Dag 1: Riva tapeter

ÄNTLIGEN FICK JAG NYCKLARNA TILL MIN LÄGENHET! JAAAA!

image1.jpg

Vardagsrummet

 

image2.jpg

Nuvarande kök, blivande sovrumm

Och så började remppan… Dag 1 är över med blandade känslor. I kokvrån fanns rör i skåp som inte var utmärkta på ritningarna jag hittat på Arska. Ifall de fortfarande är i användning kan jag inte göra köket så som jag hade tänkt. Men ingen katastrof det heller, det finns andra möjligheter.

Igår satt vi till sena natten och åt kaka på plastgolvet, och rev upp lite tapeter för att kolla läget. Då såg det väldigt lovande ut, verkade bara finnas ett lager som lossnade väldigt lätt. Hah, tji fick jag. I morse när jag kom med spackeljärnet i högst hugg stötte jag på syndigt många lager i köket.

image4.jpg

Fyra lager tapet, varav en målad och en spacklad.

De tre översta lossnade oftast lätt, men det understa krävde mycket förspel och gnagande.

Det känns nog också lite vemodigt och fel att riva bort delar av ett hem som funnits där i 70 år. Nu kommer ingen annan någonsin att få se vilken sorts tapeter tidigare ägare haft. Nå, det är livets gång. Och jag är noga med att dokumentera vad jag hittar!

Samtidigt är man förvånad över hur slarvigt det har renoverats tidigare. Tänk att ingen har skrapat väggen helt ren sen den gröna tapeten. Och den ser inte ut att vara lagd igår, kan jag säga.

Tapeterna gick jag bet på med ett spackeljärn och en sprutkanna med varmt vatten och pytte lite diskmedel. Diskmedlet gör att vattnet inte avdunstar lika snabbt. Sedan är det att hitta rätta takten. Sprutar man vatten på ett för stort område och tapeten sitter hårt, hinner man inte skrapa bort allt före vattnet torkat bort. Sprutar man på för lite får man inte optimalt stora skivor bort ifall tapeten lossnar enkelt.
Små tapetfläckar som blir kvar lönar sig att ta bort med en svamp, det fungerade utmärkt på betongvägg i alla fall.

image6.jpg

Efter 10 timmar ensamarbete fick jag en köksvägg nästan ren. Dessutom fick jag en halv vägg helt ren i vardagsrummet. Jag behövde omväxling och hoppade lite från rum till rum.

Nu är det bara att sova ordentligt och ta en likadan dag imorgon. Och hoppas på att inte drömma mardrömmar om åderbrockstapeten.

Challe

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *