Aamupalalla / At the breakfast table
Tänään aamupalaksi olisi tarjolla ruohosipulilla maustettuja rahkalettuja ja nopeaa kurkkurelissiä. Rahkaletut maistuvat suussa pehmeältä ja raikkaammalta kuin perinteiset lettuserkkunsa ja kirpeänmakeahko, ranskankermalla ryyditetty kurkkurelissi on niin hyvää, että sitä vetelisi kiposta yksinäänkin. Söimme lisänä savulohta mutta kasvisversioon sopisi esimerkiksi avokado tai pehmeäksi jätetty uppomuna. Tämä on kelpo ruoka viikonlopun aamiaiselle.
Nämä letut voi tarjota makeana myös hillon kera, jätä silloin ohjeessa mainittu ruohosipuli pois.
Kurkkurelissiin tulee mustia sinapinsiemeniä. Ne ovat yksi suosikkimausteistani (esimerkiksi rieskojen ja teeleipien päällä, intialaisissa ruoissa jne.) mutta näitä ei löydy ihan joka ruokakaupasta. Voit korvata ne esimerkiksi perinteisillä, keltaisilla sinapinsiemenillä tai rakeisella sinapilla. Mustia sinapinsiemeniä saa ainakin suurimpien kaupunkien etnisistä ruokakaupoista; merkkaan aina itselleni listan kiinnostavista mausteista ja metsästelen niitä kaappiin, kun olen etnisten kauppojen kulmilla.
Rahkaletut
3 kananmunaa
1 prk (250 g) rahkaa
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl sulatettua voita
Pieni kourallinen hienonnettua ruohosipulia, voit käyttää myös muita yrttejä
Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset erikseen omiin kulhoihinsa. Lisää keltuaisten sekaan rahka ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää mukaan jauhot, suola, sokeri, yrttisilppu ja sulatettu voi, sekoita huolellisesti. Vatkaa kananmunan valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele ensin kolmasosa keltuaisseoksesta varovasti valkuaisten sekaan, sitten loput. Vältä hurjaa vatkaamista tai valkuaisten ilma karkaa harakoille.
Napsauta pannu lämpeämään ja paista letut voi-öljyseoksessa keskilämmöllä, jotta lettu ruskistuu kevyesti mutta ehtii kypsyä myös sisältä. Letut kannattaa kääntää yhdellä varmalla otteella, jotta ne pysyvät kasassa.
Nopsa kurkkurelissi
1 puolikas kurkku
1 puolikas kirpeä omena (granny smith)
1 prk ranskankermaa ( à 150 g)
Ripaus suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl riisiviinietikkaa / valkoviinietikkaa
Hienonnettua ruohosipulia
Mustia / keltaisia sinapinsiemeniä tai ruokalusikallinen rakeista sinappia
hieman voita
Paloittele ja viipaloi kurkku pieniksi paloiksi (tai reiluiksi, jos haluatkin ronskimpaa relissiä) ja aseta ne suolan kanssa vartiksi siivilään valumaan – aseta päälle jokin painava kulho tai esimerkiksi mortteli. Kuori omena (syö valmistaessasi toinen puoli omenasta tyhjään vatsaan ja kärsi mahanpuruista koko loppupäivä) ja paloittele samankokoiseksi kuin kurkku. Sekoita kulhossa sokeri, omenapalat ja viinietikka. Sekoita mukaan ranskankerma, yrttisilppu ja sinapinsiemenet. Nappaa kurkut pois valumasta ja rutistele enimmät vedet pois. Sekoita kurkut mukaan relissiin ja maista; seoksen tulisi olla aavistuksen makeaa ja hiukan kirpeää. Lisää tarvittaessa etikkaa, suolaa tai sokeria. Laita jääkaappiin tekeytymään ja käytä lettujen kaverina. Relissi sopii myös mainiosti kalan kaveriksi tai ihan sellaisenaan ruisleivän päälle.
*
I made quark pancakes and a speedy cucumber relish for breakfast. Perfect with smoked salmon, avocado or soft, poached egg on the side.