Pari sanaa tähteistä ja jäätävästä nälästä

Puhuin tällä viikolla työkaverini kanssa lounastunnilla ruuasta. Tai oikeastaan sen haaskaamisesta. Valistunut lounaseurani oli katsonut ilmeisesti Ylen Motohjelmaa, jossa oli tehty seurantaa eri elämäntilanteissa olevien ihmisten ruoan käytöstä. Minkä verran menee suuhun ja sen ohi.

Jos oikein muistan kollegani puheita, niin näistä esimerkkitapauksista kehnoiten menestyi yksinasuva nainen, toiseksi tuli vanhempi pariskunta ja parhaiten tähteet hyodynsi monilapsinen perhe. Kaikilla syntyi kuitenkin hävikkiä monta kiloa vuodessa, keskimäärin suomalaisilla kai viisi kiloa vuodessa.

Ohjelmassa oli kuulemma vielä jokin esimerkki koulusta, joka myy ylimääräiset ruoat lounaan jälkeen hintaan 1,50, kohderyhmänään työttömät ja eläkeläiset. Kuulostaa aika fiksulta toiminnalta, eikö vain? Homma toimii vähän samalla periaatteella, kuin minunkin työpaikan läheisyydessä sijaitseva lounasravintola, joka myy ylimääräiset sapuskat iltapäivisin pilkkahinnalla. Puolilitraa ruokaa maksaa muistaakseni kolme euroa ja litra vitosen. En ole itse vielä hyödyntänyt tarjousta, mutta kollegoiden purkkien perusteella litraan mahtuu ainakin viikon kanan rintafileet 😉 Näppärää.

Siksipä olen viime aikoina alkanut miettiä entistä enemmän tähteisen hyödyntämistä omassa keittiössäni. Hommahan vaatii periaatteessa vain luovuutta ja omien tapojen kyseenalaistamista. Minä esimerkiksi olen kovin nirso juomaan kylmässä pidettäviä mehuja, jos purkin avaamisesta on kulunut enemmän kuin kaksi päivää. Olen jollain tapaa saanut päähänpinttymän, että mehun maku kärsii oleellisesti ollessaan pidempään avattuna. Ja kun tähän vielä yhdistää sen, että tykkään ostella aina mitä herkullisemman kuuloisia tuoremehuja, mutta juon niitä yleensä vain yhden lasillisen, olen selvästi ruoan tuhlailuun taipuvainen. Tietyissä raaka-aineissa.

Vielä enempi minua kuitenkin ärsyttää ruoan hinnasta valittaminen ja sen samanaikainen haaskaaminen, joten olen päättänyt olla vähemmän nirso.

Tänä aamuna heräsin reippaana viikon ehdottomasti suosikkiaamuun, lauantain kiireettömyyteen. Aloin perheemme nälkäisempänä paremmin heränneenä osapuolena aamupalan laittoon. Pieni vilkaisu jääkaappiin ja visio oli selvä. Neljä kananmunaa, neljä teelusikallista eilisestä jäänyttä tomaattisalsaa, pari lehteä viimeisiään vetelevästä basilikasta, mustapippuria ja suolaa. Pikkuisen juustoraastetta päälle. Munakas puoliksi, kahvinkeitin päälle ja hedelmäkulhon hyvinkypsyneet banaanit jugurtin joukkoon. Ja mikä oleellisinta: tasan viikko sitten avatun tuorepuristetun appelsiinimehun puolikas kahteen lasiin. Iik. Epäilevä hörppäys, toinenkin, kolmas… ja ei, eihän se ollutkaan mennyt miksikään viikossa?(!)

Pikkujutuillakin voi siis aloittaa. Ihan vain juomalla mehupurkin loppuun, silläkin voi saada omia tapoja muutettua. Ja tomaattisalsa, se maistuu munakkaassa yhtä hyvältä kuin nachojen kanssa, jopa paremmalta. On ihan lemppariani, aamupalana, lounaana tai päivällisenä. Munakkaat on kyllä mitä parhaimpia tähteidenhyödyntämisruokia. Huh mikä sana 🙂

Luovuutta ja kyseenalaistamista, kuten jo mainitsinkin. Sitä se vain vaatii. 

 

Jäitä suuhun.jpg

 

Mutta päivän todellinen tsemppivinkki, sen luin siinä aamupalapöydässä tähdemunakasta syödessäni. Pidätte minua varmaan aivan hassuna, mutta hihittelin kippurassa tälle Matthew McConaugheyn itsekurille, kai se jotenkin liippasi niin läheltä omia metodejani 😉

”Matthew McConaughey laihdutti vakavasti sairasta hahmoaan varten parisenkymmentä kiloa. Ruoanhimoon hän järsi jäitä.”

Kalorit palaa tunnetusti parhaiten nauramalla… tai sitten Matthew’n tapaan, järsimällä jäitä 😉

 

Kivaa lauantaita, kamuset! 😉

 

<3:Tyyne

Suhteet Oma elämä Leffat ja sarjat Höpsöä

Tsemppikerho

Minusta tuntuu, että Lilyssä ei ole tänä vuonna näkynyt samanlaista dieetti tai hyvänolon aaltoa, kuin viime vuonna?

