Aamupalalla / At the breakfast table

bananabread_suvisurlevif.jpg

 

Amerikkalaisen (aamiais)klassikko, eli banana bread on kummitellut minua jo tovin. Oma vatsani ei kestä banaania, joten kaikki banaania sisältävät ruoat jäävät yleensä tekemättä. Samoin käy avokadolle, jota vatsani kestää vielä vähemmän.

Parempi puoliskoni kuitenkin tykkää banaanista ja suklaasta, ja suorastaan jumaloi näiden kahden maun yhdistämistä. Tämä kakku onkin siis leivottu häntä ajatellen, ja tietysti kaikkia teitä banaanin ja suklaan faneja. Suklaa aamupalalla oli myös mielessäni, koska pikkulinnut lauloivat, että lokakuuhun tarvittaisiin suklaata, mieluusti tummaa sellaista. Meinaan muuten kyllä vatsanpurujenkin uhalla maistaa tätä kaakkua, meillä ei nimittäin ole varmaan ikinä tuoksunut niin hyvältä kuin nyt, napatessani leipomuksen uunista. 

Resepti tummaa suklaata ja inkivääriä sisältävälle banana breadille on Orangette-blogista, johon suuntaan melkein aina, jos leivon jotain makeaa. Blogista kun löytyvät taatusti loistavat ohjeet kaikelle makealle.

Halusin hiukan kevyemmän suklaan maun aamupalalle, joten käytin 100 grammaa tummaa 80% suklaata, pienen kourallisen sokeroitua inkivääriä ja pari desiä pähkinöitä. Ja suosittelen käyttämään kakkuun tummaa, hiukan kitkeränmakeaa suklaata, koska jos käytät sokeroitua maitosuklaata, saat taatusti ylimakean kakun. 

Kakku on varsin nopea kasata kokoon ja se myös pakastuu hyvin. Ainoa juttu tässä ovat kypsät banaanit, koska raa’oista banaaneista ei tule kuin sutta ja savea. Eli seuraavalla kerralla kun pöydällä pyörii ylikypsiä banaaneja, tiedät mitä tehdä! Sokeroidun inkiväärin voi halutessaan jättää pois tai lisätä taikinaan esimerkiksi kuivattua inkivääriä, tai muita mausteita. 

Suklainen banaani-inkiväärikakku, eli banana bread

2,3 dl sokeria 
1 kananmuna
110 gr voita 
2 (keskikokoista) kypsää banaania
3 rkl maitoa 
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
à 150-170 gr suklaata

(Osan suklaasta voi korvata esimerkiksi sokeroidulla inkiväärillä tai rouhituilla pähkinöillä, kuten saksan- pekaani- tai hasselpähkinöillä.)

Napsauta uuni 175C asteeseen ja ota voi ja kananmunat huoneenlämpöön. Ota esille pitkulainen leipävuoka ja päällystä se joko leivinpaperilla, tai voitele ja jauhota vuoka. Rouhi suklaa, inkivääri ja pähkinät karkeaksi murskaksi. Muussaa banaanit ja maito kulhossa mössöksi. Mittaa toiseen kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda, sekoita keskenään. Nappaa kolmas kulho ja vaahdota voi, sokeri ja kananmuna kuohkeaksi.

Annostele voivaahtoon 2-3 osassa vuorotellen suklaa-inkivääri-pähkinärouhetta ja jauhoja, käännellen ne sekaisin. Levitä taikina leipävuokaan ja lykkää uuniin. Paista banaanikakkua noin 1 tunti, tai kunnes kakkuun pistettyyn puutikkuun ei jää taikinaa kiinni. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi, tarjoa aamukahvin tai teen kera. 

*

I baked banana bread for breakfast with this recipe from Orangette. It contains candied ginger, dark chocolate and hazelnuts, and let me tell you, that you can’t get anything wrong with that combo of ingredients. 

 

 

 

hyvinvointi mieli ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.