Pääsiäismenu / Easter menu
Pääruoaksi valikoitui päkäpääpizzaa. Päädyin tekemään tätä koska syön varsin harvoin varsinaista lihaa mutta kun törmäsimme kaupassa suomalaiseen karitsan paahtopaistiin tarjouksessa, päätin napata sen mukaan ja tehdä jonkun ruokalajin, jossa liha ei ole ihan täysin pääosassa. Pizzan voi pyöräyttää myös pääsiäisen välipäivinä, käyttäen lammasruoan tähteitä.
Ruoka on helppo koota ja valmistella etukäteen jotta ei tarvitse viettää aikaa keittiössä jos kutsuu vieraita. Pizzapohja kohoamaan, paahtopaistien paistaminen valmiiksi, tomaattikastikkeen valmistus ja vaikka pizzatäytteitten pilkkominen valmiiksi omiin kippoihinsa.
Käyttämäni pizzapohjan reseptistä olen puhellut aikaisemmin, se löytyy tästä linkistä. Pohja riittää kahteen isoon pizzaan, sanoisin että alku- ja jälkiruoan kanssa pizzat riittävät mainiosti neljälle ihmisille jaettuna ja raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna. Jos sinulla on oma lemppariohje pizzapohjalle, käytä toki sitä. Samat päälliset muuten toimisivat loistavasti näiden leipästen kanssa!
Karitsan paahtopaisti
Ostin itse karitsaa yhteensä noin 370 grammaa eli 2 kpl paahtopaisteja. Yksi paahtopaisti riittää siivutettuna yhteen pizzaan, jollet halua erityisen lihaista lopputulosta. Ota karitsa huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
Laita paistinpannu kuumenemaan, kuivaa paahtopaistien pinta ja mausta suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla. Lorauta kuumalle pannulle n. ruokalusikallinen öljyä ja perään saman verran voita. Ruskista paahtopaistit nopeasti molemmilta puolilta ja nosta varovasti leikkuulaudalle. Peitä foliolla ja anna levähtää. Pannulla paiston on tarkoitus vain ruskistaa lihan pinta, jolloin sisus jää vielä raa’aksi ja lopullinen kypsennys tapahtuu pizzan päällä, uunissa.
Lihan levätessä ja taikinan noustessa kannattaa valmistella pizzan muut täytteet. Käytin tähän itse tuoreita tomaatteja ja lopputulosta ei sinällään voi kutsua kastikkeeksi, koska se on vain pilkottuja tomaatteja. Tykkään kuitenkin tästä ’tuoretomaattikastikkeesta’ se maistuu raikkaalta ja keväisemmältä kuin keitetty tomaattisoosi. Älä käytä keltaisia ja raakoja tomaatteja vaan osta tomaatit muutamaa päivää ennen ja anna niiden kypsyä huoneenlämmössä. Voit myös ostaa makeita kirsikkatomaatteja. Rutistele 3 kokonaisesta tomaatista siemenet pois ja pilko tomaatit karkeaksi silpuksi. Mausta oliiviöljyllä, hienonnetulla valkosipulilla, tuoreella rosmariinilla, suolalla, sokerilla ja rouhitulla mustapippurilla.
Käytimme itse täytteeksi lammasta, ohueksi suikaloitua punasipulia, juustoa, tuoretomaattikastiketta ja pizzan tultua uunissa ripottelimme päälle pestyjä, tuoreita pinaatinlehtiä, ohuita pecorinon suikaleita ja balsamicosiirappia. Muita maistuvia täytteitä olisivat olleet vaikka kalamataoliivit, murenneltu vuohenmaitofeta tai pinjansiemenet.
Kuumenna uuni 250 asteeseen ja pistä pelti kuumenemaan uuniin. Kaulitse pizzapohja ja aseta leivinpaperin päälle, josta se on helppo vetää uunipellille. Ota paahtopaistit leikkuulaudalle ja leikkaa terävällä veitsellä ohuita viipaleita. Tarvittaessa voit pakastaa lihan hetkeksi, jolloin sitä on helpompi leikata. Levitä tomaattikastiketta, juustoa ja täytteet pizzan päälle. Ripottele halutessasi kuivattua oreganoa tai tuoretta rosmariinia koko komeuden päälle. Paista n. 8-10 minuuttia tai kunnes pizza alkaa näyttää omaan makuusi valmiilta.
*
The main course for this casual Easter menu was lamb pizza. Oh, so good.