Maa-artisokkaa risottoon / Risotto from Jerusalem artichokes
Tämä resepti on perujaan Glorian ruoka&viinistä mutta innostuin kokeilemaan vasta kun luin risottokokeiluista niin Sillä Sipuli-blogista kuin Pieni Vispilänkauppa-blogista. Reseptiin kuuluu myös friteerattuja maa-artisokkalastuja mutta päätin jättää ne pois, maanantai kun on ja friteeraus tuntuu silkalta mahdottomuudelta.
Kepulikonstina käytin myös nesteenä kuivaa omenasiideriä mutta valkoviiniä olisi loroteltu jos sitä olisi kaapista löytynyt tahi Alkoon jaksettu kipittää. Ja omenainen maku kyllä passasi maa-artisokan kanssa aika mainiosti yhteen.
Making a risotto with toasted Jerusalem artichoke purée.
Maa-artisokkapyree
5-7 maa-artisokkaa (tai epämääräinen määrä pienempiä kuten minulla)
1 sipuli
1 rkl ruokaöljyä
1 rkl voita
Holaus vettä pannulle
Kuori ja kuutioi maa-artisokat. Laita paksupohjainen kattila/paistinpannu tulelle ja lorauta öljy kuumenemaan. Kippaa sekaan kuutioidut maa-artisokat ja paahda kunnes ne saavat kunnolla väriä. Kippaa mukaan voi ja sipuli, kuullottele kunnes sipuli on tuoksuvaa ja läpikuultavaa. Lisää pannulle vettä (2-3 desiä) ja anna maa-artisokkien porista kunnes ne ovat pehmeitä.
Minä taisin laittaa vettä hiukan vähemmän kuin ohjeessa ja se haihtui aika hyvin pannulta. Tuumasinkin olla valuttamatta artisokkia ja hurautin ne sellaisenaan aika löysäksi pyreeksi. Jos sinulla jää paljon nestettä pannulle, voit siivilöidä nesteen pois ja soseuttaa maa-artisokat pyreeksi. Mutta älä heitä nestettä mäkeen vaan käytä risoton pohjana, lisäämällä mukaan lisää vettä ja kasvislientä.
Risottopohja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
Loraus öljyä
noin 4 dl risottoriisiä
Viinilasi kuivaa valkoviiniä/kuivaa omenasiideriä
1 litra kasvislientä
(tiraus sitruunanmehua)
Lisäksi
Noin 3 dl maa-artisokkapyreetä
Reilu kourallinen raastettua parmesaania
Suolaa ja mustapippuria
Aseta kasvisliemi valmiiksi kattilaan lämpeämään. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet.
Lorauta öljy kuumenemaan paksupohjaiseen kattilaan. Lisää sipulit ja kuullota keskilämmöllä. Lisää riisit ja kuullota kunnes ne muuttuvat hiukan läpinäkyviksi. Lisää viini/siideri ja sekoittele kunnes neste on melkein imeytynyt.
Lisää tämän jälkeen kauhallinen kasvislientä ja ropsaus suolaa. Anna jokaisen kauhallisen imeytyä sekoitellen ja lisää uusi kauhallinen. Sekoittele, lisää nestettä ja kun risotto on kiehunut hiljalleen 15 minuuttia, maista. Riisin pitää olla kypsää mutta napakkaa. Lisää artisokkapyree ja parmesaani. Sekoita ja pistä kansi päälle, antaen risoton asettua muutaman minuutin. Tarkista risoton maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai mustapippuria. Raasta päälle parmesaania ja nauti.