Aamupalalla / At the breakfast table

aamiaisherkku_suvisurlevif.jpg

 

Mark Bittmanin resepti perinteiseen ranskalaiseen piirakkaan (Quiche) ilman kuorta hämmensi minua ensilukaisulta. Kiinnostuin kuitenkin, vaikka mietinkin voiko piirakka olla piirakkaa ilman kuorta. No voihan se, vaikka piirakan perinteinen ajatus muuttuukin täysin. Kun taikinakuoren ottaa pois, jäljelle jää pehmeä, kohokasmainen sisus, joka on supernopea pyöräyttää kasaan ja helppo varioida. Ja jos välttelet kaikenmoisia jauhoja ja gluteenia, tämä on varsinkin pienestä vuoasta tarjottuna aika ihana brunssiherkku.

Päädyin käyttämään omassa versiossani vuohenjuustoa ja tarjoilemaan sen mustaherukkahillon kera. Koska kyseessä ei sinällään ole kohokas, eikä kuoreton piirakka kuulosta erityisen houkuttelevalta, kutsun tätä sen sijaan aamiaisherkuksi. Vuohenjuusto antaa aavistuksen happamuutta täyteläiselle maulle ja pannukakun ja kohokkaan välimuoto tuo heti lapsuuden mieleen. Juustomassa nousee kuohkeaksi uunissa, mutta ihan niin korkeaksi se ei itselläni noussut, kuin perinteinen kohokas. Kalpeankeltainen, silkkinen pinta näytti hurjan kauniilta mustanpunaisen hillon kanssa.

Alkuperäisessä reseptissä käytetään kahta erilaista raastettua juustoa ja vinkataan, että täytteeseen voi pistää samoja asioita kuin piirakkaan. Eli esimerkiksi sieniä, kinkkua, purjoa tai tomaatteja. Kokeilin itse vielä pikkuvuokia ja testasin versiota, johon tuli vuohenjuuston sijaan pelkkää parmesaania, silputtua kevätsipulia ja mustapippuria. Hurjan hyvää!

Aamiaisherkku

2,3 dl täysmaitoa
150 grammaa pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
3 kananmunaa
Pieni hyppysellinen suolaa
Voita

Tarjoiluun esimerkiksi hilloa

Napsauta uuni lämpeämään 150C asteeseen ja ota esille joko 4 pientä uuninkestävää kulhoa, tai yksi keskikokoinen uunivuoka. Voitele vuoat kevyesti voilla. Lämmitä maito lämpimäksi (ei tulikuumaksi tai saat kokkelia). Vatkaa kananmunat, vuohenjuusto, raastettu parmesaani ja suolahippu keskenään kulhossa. Kaada maito hitaasti sekaan koko ajan vatkaten, kunnes seos on tasaista. Kaada seos pieniin vuokiin tai yhteen vuokaan ja työnnä uuniin. 

Anna vuokien/vuoan olla uunissa 20-30 minuuttia, tai kunnes ne hyllyvät enää hiukan keskeltä. Vuoassa oleva massa tosin laskee heti, kun avaat uuniluukun, eli minä neuvon katsomaan silmämääräisesti. Kun päällinen on saanut reunoilta kullanruskeaa väriä, massa puffaantunut ja kiinteän näköistä, herkku on valmis.

Tarjoile joko kuvassa näkyvän mustaherukkahillon, tai minkä tahansa hillon kera. Myös tomusokeri ja sitruunanmehu sopisivat herkun päälle. Tai jos haluat suolaista, sekoita keskenään rasiallinen kirsikkatomaatteja, loraus oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria ja kourallinen tuoretta basilikaa. Kippaa seos aamiaisherkun päälle ja vuole päälle parmesaania. 

*

Today as a breakfast, I made my own version of a recipe for crustless quiche from Mark Bittman.

Instead of two cheeses and cayenne pepper, I used 150 grams of goat cheese and 1/2 cup of grated parmesan. I served the pale, silky quiche with a slightly tart blackcurrant jam. This would be perfect from small ramekins as a brunch dish. And the recipe is incredible easy and quick to make.

 

 

hyvinvointi mieli ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.