Vai johtuuko tämä tuntuma vain siitä, että olen vaivihkaa ajelehtinut aiheen katvealueelle? Sinne, missä iltateen kanssa nautitaan sitruunamuffini (Pirkka tekee parhaimmat) ja perjantain ostoskärryyn eksyy croissant (kuvassa tietty maanantain kärry) ? 

O ou. 

Mitä tähän kaikkeen sanoisi vuoden takainen minäni?

 

Kärryt.jpg

 

Tsemppi päälle, hän huutaisi!

Ihminen on heikko, kun sellaisen linjan ottaa. Syyttää vähän paluushokkia, nyrpistelee nenäänsä räntäsateelle, kiukuttelee kylmyydelle, voivottelee väsymystä, herkuttelee tekosyillä, vannoo muuttuvansa tapoja maanantaina. Vähintään kuun alussa. Pikkujoulujen jälkeen. Niiskuttelun loputtua. Uuden vuoden alkaessa. Ehdottomasti ensi viikonloppuna. Sittenkin kaverin juhlien jälkeen. No seuraavien… ja mitä näitä nyt on?

Kolkutteliko jonkun muunkin omatunto? 

Minun ainakin. 

Elämäntapoja on kyllä muutettu, sen todistaa ostokärryn sisältökin. Vihreää ei ole unohdettu. Itseasiassa sitä on jopa lisätty, noilla päheillä Whole Foodsin kestokasseilla meinaan, heko heko 😉

Mutta ihan totta, ei se auta että lautasen sisältö on kunnossa, myös tekojen pitää puhua puolestaan!

 

Puurot ja sitruuna.jpg

 

En ikimaailmassa olisi uskonut, kuinka helppoa kovalla vaivalla opituista tavoista on lipsua? Ehkä helppous johtuu siitä, että tiukasta rytmistä ei ehtinyt muodostua vakiintunutta tapaa?

Puhun tässä yhteydessä tietenkin liikunnan puutteesta, sillä se on se, minkä vuoksi nyt on aika perustaa tsemppikerho.

Perusasiat ovat kunnossa. Ruokailussa on rytmit ja hyvät sisällöt. Mitä nyt joskus se muffini ja lauantai-croissant 😉 Mutta ne eivät tee hallaa, mikäli jaksaa laittaa töppöstä toisen eteen. Ja minä en ole viime aikoina oikein jaksanut. 

Välillä ei ole ihan rehellisesti huvittanut tippaakaan ja toisena hetkenä sitä on mieluummin töiden jälkeen juonut kupposen kahvia ja katsellut rästiin jääneitä nauhoituksia telkkarista. Sitä on ollut vaan. 

Mutta huomaan että pienet fyysiset vaivat, sellaiset kuten jumissa olevat niskat ja kireät lihakset, alkavat pomppia mieleen tuon tuosta, ja se tarkoittaa että on aika ryhtyä tsemppaamaan.

Toisinsanoen, palata ruotuun!

Viime vuonna minun suurensuurena apuna olivat kuukausikatsauksetJokaisen kuukauden tsemppasin täysiä, sillä tiesin että ”joudun” tulla tunnustumaan teille kuukauden tulokset. Ja mikä apu teistä olikaan! Sain tsemppauksia, vertaistukea ja kannustusta. Se, että ahkeroinnin tulokset olivat julkisia, auttoi aivan mielettömästi jatkamaan eteenpäin.

Siksi sainkin idean, että tänä vuonna laitetaan hyvän olon tavoittelu käyntiin tsemppikerholla ja tsemppikatsauksilla. Seuraankin saa liittyä 🙂 Lupaan siis kertoa teille taas tuttuun tapaan kuukauden plussat ja miinukset, onnistumiset ja sortumiset. Vähän vinkkejä siitä, kuinka itse onnistuin ja millä eväillä jatkan eteenpäin, miten säilyttää (edelleen) uudet tavat. 

Ja kyllä ne häämatkalla nautitut, kröhöm, muutamat herkut saisivat sulaa kesäksi. Valua sinne minne viime vuonnakin, Töölönlahdelle.

 

WP_001129.jpg

 

Ja niinkuin sanottu, onneksi ruokavalio (kuvassa muuten viime kesän vakkariruokani) on edelleen kunnossa. Se on jo paljon se, isoin urakka melkeimpä. Nimittäin muuttaa ruokatottumuksia ja annoskokoja. 

Sellaista siis täällä Makkarasukissa (niinkuin Ella F. sanoisi, hihi ) luvassa kevään aikana. Eka tsemppikatsaus julkaistaan helmikuun lopussa. Iik. Siinä välissä ajattelin kirjoittaa joka kuukausi ainakin yhden teemajutun, helmikuussa kenties pohtia sitä, miten muutoksen voisi aloittaa. Toiveitakin otetaan vastaan! Enkä todellakaan ole mikään ammattineuvoja, mutta katson jotain kokemusta omaavani, alle vuoden ja miinus neljäntoista kilon saldollani. Oho.

Perjantai on hyvä päivä aloittaa. Kaksi päivää vapautta edessä ja kirpeä pakkassää, kuka sitä nyt sisällä loikoilisi 😉

Ei ainakaan tsemppikerholainen!

<3:Tyyne

 

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Liikunta