Aamupalalla / At the breakfast table
Halusin tehdä sadanneksi aamupalaksi jotain hiukan överimpää. Päädyin tähän reseptiin pohjautuvaan kahvikakkuun, jossa käytetään niin ranskankermaa, suklaata kuin pähkinöitäkin. Kaiken kukkuraksi lorottelin päälle vielä kahvilta maistuvaa sokerikuorrutusta. Vähensin tosin omaan versiooni sokeria, koska sitä on makuuni aina liikaa amerikkalaisissa leivontaohjeissa.
Pehmeän taikinan (se jumalainen ranskankerma!) sisältä löytyy suklaa-hasselpähkinä-kanelisattumia ja tätä muruseosta lisätään myös päälle, jolloin se karamellisoituu, rasahdellen ilahduttavasti hampaissa. Hasselpähkinöiden tilalla voit käyttää myös saksanpähkinöitä, miksei myös pistaaseja. Käytä suklaana ehdottomasti tummaa suklaata, jolloin kakku ei ole äkkimakea. Resepti voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta se on nopeasti kasassa ja uunissa. Voit valmistaa kakun helposti edellisenä iltana ja tarjota aamulla.
Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin sour creamia, jolle ei taida löytyä Suomesta ihan täydellistä vastinetta. Tulkitsen tässä itse ohjetta sen verran, että käytin ranskankermaa, enkä esimerkiksi kermaviiliä. Myös smetanaa voisi käyttää taikinassa, mutta sitten aletaan olla jo todella övereissä meiningeissä.
Pidän hurjasti tuosta kahvikakku-termistä, näihin coffee cake-tyylisiin pläjäyksiin törmää usein amerikkalaisilla sivustoilla ja ne ovat simppeleitä, usein mukavan kosteita ja vaatimattomia leivonnaisia, joita voi hyvin syödä aamulla, päivällä tai vaikka illallakin. Ne kestävät hyvin säilytystä ja maistuvat usein paremmalta seuraavana päivänä. Täydellisiä luottoreseptejä siis!
Kahvikakku
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
115 grammaa voita
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
250 gr ranskankermaa
100 gr tummaa suklaata (70%)
1,5 dl hassel- tai saksanpähkinöitä
1,5 tl jauhettua kanelia (tai piparkakkumaustetta)
(+ 3 rkl espressoa tai vahvaa kahvia ja 1/2-1 dl tomusokeria)
Ota kaikki ainekset huoneenlämpöön pöydälle valmiiksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Jos käytät pitkää leipävuokaa, voit vuorata sen leivinpaperilla. Napsauta uuni 175C asteeseen. Rouhi suklaa ja pähkinät karkeaksi rouheeksi, nosta ne kulhoon ja lisää joukkoon kaneli ja 1/2 dl ohjeen sokerimäärästä.
Ota pöydälle kaksi kulhoa. Lisää toiseen jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja ripaus suolaa, jos käytät suolatonta voita. Lisää toiseen kulhoon pehmeä voi ja sokeri ja vatkaa ne kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää voivaahtoon kananmunat yksi kerrallaan, vatkaten ne hyvin seokseen. Lisää vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja ranskankermaa, käännellen ne sekaisin aina ennen seuraavaa lisäystä, aloittaen ja lopettaen jauhoseoksen lisäyksellä.
Jos käytät perinteistä kuivakakkuvuokaa, lisää vuoan pohjalle 1/3 suklaamuruseoksesta, jolloin murut jäävät kakun pintaan. Jos käytät pitkää leipävuokaa, levitä kerros taikinaa (tahmaista!) leivinpaperin päälle ja ripottele päälle 1/3 suklaamurusta. Lisää taikinaa päälle, lisää taas 1/3 muruseoksesta ja levitä loppu taikina vuokaan. Ripottele päälle viimeinen osa muruseosta ja työnnä uuniin. Paista 45-60 minuuttia (riippuen kakkuvuoan mallista) tai kunnes kakkuun työnnetty puinen tikku tulee kuivana ulos, ilman märkää kakkutaikinaa.
Jäähdytä kakku ja lisää halutessasi kahvin makuista sokerikuorrutusta kakun päälle. Sekoita pienessä kulhossa 3 rkl jäähtynyttä espressoa ja tomusokeria lusikallinen kerrallaan, kunnes saat sopivan jähmeän tuloksen. Kuuman kakun päälle ei kannata sokerikuorrutusta lorotella, tai se sulaa kakun päälle.
Tarjoa kakku aamukahvin tai teen kaverina. Älä vain hyasintin kanssa, se on ihan koristeena.
*
I really, really wanted to make a good (and a little over the top) coffee cake for breakfast today. This has to be one of my most indulgent recipes ever posted; the cake is made with a batter consisting of creamy, tangy sour cream and it has layers of crunchy hazelnut and semisweet chocolate chunks in it. We don’t have sour cream here in Finland, so I used creme fraiche instead and it made a silky, fluffy cake.
And when you add some of the nut chocolate on top, it caramelizes just the right way.
I also added a little extra by making a simple coffee icing using 3 tbs of espresso and confectioner’s sugar. I was inspired by this recipe, but changed the proportions to suit my taste better. Psst, the hyacinth is not edible, just a decoration.