Syksyn silmämeikki salatieteilijän silmin

Yhteiskunnalliset virtaukset heijastuvat muodissa, ja muodin edelläkävijöillä on tapana suodattaa ennakkoluulottomasti oman aikansa ilmiöitä luomuksiinsa.

Omassa visiossamme syksyinen silmämeikki saa suorastaan rajun symbolistisia sävyjä ja ammentaa vahvasti mystiikan ja metafysiikan maailmoista, ovathan tämän syksyn kuumimpia keskustelunaiheita ainakin salaliitot, salatieteet sekä eri kulttuuripiirien kohtaamiset. ”Muoti”kuvamme ammentavat vahvasti eri uskontokuntien ikiaikaisesta symboliikasta ja kannustavat katsomusten väliseen rauhaisaan rinnakkaiseloon ja rakentavaan dialogiin.

collage_photocat1.jpg

Kuva 1. Näyttävillä, uskonnollista symboliikkaa huokuvilla otsakoristeilla luot syysmeikkilookkiisi tyrmäävän tunnustuksellisia vivahteita! Ylhäällä tyylitelty arabiankielinen uskontunnustus, Allahu akbar, ’Jumala on suurin’. Länsimaissa lause liitetään usein ääri-islamismiin, koska jihadisteilla on tapana käyttää sitä taisteluhuutona. Alempana tyylitelty karman pyörä. Hindulaisuudessa, jainalaisuudessa ja buddhalaisuudessa karma on elämässä tehtyjen tekojen ja valintojen seurausten summa, joka määrittelee millainen seuraava inkarnaatio tulee olemaan. Intiassa ajatellaan, että jos ihminen elää hyvin, hänen sielunsa pääsee kuoleman jälkeen parempaan elämään: ylempään kastiin tai jopa pyhäksi lehmäksi. Vastavuoroisesti, jos ihminen tappaa lehmän, hän joutuu helvettiin niin moneksi vuodeksi kuin lehmässä on karvoja.

collage_photocat2.jpg

Kuva 2. Ortodoksinen ja katolilainen kuvasto kauden asusteissa yhdistettynä pyhään geometriaan luo syksyn meikkilookkiin liturgisen lisävivahteen ja antaa lupauksen hartaanrauhallisesta harmoniasta.

collage_photocat3.jpg

Kuva 3. Kaiken näkevä silmä sulautuu ’luontevasti’ osaksi tämän syyssesongin silmämeikkiä. Symboli voidaan loihtia meikkikynää käyttäen esimerkiksi otsalle, jolloin se sijoittuu ihmisen oletetun kolmannen silmän kohdalle. Kaikennäkevän silmän historiaa voidaan jäljittää aina Egyptin mytologiaan ja siellä etenkin ns. Horuksen silmään. Symbolia käytetään niin kristinuskossa kuin myös monissa muissa katsomuksissa. Lisäksi sitä hyödynnetään myös maallisissa tarkoituksissa, esimerkiksi Yhdysvaltojen dollarin setelin suuressa sinetissä. 

collage_photocat4.jpg

Kuva 4. Alkukristillistä symboliikkaa. Loihdi paljon puhuva ☧-monogrammi silmämeikkiisi jatkamalla silmän ulkonurkan kajalrajausta kohti poskipäätä kuusisakaraisen tähden muotoon. Täydennä luomus käänteisellä C-kirjaimella, joka symboloi kuunsirppiä. Niin polyteistien kuin kristittyjen käyttämää ☧-monogrammia on alun perin käytetty auringonjumala Sol Invictuksen kultissa. Tätä meikkityyliä kokeileva tietäköön, että symbolin kantaja on voittamattoman Auringon jumalallisessa suojeluksessa.

collage_photocat5.jpg

Kuva 5. Tunnetun meksikolaisen symbolistin, taidemaalari Frida Kahlon tärkeimmäksi tavaramerkiksi muodostui yhteenkasvaneet kulmakarvat. Suomalainen kirjailija Aino Kallas nimittää yhteenkasvaneita kulmakarvoja ”saatanan sillaksi” teoksessaan Sudenmorsian. Kyseinen silta muodostuu ihmisille, jotka muuntautuvat öisin ihmissusiksi. Tätä rohkeahkoa meikkityyliä siis suositeltakoon erityisesti niin kutsutuille yöjuoksijoille!

Silmät ovat sielun peili, sanotaan. Muoti on paitsi estetiikkaa, myös kommunikaatiota. ”Symbols rule the world, not words nor laws”, väittää suuren suosion saavuttanut Vigilant Citizen -sivusto, joka silmät aukaisevalla tavallaan perkaa muotimaailman tapaa hyödyntää ikiaikaisia symboleita kuvastossaan. Suosittelemme lukijoitamme tutustumaan !

Kuvat: Terttu K.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *