Miten saadaan yksin neljä lasta nukkumaan?

Onneksi on olemassa Facebook-muistot. Pääsin takaisin kolmen vuoden taakse tilanteeseen, jossa olen laittanut yksin neljä mukulaamme nukkumaan. Voi herramunjee, mitä settiä. Lue itse. Kommentoin sen jälkeen, miten homma menee nykyään.

”Nykyajan ”so called” suurperheen äidin elämää

Pitkästä aikaa yksinäinen ilta ja yö ilman isämiestä. Ahdisti jo valmiiksi. Ei se puolison ikävä vaan ahdistus siitä, kun pitää laittaa yksin kaikki nukkumaan. Kaikki.

Ensin numero neljä syötetään ja juotetaan ja vaipoitetaan. Asetetaan lattialle ja kommennetaan isompia kattomahan perähän. Kommennetaan numero kakkosta pukemaan pyjama päälle valmiiksi. Juostaan numero kolme kiinni. Asennetaan sille housuvaippa ja pyjama. Etsitään tutti ja kettupeitto valmiiksi. Käsketään tiukasti numero kakkosta pukemaan pyjama päälle. Potkaistaan kaksi koiraa pihalle pissalle ja viritetään niille iltaruoka valmiiksi tarjolle. Asennetaan numero neljä babysitteriin ja isketään tuttipullo täynnä maitoa maitokoiran (pehmolelu) avulla paikoilleen. Käsketään numero ykköstä vahtimaan numero nelosta ja kohentamaan maitokoiraa jos järjestelmä falskaa. Muistutetaan numero ykköstä, että etsii Possen mainoskatkolla talosta kissan ja muonittaa sen. Päästetään koirat sisälle. Uhkaillaan onnistuneesti numero kakkosta pyjamasta. Juostaan numero kolme kiinni ja ilmaistaan, että nyt mennään nukkumaan.

Kannetaan numero kolme kettupeittoineen sänkyyn. Toivotetaan hyvää yötä. Numero kolme ilmaisee, ettei jää ilman äitiä nukkumaan. Istutaan Ilkka Remeksen kanssa lastenhuoneen pikkujakkaralle. Parin luvun jälkeen numero kolme on edelleen valveilla. Numero kolme alkaa toistuvasti nousta sängystään. Palautetaan toistuvasti sänkyyn super nanny -tekniikalla. Ainakin vartin taistelun jälkeen numero kolme luovuttaa. Jätetään numero kolme nukkumaan.

Havaitaan, että numero neljä on nukahtanut tuttipullo suussaan babysitteriin. Numero kaksi on nukahtanut suu auki sohvalle. Todetaan, että numero kaksi ei herää enää tänä päivänä ja peitellään sohvalle. Numero yksi ilmoittaa, että Posse on loppunut ja lähtee suihkuun. Kannetaan numero neljä pinnasänkyyn nukkumaan. Saatellaan koirat nukkumiskohteisiinsa. Käydään ruokkimassa numero kakkosen kani. Numero yksi ilmoittaa huolehtineensa kissan ja toivottaa hyvää yötä kömpiessään suihkunraikkaana yläkertaan nukkumaan. Jätetään numero kakkoselle pieni lukulamppu päälle, ettei säikähdä, jos herää yöllä.

Tämän kaiken jälkeen voisin nauttia rauhassa oman iltapalani. Sen sijaan könyän peiton alle nopiaa nukkumaan. Herään ensin noin klo 03.05, kun numero neljä huutaa maitoa. Seuraava herätys on klo 6.30, kun numero kolme huikkii äitiä kettupeitto sylissä makkarin ovella. Samalla herää kiukkuinen numero kakkonen. Oispa kahavia. Ai niin, emmä käytä! Onneksi isämies lupasi päikkärit. Syrän.”

Edelleenkin laitan usein kaikki neljä mukulaa aivan itse, yksinäni nukkumaan. Isämies tekee edelleen kolmivuorotyötä, kuten jo tuolloin. Nykyään homma etenee näin.

Ilmaistaan lapsille numero kolme ja neljä, jotta kohta mennään nukkumaan ja jos vielä pitää syödä tai juoda, nyt on sen aika. Odotetaan kärsivällisesti kellon viisareiden liikkuvan asetelmaan klo 20.00. Huikataan numero kolmelle ja neljälle olevan nukkumaanmenon aika. Nelonen katoaa. Autetaan kolmosta riisumaan paita, jos siinä on tiukka pään aukko, etteivät korvat lähde irti. Autetaan ääniohjaten kolmosta pukemaan pyjama. Tässä kohdin käytetään lauseita ”Lappu pyllyyn päin” tai ”Nyt se on väärin päin” tai ”Nyt se on oikein päin”.

Koska numero kolme on nyt valmis, tokaistaan numero neloselle, että kolmonen on nyt valmis. Nelonen alkaa parkua myöhästyvänsä. Rauhoitellaan nelosta ja kehoitetaan pyjaman vaihtoon. Suurella draamalla kyynelten kastelemana nelonen alkaa repiä paitaa pois päältä. Paita juuttuu korvista kiinni ja ääni paidan sisällä kovenee. Riisutaan ja puetaan nelonen. Samaan aikaan kolmonen roikkuu vessan oven kahvassa, joka pysyy enää yhdellä ruuvilla kiinni, ja kyselee, kauanko meillä kestää.

Kannetaan kyyneleitä pyyhkivä nelonen vessaan hampaiden pesuun. Kolmonen on jo asennossa valmiina hammasharja kädessä. Kolmonen harjaa itse hampaansa. Nelonen ei. Kolmonen sujahtaa jo makkariin. Nelonen pitää kantaa sänkyynsä.

Huudetaan numero ykköselle ja kakkoselle, että numerot kolme ja neljä menevät nyt nukkumaan ja talossamme alkaa siten hiljaisuus.

Istutaan makkarin lattialle. Iltasatukirjaksi ehdotetaan jotain Tolstoin paksuista teosta. Vastataan ehdotukseen Muumi-kuvakirjalla. Kolmonen ja nelonen tarjoavat takaisin Barbababa-kirjaa. Hyväksytään se. Luetaan teos noin kymmenen pysähdyksen taktiikalla. Pohditaan vastauksia esitettyihin kysymyksiin, jotka koskevat kaikkea mahdollista veden väristä ilmastokysymyksiin. Ilmoitetaan nyt aloitettavan nukkumisen ja hiljaisuuden. Toistetaan ainakin kymmenen kertaa ”Shhh” ja ”Nyt nukkumaan”. Kaivetaan kännykkä esille.

Luetaan Iltasanomien, Iltalehden ja Ylen uutistarjonta. Vieläkin on toinen muksu hereillä. Makoillaan hetki lattialla haukotellen, kunnes makkari on hipihiljainen. Ennen kuin nukahdetaan lattialle, on syytä poistua ninjana ulos makkarista.

Heti makuuhuoneen oven ulkopuolella havaitaan koiran on jyrsineen puisen puuvärikynän matolle tuhannen päreiksi. Keittiön ja olohuoneen vallanneet numero yksi ja kaksi eivät ole nähneet eivätkä kuulleet mitään ongelmaa koirallamme. Kerätään ex-puuvärikynä lattialta. Kaksi kissaa saapuu kiehnäämään. Huikataan numero kakkoselle kissoilla olevan nälkä. Kakkonen kertoo ruokkivansa kissat, kun menee nukkumaan. Muistutetaan sen hetken koittavan viidentoista minuutin kuluttuan. Hän on kuulemma tietoinen asiasta, eikä tarvitse muistuttaa.

Valmistetaan iltapalaa ja sijoittaudutaan sohvalle numero ykkösen viereen nauttimaan iltapala. Tiedustellaan, mitä me katselemme televisiosta parasta aikaa. Kuulemma koneen kasausvideoa YouTubesta. Ok.

Kello on numero kakkosen nukkumaanmeno. Häntä ei näy missään. Lähdetään etsintöihin ja löydetään numero kakkonen sängystään luurit päässä nukahtaneena. Tönitään numero kaksi hereille, jotta hänet voidaan lähettää nukkumaan. Ruokitaan kissat.

Valmistaudutaan omaan nukkumiseen. Huikataan numero ykköselle, että käyttää koiran vielä pissalla. Hän vastaa joojoo.

Noin klo 05.30 numero neljä kömpii saman peiton alle kääntyilemään.

Herätyskello huutaa klo 07.00. Nelonen herää. Koira herää. Kolmonen herää. Ykkönen on jo hereillä. Kakkonen pitää repiä sängystä. Kissoilla on taas nälkä.

perhe vanhemmuus lapset oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *