Aamupalalla / At the breakfast table
Fiilistelin syyskuun Trendin sapuskakolumnissa polentaa sienten kera, ja nyt polenta pääsee aamiaispöytään pehmeäksi jätetyn kananmunan ja valkosipulisen pinaatin kanssa. Polenta on erityisesti Pohjois-Italiassa syötävää, usein maissista tehtyä suurimoa, joka keitetään puuron tapaan tai valmistetaan paksummaksi massaksi, josta voidaan esimerkiksi leikata paloja ja paistaa ne pannulla. Maku on mieto, mutta sen verran omintakeinen, että minulla esimerkiksi kesti pari kertaa, ennen kuin totuin polentaan ja ja sitten olinkin jo koukussa.
Polentaa löytyy nopeana ja hitaana keittelyversiona. Pikapolenta valmistuu nimensä veroisesti parissa minuutissa veden kiehumisesta, tavallista polentaa keitellään pussin ohjeista riippuen 30-40 minuutta tai enemmän, vaikka polenta ei ole moksiskaan vaikka hengaisi kattilassa pidempäänkin.
Polentaa valmistaessa suurimot kannattaa mitata valmiiksi vaikka juomalasiin, koska sileän ja paakuttoman polentan saat kaatamalla suurimot hitaasti veteen samalla vispaten. Jos menet ja kaadat ison kasan suurimoita veteen ja sekoitat vasta sitten, saat melkein varmasti paakkuja polentaasi. Polentaa kannattaa keitellä hiljaisella tulella, jotta polenta ei syljeskele päälle (kuumaa tavaraa, sanon kokemuksella) tai pala pohjaan. Voit myös rauhassa lisätä vettä keittämisen aikana loraus kerrallaan, jos polenta tuntuu paksuuntuvan liikaa. Löysempi polenta ei myöskään omien kokemuksieni mukaan sylje niin helposti.
Perinteisesti tämän annoksen päälle kuuluisi uppomuna, mutta minä huijaan aika usein ja keitän uppomunan tilalle vain pehmeän kananmunan. Ei tarvitse tehdä pyörteitä kattilaan, voivotella rumasti muodostuvaa rakennetta tai valuttaa kananmunaa, sen kun kuorii ja mätkäisee annoksen päälle.
Aamispolenta pinaatilla ja kananmunalla (kahdelle)
150 gr polentasuurimoita + 6 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio
150 gr tuoretta pinaattia tai 1 pussi pakastelehtipinaattia
1-2 valkosipulinkynttä
Loraus oliiviöljyä
Kourallinen parmesaanijuustoa
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
2 kananmunaa
Valmista polenta pussin ohjeiden mukaan (eli pikapolenta valmistuu muutamassa minuutissa pöytään, tavallinen polenta on taas slow cookingia parhaimmillaan). Vispaa polenta kiehuvaan kasvisliemeen hitaasti ja vähennä lämpöä, jotta polenta muhii rauhallisesti. Lisää tarvittaessa vettä rakenteen löysyttämiseksi ja sekoita tasaisin väliajoin, jotta polenta ei ota kiinni pohjaan. Polentan ollessa valmista voit sekoittaa siihen kourallisen parmesaanijuustoa ja tarvittaessa lisää suolaa, jos sitä kaipaat.
Jos käytät tavallista polentaa, voit keittää kananmunat ja pyöräyttää pinaatin polentan kypsymisen loppuvaiheessa. Jos taas teet pikapolentan, kananmunat kannattaa keittää valmiiksi jo ennen ja pinaatti lämmittää pannulla samaan aikaan, jotta kaikki osaset ovat lämpimänä kulhossa samaan aikaan.
Keitä kananmunat makusi mukaan, pehmeän kananmunan valuva keltuainen on minusta tässä se juttu, se toimii kermaisena kastikkeena.
Huuhtele tuore pinaatti tai sulata ja valuta pakastettu kevyesti. Lämmitä pannulla loraus oliiviöljyä, raasta 1-2 valkosipulinkynttä ja heitä ne oliiviöljyyn. Lämmön on hyvä olla sen verran mieto, että valkosipuli ei ruskistu, vaan pehmenee. Heitä pinaatit kyytiin, lisää tarvittaessa loraus vettä ja kuullota miedolla lämmöllä niin, että tuore pinaatti lötkistyy tai pakastettu lämpenee. Pinaatin vihreän värin pitäisi pysyä kauniina, eli älä paistele liiaksi.
Tarjoa polenta pinaatin ja kananmunan kanssa, ripottele halutessasi päälle tuoretta, rouhittua mustapippuria ja suolaa.
*
Making a classic: breakfast polenta with garlicy spinach and soft, runny egg.