Aamupalalla / At the breakfast table
Jos etsit helppoa reseptiä keväiseen brunssiin, tässä olisi yksi ehdokas. Minun tekisi mieleni kutsua reseptiä lohimöhnäksi, mutta se ei taida olla ruokahalua herättävä kuvaus. Kutsutaan sitten vaikka raikkaaksi lohitahnaksi.
Salainen raaka-aineeni on raastettu Granny smith omena, joka raikastaa tahnan ja tuo aavistuksen tekstuuria mukaan. Sain raastettua omenaa kermaviilikastikkeessa tuttuni luona varmaan parikymmentä vuotta sitten, mutta muistan yhä kastikkeen.
Ja tilli, tuo maailman ihanin yrtti tuo aina kesän ja saaristot mieleen, sitä pitää olla aina lohitahnassa ja reilusti. Jos olet enemmän ruohosipuliin kallistuvaa sorttia, käytä sitä tillin tilalla. Ja jos inhoat kylmäsavustettua lohta, käytä lämminsavustettua.
Viikonloppuna ja juhlallisemmissa tilanteissa lohitahnaa voi tarjota croisanttien kanssa, mutta arkena tahna menee ruisleivän tai näkkärin päällä. Ja jos haluat ostaa hyviä valmiscroisantteja, suuntaa pakastehyllylle ja nappaa paketti Pirkan voicroisantteja. Ne ovat jumalaisia!
Raikas lohitahna
1/2 Granny smith omena (tai muu kirpeä ja kova lajike)
1-2 rkl sitruunanmehua
150 gr ranskankermaa
150-170 gr kylmäsavustettua lohta
2 rkl kapriksia
1/2 salottisipuli tai pari vartta kevätsipulia
Reilusti tuoretta tilliä
Kuori ja raasta omena, rutista liiat mehut pois. Rutista kulhon pohjalle sitruunan mehu ja sekoita omenaraaste siihen, jotta se ei tummu. Sekoita mukaan pieneksi hienonnettu salottisipuli/kevätsipuli, ranskankerma ja kaprikset. Hienonna lohi ja tilli, sekoita ne mukaan tahnaan ja maista. Lohi ja kaprikset antavat tahnaan jo suolaa, mutta voit lisätä sitä maun mukaan lisää. Anna tahnan tekeytyä hetken kylmässä ja syö, joko croisanttien tai ruisleivän päällä.
*
This recipe is for a Nordic inspired salmon spread. Mix together juice from 1/2 a lemon, 1/2 Granny smith apple finely grated, 150 grams of creme fraiche and two tablespoons of capers. Mix and add 1/2 shallot onion chopped finely and 150 grams of cold smoked salmon, also chopped. Finish off with a handful of fresh, chopped dill and mix well. Add salt or lemon juice if needed.
Serve with rye bread or croissants, the latter is a bit fancier way. But for weekdays I recommend good, fresh rye bread.