Ihme nimeltä pulla

pulla.jpg

Kyllä se vaan niin kuulkaa on, että se mitä ei pullalla korjata on auttamattomasti rikki.

Eilen mua jotenkin kovasti harmitti. Ulos oli tullut yön aikana lokakuu ja koko päivä oli yhtä pitkää maanantaita. Möllötin yökkäreissä työhakemusta näpytellen koko päivän ja saatoin vähän inhottavasti mököttää hra jalkapalloilijalle ihan vaan silkasta mököttämisen ilosta.

laskiaispulla.jpg

Mutta ei niin synkeetä lokakuun tunnelmaa ettei sitä laskiaispullat korjaisi!

Mulla on tässä työn alla pieni juttunen meditaation ihmeellisyyksistä. Vaan onhan se nyt myönnettävä ettei oo mitään niin ihmeellistä sielunparannuskeinoa kuin tuorehiivan murskaaminen paljain käsin lämpöseen maitoon ja voisulan survominen pehmoiseen pullataikinaan. Siinä sitä voi kädet taikinassa ja hiukset jauhoissa päästä hyvin lähelle jonkinmoista kardemumman tuoksuista Nirvanaa.

Henkilökohtaisen toukokuun aurinkoisen sielunmaisemasi voit löytää seuraamalla tätä Hesarin ohjetta.

Pullataikina:

– 2 1/2 dl maitoa
– 1/2 palaa hiivaa
– 100 g voita
– 1 muna
– 1 tl jauhettua kardemummaa
– 1 dl sokeria
– ripaus suolaa
– noin 7–8 dl vehnäjauhoja

Päälle:

– 1 muna
– mantelilastuja tai raesokeria

Täytteeksi:

– 150 g mantelimassaa (+ tilkka vettä) TAI 1–2 dl mansikka- tai vadelmahilloa
– 2 dl vispikermaa + 1 rkl sokeria (tai puolet kermavaahtoa ja puolet rahkaa)
– tomusokeria

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon.

2. Lisää joukkoon muna, kardemumma, sokeri ja suola.

3. Aloita jauhojen lisääminen. Sekoita taikinaa aluksi käsivispilällä. Kun taikina on paksua, jatka käsin jauhojen vaivaamista taikinaan. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi.

4. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista ja kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhosta.

5. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.

6. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta tanko, jaa se osiin (noin 16 kpl). Pyöritä palat pikkupulliksi. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle. Anna pullien kohota liinan tai kelmun alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

7. Vatkaa munan rakenne rikki pienessä kulhossa. Voit laittaa munan joukkoon ripauksen suolaa, jolloin munan rakenne muuttuu notkeammaksi. Voitele kohonneet pullat munalla ja koristele mantelilastuilla tai raesokerilla.

8. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Anna pullien jäähtyä.

9. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Laita pullien täytteeksi joko hilloa tai mantelimassaa. Notkista mantelimassaa tarvittaessa tilkalla kuumaa vettä. Pursota hillo- tai mantelimassasilmän ympärille kermavaahtoa ja laita hattu pullan päälle. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli DIY