Jauhoton ja gluteeniton porkkanakakku
Jokin aika sitten kirjottelin mahajutuista, jotka kaikeksi onnekseni sain kuriin gluteenittomalla ruualla. Tykkään kovasti leipomisesta, joten viimeaikoina gluteenittomat leipomiset on tullut tutuksi. Ja ilokseni oon huomannut, että aika moni juttuja voi tehdä ilman vehnää ja muita gluteeniviljojakin.
Usein googlettelen tarvittavat ohjeet netistä ja käytän leivonnassa erilaisia kaurajauhoja, tattarijauhoja ja joskus gluteenittomia jauhoseoksia. Moniin gluteenittomiin leivontoihin käytän myös rakennetta parantavaa ksantaania ja psylliumia.
Lupasin leipoa pojille töihin pullaa, mutta koska viimekertanen gluteeniton pulla oli melkonen fiasko, päädyin porkkanakakkuun. Tai koska en jaksa raahata vuokaa edestakasin töistä, teinkin muffinsseja. Ja nämä ei oo muuten yhtään tavallisia siskojaan huonompia.
Gluteenittomat porkkanamuffinssit/porkkanakakku
300 g raastettua porkkanaa (n. yksi tosi iso porkkana)
300g mantelia jauhettuna
2,5 dl fariinisokeria
5 munaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl mustokkipähkinää
0,5 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
Kuorrute:
1 prk tuorejuustoa
50 g voita
1 dl tomusokeria
sitruunamehua
(vaahterasiirappia)
1. Sekoita kaikki aineet keskenään. Lusikalla tai ihan sähkövatkaimella.
2. Kaada taikina muffinssivuokiin tai piirakkavuokaan. Paista muffinsseja 200°C tai kakkua 180°C n. 20 minuuttia
3. Vatkaa kuorrutetta varten pehmeä voi ja tuorejuusto. Lisää sokeria, sitruunaa ja vaahterasiirappia maun mukaan.
4. Levitä kuorrute jäähtyneiden muffinsien tai kakun päälle. Jos teit kakun, voit myös halkaista kakun pitkittäissuunnassa kahtia ja levittää täytettä myös kakun väliin.