Pataruokaa ja tuhtia punaviiniä
Kaupallinen kampanja: yhteistyössä Vintae
Vintae-viiniyhtymän kanssa keväästä asti jatkunut yhteistyömme poikii taas tänään jotain hyvää. Tällä kertaa viininä (ja ruokana) on jotain hiukan tuhdimpaa, eli Bodega Classican tuottama, Riojasta tuleva luomuviini QP 2010. QP-viinistä löytyy napakoita tanniineja, herkullisia tummia marjoja ja tuhtia, täyteläistä makua. Kyseessä on pirun hyvä ruokaviini, joka sopii näin syksyllä hyvin täyteläisten patojen kaveriksi. Jos vietät lihatonta lokakuuta, pistä tämä resepti korvan taakse ja marssi marraskuussa kauppaan.
Koska ollaan syksyssä, mieli ja keho huutavat hyvien punaviinien lisäksi lämmittäviä, tuhteja patoja. Ostin QP:n kanssa tarjottavaksi karitsanpotkia ja hauduttelin niitä tykötarpeiden kanssa uunissa valurautapadassa niin kauan, että liha lähti luusta vain kevyesti koskettamalla. Kylkeen tehtiin parmesaanilla maustettua perunamuusia, mutta padan kanssa sopisi myös hyvin valkopavuista tehty sose, tai suoraan pataan heitetyt kikherneet. Jos kaihdat karitsaa, voit myös käyttää luullista lampaan tai naudan patalihaa.
Resepti näyttää pitkältä, mutta kuten padat yleensä, se on helppo valmistaa. Kerää raaka-aineet pöydälle, kuori silppua ja järjestele, ruskista liha ja tuuppaa kamat pataan. QP kannattaa ottaa ainakin tuntia ennen ruokailua pöydälle avattuna, jotta se ehtii hengähtää ennen ruokailua.
Gremolata kannattaa ehdottomasti valmistaa padan kylkeen, se raikastaa mukavasti makua. Kyseessä on persiljasta, valkosipulista ja sitruunankuoresta sekoitettava lisuke, jota voidaan tarjoilla liharuokien päällä, klassisesti se on Osso Bucon pari.
QP:n tarkemmat tuotetiedot löydät Alkon sivuilta, tästä linkistä.
Karitsanpotkat, parmesaanimuusi & gremolata (neljälle)
4 karitsanpotkaa
200 gr pikkusipuleita tai salottisipuleita
1 varsi lehtiselleriä
2 isoa porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
3 dl hyvää lihalientä
1 laakerinlehti
1 klementiinin kuoret raastettuna
1tl (vajaa) savustettua paprikajauhetta
5 dl edullista punaviiniä
(Muutama tuore rosmariinin oksa + pari kuivattua herkkutattia)
700 gr jauhoisia perunoita
Maitoa
Voita
Kourallinen raastettua parmesaanijuustoa
Perunoiden keitinlientä
Puska tuoretta (lehti)persiljaa
1 sitruunan kuoret (tai esim. klementiinin)
1/2-1 valkosipulin kynsi
Ota karitsanpotkat tuntia ennen ruoanlaittoa huoneenlämpöön. Kuori porkkanat, sipulit ja valkosipulit. Jätä pikkusipulit kokonaisiksi, viipaloi valkosipuli ohuiksi siivuiksi ja porkkanat ronskeiksi paloiksi. Hienonna lehtiselleri pieneksi. Kippaa porkkanat, sipulit, valkosipulit, lehtiselleri, laakerinlehti, klementiininkuoret, kuivatut herkkutati kevyesti viipaloituna ja kunnon ripaus suolaa pataan.
Ruskista karitsanpotkat kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa. Nosta karitsat pannulta pataan, siirrä pannu pois kuumalta levyltä ja kaada parin desin verran punaviiniä pannulle. Raaputa maku puisella lastalla irti pannusta viinin sekaan ja kippaa punaviini pataan, lisää loppu viini ja lihaliemi mukaan. Heitä mukaan vielä muutama tuoreen rosmariinin oksa ja hauduta pataa 125 asteessa nelisen tuntia, tai kunnes liha lähtee luusta helposti haarukalla vetämällä.
Valmista muusi keittämällä kuoritut perunat pehmeäksi suolatussa vedessä. Valuta melkein kaikki keitinvesi pois, jätä kattilan pohjalle noin 1/2 dl keitinvettä. Muussaa perunat, keitinvesi ja kunnon nokare voita karkeasti perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Lisää survokseen loraus maitoa ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi, lisää tarvittaessa maitoa jos haluat löysentää muusia. Lisää muusin joukkoon parmesaani, sekoita ja maista, lisää tarvittaessa suolaa.
Valmista gremolata hakkaamalla pesty ja hyvin kuivattu persilja, valkosipuli ja sitruunankuori hienoksi veitsellä. Kaada kulhoon ja sekoita kunnolla sekaisin.