattavissa, käytettävissä ja muokattavissa. Saa käyttää omiin tarkoituksiin, esimerkiksi lainan suunnitteluun. Taulukko huomioi kaksi eri lainaa. Usein asuntoa maksetaan monella lainalla. Joko pariskunta on jakanut lainan keskenään, tai yksinomistaja ottaa kaksi lainaa muista syistä. Toinen on ASP-laina, toinen tavallinen. Lainalla on kaksi eri takaajaa. On asuntolaina sekä remppalaina. Tai mikä tahansa syy.

Taulukko ei ole täydellinen, mutta se täyttää minun tarpeeni ja olisi mahtavaa jos voisin siunata jonkun muunkin elämän uudella excel-taulukolla. Ladattavassa taulukossa ei ole minun lainani tiedot, vaan esimerkkilaina. Valkoisiin ruutuihin syötetään oman lainan tiedot. Taulukkoa saa käyttää vain henkilökohtaiseen käyttöön. Olkaa hyvät!

Asuntolaina-taulukko

Asuntolaina.jpg

Challe

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *