Säästövinkkejä perheellisille
Eikö sinullakaan ole sitä ylimääräistä tonnia, jonka voit laittaa palkastasi sivuun? Eivätkö mielikuvitusosinkosi tuota tulosta ja bisnes on kuralla? Et ole ainut. Pahus, kun mobiilipelien kolikoita ei voi muuttaa analogiseksi käteiseksi.
Mistä voi säästää, kun ei ole mistä säästää? Heti alkaa ärsyttää!
Kyllä, olen elänyt olematonta penniä venyttäen vuosia. Aikoinaan minä opiskelin, mieheni teki duunia pienellä palkalla ja meillä oli vielä lapsi huolehdittavana. Valmistumisen jälkeen hain töitä pitkään ja tein määräaikaisia, osa-aikaisia ja sun muita keikkahommia. Joskus ei vain kertakaikkiaan ollut rahaa. Silloin minua ärsytti suunnattomasti muiden antamat talousvinkit, jotka eivät olleet lähelläkään omaa todellisuutta. Ei ole mahdollista laittaa kahtakymppiä säästöön toiselle tilille, jos se on sen kuukauden ruokarahasi.
Olen oppinut, että tärkeintä on muuttaa oma suhtautuminen rahaan ja tottua, ehkä jopa nöyrtyä siihen, ettei minulla tai meillä ole varaa asiaan x. Tärkeää on myös uskaltaa hakea esimerkiksi ruoka-apua, vaateapua, apua lapsen harrastusmaksuihin, kun sitä tarvitsee. Ei ole häpeä hakea apua!
Tällä hetkellä olemme molemmat puolisoni kanssa työelämässä. Emme todellakaan ole kroisoksia ja esimerkiksi kierrättäminen on minulle tärkeää. Koska olen aikoinani itse saanut apua, laitan mielelläni hyvän kiertämään lahjoittamalla esimerkiksi lasten vaatteita, -tarvikkeita ja -leluja niitä tarvitseville.
Kokoan tähän omia arjen säästövinkkejäni.
Huom! Katselen maailmanmenoa siitä näkövinkkelistä, notta asumme maaseudulla kaupungissa.
Kilpailuta kaikki
Pyydä tarjoukset useasta eri firmasta vakuutuksista, sähköstä, puhelinliittymistä jne. Toista säännöllisesti muutaman vuoden välein. Tämä vaatii vähän vaivaa, mutta säästö voi olla huomattava. Nämä ovat usein pakollisia kuluja, jotka kuitenkin vievät hirveesti hilloo.
Tee itse ruokaa
Tämä on ihan fakta homma, jos aikoo säästää. Osta perusruoka-aineita ja väännä itse safkat. Tee vaikka kerralla enemmän ja pakasta. Pakastin on muuten sellainen hankinta, joka köyhällä kannattaa olla. Palaan tähän vielä myöhemmin. Ruuan laitto ei ole monimutkaista ja netti on ohjeita väärällään. Kun tekee ruuan itse, saa annoksen hinnan painettua hyvin, hyvin alas. Leipominen on myös kätevä taito.
Osta edullista ruokaa
Kerää puna- ja keltalaputetut tuotteet. Muista, että parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Osta tukkupakkauksia. Osta juureksia. Vertaile hintoja ja etenkin kilohintoja! Olen todennut, että meidän kuuden hengen edullisin ruokakori tulee Lidlistä. Tilaan säännöllisesti ruokaa ja kotitaloustarvikkeita Matsmartista sekä Fiksuruoka.fi:stä. Jos mahdollista, osta vessa- ja talouspaperit jättipakkauksissa. Samoin pyykinpesuaineet.
Pakasta
Kuten edellä sanoin, hommaa pakastin, jos sulla ei sellaista vielä ole. Pakasta ylimääräinen ruoka äläkä heitä sitä roskiin. Pakkaa se valmiiksi sopiviin annoksiin. Esimerkiksi vaikkapa leipää on usein keltä-ja punalaputettuna ja sen(kin) voi pakastaa.
Osta käytettyä
Sen pakastimen voit ostaa edullisesti käytettynä kirpputorilta, tori.fi:stä tai Facebookin kirppiksiltä. Muista myös Facebookin roskalavaryhmät, joissa annetaan ilmaiseksi tavaroita. Itse käytän vallan kierrätystä ja olen ostanut käytettynä kaikkea mahdollista polkupyörästä kulmasohvaan.
Jos etsit jotain spessua, esim. 150 cm suksia, kerro kaikille kavereille etsiväsi ko. tuotetta. Pyydä heitä varaamaan Facebook kirppikseltä ne heti sinulle puolestasi.
Osta myös vaatteetkin käytettynä
Olen säästänyt vuosien varrella pitkän pennin ostamalla omat ja lasten vaatteet suurimmaksi osaksi kirpputoreilta. Monesti vaatteet ovat niin hyväkuntoisia, ettei niitä edes uskoisi käytetyiksi. Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, ettei ole mitään järkeä tässä maailmassa tuottaa kaikkea kaikille uutena. Kierrätys kunniaan!
Kirppiksillä kannattaa käydä usein, niin maksimoit löydöt. Ennakoi! Jos bongaat hyvän vaatteet, joka on lapsellesi vielä iso, osta se varastoon. Minulla on joka muksulle varattuna varaston hyllyllä oma kannellinen muovilaatikko, jossa ovat isot vaatteet jemmassa odottamassa vuoroaan. Esimerkiksi lasten kausiulkovaatteet tai vaikka luistimet ovat sellaisia, jotka kannattaa heti napata ostoskoriin kirpparilta, kun hyvät osuvat kohdalle.
Jos taas tilanne on se, ettei sinulla ole varaa ostaa vaatteita edes kirpparilta, suosittelen lämpimästi Hope ry:tä. He jakavat muun muassa ilmaista vaateapua asiakkailleen. Ei ole häpeä pyytää apua.
Realisoi kaikki turha
Käy läpi oma vaatekaappisi. Perkaa lasten vaatekaapit ja kaikki turha roina. Jos et ole jotain tarvinnut viimeiseen viiteen vuoteen, et tarvitse sitä huomennakaan. Myy ne eteenpäin. Jos et halua maksaa kirppispaikasta ja pää ei kestä Facebook kirppisten av yv -merkkejä, suosittelen lämpimästi tori.fi.
Maksa laskut!!!
Älä turhaan kerää viiden euron huomautusmaksuja, vaan maksa laskut ajoissa tai pyydä niihin lisää maksuaikaa. Omassa työssäni törmään toisinaan siihen, ettei asiakas saa laskuaan maksuun. Jos hänestä ei mitään kuulu, lasku jatkaa matkaansa aina perintään asti. Mikäli asiakas ottaa yhteyttä, voimme neuvotella lisää maksuaikaa ja laskun eteneminen byrokratian rattaissa hidastuu. Ei ole häpeä, pyytää lisää maksuaikaa.
Budjetoi
Istu alas ja kerää verkkopankistasi 12 kuukauden laskusi ylös. Kasaantuuko paljon isoja laskuja samalle kuukaudelle? Voit pyytää siirtämään laskutuskauttasi eteen- tai taaksepäin, etteivät isot laskut tipahda samaan aikaan maksuun.
Onko sulla paljon erilaisia suoratoistopalveluiden maksuja? Kympin säännöllisistä pikkulaskuista kertyy vuodessa jo 120 euroa. Tarvitsetko näitä kaikkia palveluja vai voisiko jostain luopua? Leffoja, sarjoja ja musiikkia on paljon tarjolla myös ilmaiseksi netissä. Muista hyödyntää kirjasto! Kirjastoilla on myös lainattavia e-aineistoja.
Huomasitko muita ”turhia” laskuja, kun kirjasit 12 kuukauden menot ylös?
Kerää vuoden budjetti paperille. Löydätkö jonkin kohdan, josta voi vielä kiristää? Tulevan ennakointi on muuten helpompaa, kun näet budjetista, mitä ja minkä suuruisia laskuja on milloinkin odotettavissa.
Lumipallo
Lainojen, luottojen sun muiden osamaksujen kanssa, joita olet ehkä joutunut henkisi pitimiksi ottamaan, takaisinmaksussa ehdottomasti paras keino on niin sanottu lumipallo. Maksa ensin pois pienin laina. Kun olet sen saanut hoidettua pois, siirrä siihen käyttämäsi summa seuraavan lainan maksuun ylimääräisenä summana. Kuljeta lumipalloa eteenpäin ja maksa lainasi pois nopeammin.
Kannattaa myös harkita useiden lainojen yhdistämistä, jolloin lainanhoitokulut pienevät.
Ja pro tip: älä osta osamaksulla tai velaksi. Pikavipeille aina ehdoton nounou!!!
Suunnittele
Kallis ostos edessä? Istu alas ja suunnittele. Kestääkö talous? Onko tämä pakko ostaa juuri nyt?
Vertaile ja tutki hintoja. Tuleeko halvemmaksi tilata suoraan ulkomailta? Onko tuote silloin yhtä laadukas? Voitko hankkia sen käytettynä? Voitko lainata tuotteen sukulaiselta tai ystävältä? Onko sillä jälleenmyyntiarvoa?
Etsi ratkaisuja
Jos taloudellinen tilanteesi on aina huono, mikä voisi auttaa?
Jos olet työtön ja haet aktiivisesti töitä, toivotan sydämeni pohjasta onnea matkaan!
Jos opiskelet, jaksaisitko tehdä opiskelujen ohella sivuduunia?
Jos taas olet työssä, mutta palkkasi ei kaikesta säästämisestä ja kulujen karsimisesta huolimatta riitä elämiseen, pohdi, onko sinun mahdollista vaikuttaa palkkaasi? Onko sinun mahdollista tehdä enemmän työtunteja? Voitko saada palkankorotusta tai nousisiko palkkasi työpaikkaa vaihtamalla? Jaksaisitko tehdä toista työtä nykyisen rinnalla edes hetken? Miltä kuulostaisi ottaa lomat rahana?
Nauti elämästä
Klisee kertoo parhaiden asioiden elämässä olevan ilmaisia. Tärkeintä on yhdessä vietetty aika. Mihin siinä tarvitsee kalliita sirkushuveja? Vie lapset leikkipuistoon, uimarannalle, metsäretkelle, kirjastoon, leipokaa yhdessä, syökää keksejä takapihalla tai tehkää olkkariin maja. Muksut muistavat isoina sen, miten kivaa teillä oli, eivätkä sitä, miten paljon käytit heihin rahaa.
Peace and Love ❤️
Millaisia säästövinkkejä sinulla olisi tähän listaan lisättäväksi?