Aamupalalla / At the breakfast table

korianteripesto_suvisurlevif.jpg

 

Olen kehittänyt itselleni pienen addiktion tuoreeseen korianteriin. Olen jo siinä jamassa, että syön sitä heti aamupalalla, korianterin pirteä ja raikas maku herättelee viimeisetkin unenrippeet pois. Tämä on hiukan muunneltu versio italialaisesta pestosta; basilikan sijaan käytän korianteria, pinjansiementen tilalla paahdettuja manteleita ja raikastan soosia sitruunalla. Mukana on myös pieni loraus maustamatonta jogurttia, se tekee pestosta hieman kevyempää, mutta kermaista. Valkosipulia ja parmesaania lisään vähemmän, mitä tavalliseen pestooni käyttäisin. Ei valkosipulihönkää heti aamulla.

Valmis pesto käy loistavasti yhteen aamiaismunien kanssa, söit ne sitten paistettuna, keitettynä, kokkelina tai uppomunana. Ripaus suolaa päälle ja ääntä kohti. Leipä kannattaa paahtaa pannulla kunnolla ruskeaksi, jotta suussa maistuu kevyesti kesäisen nostalginen, grillistä savuinen leipä. Yhtä hyvä lisäke olisi kypsä, viipaloitu avokado limen mehulla raikastettuna.

Ohjeesta tulee enemmän kuin yhteen aamiaiseen kuluu. Käytä loppu pesto esimerkiksi leivän päälle siveltynä, pastan joukossa, salaatin kastikkeena sekoitettuna ehkä runsaampaan määrään jogurttia tai lorauta sitä paahdettuihin uunivihanneksiin.

(Jos vierastat korianterin makua, sen ominainen, saippuamainen maku miedontuu pestossa, vaikka toisin luulisi.)

Korianteripesto

Komea puska tuoretta korianteria
Kourallinen manteleita (kuoritut sekä kuorimattomat käyvät)
1-2 rkl parmesaani/pecorinoraastetta
1/2 valkosipulin kynsi
Suolaa
Oliiviöljyä tai rypsiöljyä, maun mukaan
2-3 rkl maustamatonta jogurttia
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu

Peston valmistaminen ja ainesten määrät ovat minusta makuasia, siispä ohje on suuntaa antava. Korianterin lisäksi voit toki käyttää pestoon muitakin yrttejä ja mantelit voi korvata esimerkiksi cashew-pähkinöillä, saksanpähkinöillä tai pinjansiemenillä. Murskaa yrtit, pannulla kevyesti paahdetut (paahtaminen on tärkeää, se tuo maun esille) mantelit, valkosipuli, sitruunankuori ja ripaus suolaa morttelissa tai surauta sileäksi sauvasekoittimella. Lisää oliiviöljyä tai rypsiöljyä: oliiviöljy antaa vahvemman maun pestolle, rypsiöljy on lempeämpää. Lisää mukaan sitruunan mehu ja pari ruokalusikkaa raastettua parmesaania/pecorinoa. Maista, lisää tarvittaessa kirpeyttä sitruunasta, suolaa tai täyteläisyyttä juustosta.

Pesto säilyy näillä raaka-aineilla jääkaapissa hyvänä ainakin 1-2 viikkoa öljykerroksen alla (kannattaa luottaa aisteihin, jos pesto näyttää, tuoksuu ja maistuu hyvältä, homma on ok) ja puhtaalla lusikalla annosteltuna. Jogurtti ei kestä näin pitkää säilytystä, joten ota pestosta tarvitsemasi osa pieneen kulhoon ja sekoita siihen määrästä riippuen tilkka jogurttia.

 

*

I am addicted to fresh coriander and it has a tendency to end up in my breakfast plate. I make a sort of pesto with coriander, toasted almonds and a little bit of natural yogurt to give it creaminess and mildness. Coriander pesto is superb with morning eggs and toasted bread or maybe some sliced avocado.

 

 

korianteripesto1_suvisurlevif.jpg

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.