Jouluasuun puettu salaatti / Salad with Christmas colors
Heräsin tänään siihen tunteeseen, että nyt tarvitaan jotain suolaista. Ja jotain salaattia. Munatoti taisi siis tehdä tepposet. Olin itseasiassa tosi ilahtunut syödessäni tätä, koska kyseessä on ex tempore -koonti kaappien sisällöistä mutta onnistui silti olemaan juuri sitä mitä kaipasin. Eli suolaista, kuumaa halloumia, makeita ja kirpeitä granaattiomenan siemeniä, mausteseoksesta syvyyttä saavaa kvinoaa sekä kunnon kasa persiljaa. Nautin salaatin kreikkalaisen jogurtin kera, joka raikasti kokonaisuutta vielä varsin mukavasti.
Voisin helposti syödä tätä myös tulevina pyhinä, kaiken sen lanttulaatikon ja kinkun vääntämisen jälkeen. Ja siis minä rakastan lanttulaatikkoa mutta kaipaan raskaiden ruokien jälkeen aina jotain raikasta, hiukan mausteista ja tämä on kyllä nappihomma siihen kaipuuseen.
Käytin salaatissa kvinoaa mutta tässä voisi hyvin käyttää myös bulguria tai couscousia. Silolehtipersilja on hienostuneempaa ja yleisesti käytetympää tällaisissa, hiukan Lähi-Idästä makuja nappaavissa sapuskoissa mutta minä olen kyllä ihan perinteisen kähäräpersiljan kaveri. Valitse siis itse. Voit myös käyttää mausteseoksessa ( on muuten inspiroitunut Egyptiläisestä Dukkahista!) muitakin pähkinöitä; vaikka manteleita, pistaaseja tai seesaminsiemeniä. Annoksesta riittää kahdelle supernälkäiselle ja vielä hiukan yli iltapalaksi.
Lämmin salaatti kvinoalla, halloumilla ja granaattiomenalla
2 dl kvinoaa
Ruukku persiljaa
1 granaattiomenan siemenet
1 paketti halloumia (huuhtele enin suola pois)
1 sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipuli kuorittuna ja raastettuna
Mausteseos
1/2 tl suolaa
Kourallinen hasselpähkinöitä
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl paprikaa
Huuhtele kvinoa huolellisesti ja keitä pakkauksen ohjeiden mukaan. (1 dl kvinoaa tarvitsee noin 2 dl vettä ja kymmenisen minuuttia keittämistä tai kunnes vesi on imeytynyt.) Jäähdytä.
Leikkaa granaattiomena lohkoiksi ja nypi siemenet irti. Monet neuvovat hakkaamaan granaattiomenan siemenet kulhoon vettä, jolloin valkoiset sisäseinämät jäävät kellumaan pinnalle, mutta koen itse että kaikki mehu ja maku jäävät veteen joten haaveilen ja nypin siemenet kärsivällisesti. Kerää siemenet kulhoon ja jätä odottamaan.
Murjo hasselpähkinät ja korianterinsiemenet (ja jos käytät kokonaisia juustokuminansiemeniä, ne myös.) Kaada pähkinämuhju kuivalle, kuumalle paistinpannulle muiden mausteiden kanssa ja paahda, kunnes seos on ruskeaa ja tuoksuvaa. Varo polttamasta.
Sekoita kulhossa jäähtynyt kvinoa, mausteseos, oliiviöljy, sitruunanmehu, valkosipulimurska ja hakattu persilja keskenään. Maista suola mutta muista, että halloumi on varsin suolaista ja kvinoassa ei tarvitse olla sitä ihan hullusti. Paista halloumit pannulla öljyssä ruskeaksi ja kauhaise lautasellesi annos kvinoaa, granaattiomenansiemeniä, halloumia ja halutessasi kreikkalaista jogurttia. Voit toki sekoittaa granaattiomenat mukaan kvinoaan mutta ne värjäävät kvinoan haaleanpunaiseksi.
*
Making a warm salad with Christmas colors; red and greens. The salad consists of fried halloumi, spiced up quinoa, pomegranate seeds and lots of parsley. Season your quinoa with a mixture of toasted spices like hazelnuts, coriander seeds, cumin and paprika and squeeze some lemon in the salad.