Pieni ja pullea
Se on kuulkaa semmonen juttu, että täällä on ottanut ekaa kertaa tämä muuttorumba oikeesti voimille. Siksi on ollut juttuset niin kovin vähissä. Mutta täällä taas! Ja ihan ruokavinkkien kera.
Sillon kun oikein väsyttää, tekisi jostain kumman syystä mieli käpertyä sohvalle kera karkkipussin tai viinilasillisen. Se on sinällään vähän kurjempi homma, sillä eihän niistä tule kun vaan entistäkin väsyneemmäksi. Mutta ei hätää! Heikkoihin hetkiin on nimittäin keksitty mitä mainioin lääke. Se on pikkuisen pullea ja pehmeä. Vihannesten lempeämpi velipoika, avokado nimeltään.
Kun pitää kotona kasaa avokadoja, on paljon helpompi pysyä reippaammalla tiellä syömisissään. Tästä kiitos tietty avokadopastalle. Ilman sitä pastaosuutta.
Tässä siis avokadopastan tuhdimpi isoveli, kana-avokadokastike, olkaa hyvät. Sen voi syödä perinteisesti pastan kanssa, mutta jos haluaa leikkiä terveellisempää, voi käyttää keitettyä ohraa tai muuta vastaavaa. Kuvassa Torinon kolmen viljan helmet. Näyttää vähän oksennukselta tossa kuvassa tämä, mutta älä huoli, ei se ole. Olin vaan kerennyt jo hotkasta puolet.
Kana-avokadokastike
2 avokadoa
1 chili
puolikas lime
valkosipulin kynsi
mustapippuria ja (reilusti) suolaa
parmesan (tai vastaavaa) juustoa
tuoretta persiljaa tai korianteria
oliiviöljyä
n. 400 g maustamatonta kanaa
1. Poista chilistä siemenet ja pilko ihan pieneksi valkosipulin kynnen kanssa. Kuori ja pilko avokado.
2. Sekoita avokadot, chili, valkosipuli, suola ja pippuri reilun oliiviöljylurauksen ja limemehun kanssa isossa kulhossa (chilistä kannattaa lisätä alkuun vain vähän ja lisäillä lopuksi tarpeen mukaan). Avokado saa muussaantua.
3. Paista kanat pannulla ja sekoita muiden juttujen sekaan.
4. Raasta päälle juustoa ja mausta suolalla ja pippurilla. Syö haluamasi lisäkkeen kanssa.
Pienempään nälkään sohvakaveriksi käy avokadopastan pikkuveli, eli:
Avokadodippi
sama kuin avokado-kanakastike, mutta ilman kanaa
vettä tarpeen mukaan dipin ohennukseen
1. Tee samoin kuin kastike. Mausteita voi ehkä laittaa hiukan enemmän.
2. Dipin on tarkoitus olla hiukan kastiketta ohuempaa koostumukseltaan, joten ohenna sitä parilla ruokalusikallisella vettä
3. Tarjoa vaikkapa uunissa paahdetun ruisleivän kanssa. Kuvassa olevat on maustettua chilivalkosipuliöljyllä ja ripauksella suolaa.
Ja maanantaibonuksena (koska kuitenkin jäi nälkä):
Superhelppo avokadovälipala
avokado
lime-/sitruunamehua
savustettu paprika -maustetta tai chiliä tms.
ripaus suolaa
korianteria tai muuta yrttiä
1. Tee kuten kuvassa. Tuo savustettu paprika -mauste on ihan eri makuista kuin tavallinen paprikajauhe, joten suosittelen panostamaan siihen. (Taitaa kyllä maksaa ihan saman verran kuin esim. Santa Maria paprikajauhekin…)
2. Lusikoi suuhun
3. Hymyile, söit juuri yhden suklaapatukan vähemmän.
PS. Jos joku ihmettelee mistä saa noin pienikivisiä avokadoja, niin Lidlistä hintaan 1,99/700g. Varmaan jotain geenimanipuloituja luonnonoikkuja, koska onhan ne hiukan liian hyviä ollakseen totta.