Nuudelisalaatti / Noodle salad
Teemme arkena usein parsakaalilla höystettyjä nuudeleita, kuvassa näkyvä (kananmunan alla, kyllä se siellä on) salaatti on kehitelty sen ja tämän Orangetten nuudelisalaatin pohjalta. Voit käyttää mitä tahansa kasviksia sesongista ja saatavuudesta riippuen. Minä tykkään parsakaalistani tässä raakana ja rouskuvana mutta jos sinä et pidä, höyrytä tai keitä parsakaali ensin kevyesti. Kasvikset kannattaa silputa melko ohuiksi tikuiksi mukavan suutuntuman takia. Jos minä saan päättää mitä nuudeleita salaatista löytyy, käytämme soba-nuudeleita. Jos mies, salaatista löytyy maustamattomia vehnänuudeleita, eli sitä peruskamaa. Käytä siis lempinuudeleitasi tai kokeile erilaisilla vaihtoehdoilla. Tätä salaattia voisi kokeilla myös kvinoalla tai kasviksista raastetuilla ’nuudeleilla’.
Teen salaattini aina tietyllä järjestyksellä. Ensin nuudelivesi kiehumaan ja kastikeaineet kulhoon. Kun nuudelivesi kiehuu, nappaan kattilasta hiukan kuumaa vettä notkistamaan kastiketta ja heitä nuudelit kattilaan. Kypsennys, nopea valutus ja nuudelit kastikkeen sekaan jäähtymään. Tämän jälkeen valmistelen ja silppuan kasvikset, sekoitan koko homman ja pistän jääkaappiin tekeytymään (tai syön haaleaa salaattia heti). Pidän tästä itse kylmänä mutta salaatin voi toki lämmittää. Paistettu kananmuna tai pehmeä uppomuna kruunaa salaatin.
Rapsakka nuudelisalaatti (iso kulhollinen)
Kastike
Noin 1 dl maapähkinävoita (sokeroimatonta)
1-2 tl seesamiöljyä (tummaa, paahdettua)
1 limen / sitruunan mehu
Soijakastiketta maun mukaan, aloita parista ruokalusikasta
Chiliä maun mukaan (tuoretta, kuivattua, valmista chilikastiketta kuten srirachaa)
1-2 valkosipulinkynttä pieneksi hakattuna
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1-2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl kuumaa vettä
Nuudelit
Nuudeleita (à 300 gr)
1 parsakaali
2 porkkanaa
Nippu kevätsipulia
1 (vihreä) paprika
1-2 kourallista maapähkinöitä
Tuoretta korianteria
(Myös retiisit, tuore pinaatti, tuoreet pavut, kurkku, sokeriherneet..)
Pistä vesikattila tulelle ja nappaa tarpeeksi iso kulho salaattiin ja kastikkeen tekoon. Annostele ainekset salaattikulhon pohjalle ja vispilöi sekaisin. Ota kuumaa vettä kattilasta ja notkista kastiketta tarvittaessa ja vispaa, kunnes saat kermaisen koostumuksen. Maistele kastiketta ja mausta makusi mukaan lisää jos kastike sitä vaatii. Lisään esimerkiksi itse usein vielä limeä ja chiliä. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan (varo ylikeittämistä, ikävä suutuntuma), valuta ja siirrä salaattikulhoon kastikkeen sekaan. Sekoita ja anna jäähtyä.
Viipaloi, hakkeloi ja siivuta kasvikset suikaleiksi. Sekoita kasvikset nuudelien joukkoon, lisää maapähkinät sekä tuore korianteri ja sekoita kaikki keskenään. Syö heti tai anna salaatin tekeytyä jääkaapissa. Mainiota milloin tahansa.
*
My favorite salad at this moment. Inspired of our standby meal of broccoli and noodles and this salad from Orangette.