Maa-artisokkaa risottoon / Risotto from Jerusalem artichokes

maaartisokkarisotto_sviitanen.jpg

 

Tämä resepti on perujaan Glorian ruoka&viinistä mutta innostuin kokeilemaan vasta kun luin risottokokeiluista niin Sillä Sipuli-blogista kuin Pieni Vispilänkauppa-blogista. Reseptiin kuuluu myös friteerattuja maa-artisokkalastuja mutta päätin jättää ne pois, maanantai kun on ja friteeraus tuntuu silkalta mahdottomuudelta.

Kepulikonstina käytin  myös nesteenä kuivaa omenasiideriä mutta valkoviiniä olisi loroteltu jos sitä olisi kaapista löytynyt tahi Alkoon jaksettu kipittää. Ja omenainen maku kyllä passasi maa-artisokan kanssa aika mainiosti yhteen.

Making a risotto with toasted Jerusalem artichoke purée.

 

Maa-artisokkapyree
 

5-7  maa-artisokkaa (tai epämääräinen määrä pienempiä kuten minulla)

1 sipuli

1 rkl ruokaöljyä

1 rkl voita

Holaus vettä pannulle

Kuori ja kuutioi maa-artisokat. Laita paksupohjainen kattila/paistinpannu tulelle ja lorauta öljy kuumenemaan. Kippaa sekaan kuutioidut maa-artisokat ja paahda kunnes ne saavat kunnolla väriä. Kippaa mukaan voi ja sipuli, kuullottele kunnes sipuli on tuoksuvaa ja läpikuultavaa. Lisää pannulle vettä (2-3 desiä) ja anna maa-artisokkien porista kunnes ne ovat pehmeitä.

Minä taisin laittaa vettä hiukan vähemmän kuin ohjeessa ja se haihtui aika hyvin pannulta. Tuumasinkin olla valuttamatta artisokkia ja hurautin ne sellaisenaan aika löysäksi pyreeksi. Jos sinulla jää paljon nestettä pannulle, voit siivilöidä nesteen pois ja soseuttaa maa-artisokat pyreeksi. Mutta älä heitä nestettä mäkeen vaan käytä risoton pohjana, lisäämällä mukaan lisää vettä ja kasvislientä.

Risottopohja
 

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

Loraus öljyä

noin 4 dl risottoriisiä

Viinilasi kuivaa valkoviiniä/kuivaa omenasiideriä

1 litra kasvislientä

(tiraus sitruunanmehua)

 

Lisäksi

Noin 3 dl maa-artisokkapyreetä

Reilu kourallinen raastettua parmesaania

Suolaa ja mustapippuria

Aseta kasvisliemi valmiiksi kattilaan lämpeämään. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet.
Lorauta öljy kuumenemaan paksupohjaiseen kattilaan. Lisää sipulit ja kuullota keskilämmöllä. Lisää riisit ja kuullota kunnes ne muuttuvat hiukan läpinäkyviksi. Lisää viini/siideri ja sekoittele kunnes neste on melkein imeytynyt.

Lisää tämän jälkeen kauhallinen kasvislientä ja ropsaus suolaa. Anna jokaisen kauhallisen imeytyä sekoitellen ja lisää uusi kauhallinen. Sekoittele, lisää nestettä ja kun risotto on kiehunut hiljalleen 15 minuuttia, maista. Riisin pitää olla kypsää mutta napakkaa. Lisää artisokkapyree ja parmesaani. Sekoita ja pistä kansi päälle, antaen risoton asettua muutaman minuutin. Tarkista risoton maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai mustapippuria. Raasta päälle parmesaania ja nauti.

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.